Dziś zapraszam Was po przepis na wiśnie w syropie, nieco inne niż te, które już są na blogu (TU). Przepis mam od koleżanki z pracy.
Składniki:
1 kg wydrylowanych wiśni
1 kg cukru
Sposób przygotowania:
1. Wydrylowane wiśnie przełożyć do miski i zasypać cukrem. Przykryć np. bawełnianą ściereczką i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie zlać sok, który puściły owoce. Zagotować sok i gorącym sokiem zalać wiśnie. Ponownie całość odstawić na 24 godziny. Czynność powtórzyć jeszcze 2 razy.
2. Następnie ponownie odlać sok, zagotować, a wiśnie przełożyć do słoików. Gorącym sokiem zalać wiśnie, zakręcić i słoiki zapasteryzować.
Smacznego!
Dobrze wiedzieć, że można inaczej. Każdy nowy, sprawdzony przepis się przyda. Miłego weekendu :)
OdpowiedzUsuń