31 sierpnia 2023

Cukinia z pieczarkami i serem

 Pyszna i szybka przekąska na ciepło. To takie mini pizzerinki na cukinii. Jeszcze zbieram cukinię w ogródku i szukam nowych sposobów na to pyszne warzywo. 

Składniki: 

  • 1 niewielka cukinia
  • kilka pieczarek 
  • 1/2 małej cebuli
  • sól, pieprz 
  • oliwa lub olej
  • ser żółty lub mozzarella

Sposób przygotowania: 

1. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulkę posiekać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju lub oliwy. Podsmażyć cebulę, po czym dodać starte pieczarki, doprawić solą i pieprzem, dusić, aż woda odparuje.

2. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić na grubsze plasterki. 

3. Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć krążki cukinii. Na cukinię wyłożyć podsmażone pieczarki z cebulą. Na wierzch ułożyć kawałek dowolnego sera. Ser można też zetrzeć wcześniej na tarce jarzynowej. 

4. Całość zapiec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 10-15 minut. 

Smacznego!!!

30 sierpnia 2023

Sernik z malinami

 Przepyszny sernik z owocami lata. A do tego bardzo prosty i szybki. Co ciekawe, potrzebujemy tylko 2 jajka do tego ciasta, jedno do ciasta kruchego i jedno do sera. Bez żadnego ubijania piany. 

Sernik pozostaje ze mną na dłużej. Następnym razem pokuszę się może o inne owoce. 

A tymczasem sezon malinowy w pełni, więc zapraszam serdecznie na wersję sernika właśnie z tymi owocami. 

Składniki (tortownica o średnicy 26cm lub jak u mnie blaszka 25x25cm): 

Kruche ciasto: 

  • 225 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła 
  • 5 łyżek cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli 

Ser: 

  • 1 kg sera twarogowego (u mnie z wiaderka) - w oryginale 750 g
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy z cukrem (60g) 
  • 1 jajko 
  • aromat waniliowy lub śmietankowy

Dodatkowo: 

  • ok 400 g świeżych malin
  • mąka ziemniaczana do owoców 
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania: 

1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki. W międzyczasie przygotować masę serową. 

2. Ser zmiksować z proszkiem budyniowym, aromatem waniliowym lub śmietankowym i cukrem. Następnie dodać jajko i zmiksować tylko do połączenia składników. 

3. Piekarnik rozgrzać do 180*C. Ciasto wyjąć z lodówki. Podzielić na 2 części, mniejszą i większą. Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylepić większą częścią ciasta - spód i ok 2 cm rantu. Wylać masę serową. Maliny przełożyć na sitko, dodać 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej, przesiać. Owoce wyłożyć na ser, a na wierzch zetrzeć mniejszą cześć kruchego ciasta.

4. Sernik piec w 180*C przez 50 minut. Całkowicie ostudzić, na koniec oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego!!!

Źródło: kwestiasmaku.com

25 sierpnia 2023

Sałatka z serka wiejskiego, ryby i warzyw

 Pyszna pożywna sałatka, którą można przygotować sobie na śniadanie, drugie śniadanie czy kolację.

Składniki:

  • 1 serek wiejski
  • 1 opakowanie ryby z puszki (u mnie filet z makreli w oleju)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 ogórek kiszony (może być małosolny)
  • zielona cebulka
  • ewentualnie sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Rybę odsączyć z nadmiaru oleju. 

2. Paprykę i ogórka pokroić w kostkę. Zieloną cebulkę posiekać. 

3. W misce umieścić wszystkie składniki, wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku. 

Smacznego!!!

24 sierpnia 2023

Makaron z pesto, pomidorkami i cukinią

 Podobne danie już jest na blogu, ale tym razem zrobiłam je nieco inaczej. Nie wymaga wiele pracy i jest idealne, kiedy nie mamy dużo czasu na gotowanie. 

Składniki: 

  • makaron spaghetti lub inny ulubiony
  • 1 nieduża cukinia
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • bazyliowe pesto - domowe lub ulubione kupne
  • oliwa z oliwek 
  • opcjonalnie chilli
  • ser parmezan

Sposób przygotowania: 

1. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. 

2. W międzyczasie cukinię pokroić w drobną kostkę, poddusić na patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek. Następnie dodać pomidorki pokrojone na połówki i całość dusić jeszcze chwilkę. 

3. W misce umieścić ugotowany odcedzony makaron, pesto - w dowolnej ilości oraz warzywa z patelni. Całość wymieszać. Można doprawić np. chilli. 

4. Przełożyć na talerze i na wierzch dać tarty parmezan. Udekorować świeżą bazylią. 

Smacznego!!!

22 sierpnia 2023

Dżem malinowy 100%

 Jak robiłam soki z malin, odłożyłam kilogram owoców, by zrobić małą porcję dżemu takiego 100%😋 Robi się błyskawicznie, a smak i konsystencja to czysta poezja.

Sposób przygotowania: 

  • 1 kg świeżych nieuszkodzonych malin
  • 11-12 g pektyny 
  • sok z połowy cytryny
  • cukier, około 0,5 kg

Sposób przygotowania:

1. Maliny przełożyć do garnka o grubym dnie. Gotować na małym ogniu, aż się rozpadną. Dodać sok z cytryny.

2. Cukier wymieszać z pektyną. Wsypać do malin i gotować jeszcze 10 minut na małym ogniu. 

3. Gorący dżem przełożyć do słoiczków, zakręcić i pasteryzować przez 15-20 minut. 

4. Z podanej porcji wychodzi 6-7 małych (malutkich) słoiczków. 

Smacznego!!!

21 sierpnia 2023

Guacamole

 Znany i lubiany na całym świecie sos na bazie awokado. Można jeść z tortillą, paluszkami lub krakersami chlebowymi lub jako pasta do grzanek. Jak kto lubi :-)

Składniki:

  • 2 owoce awokado
  • 1 mała czerwona cebula
  • papryczka chilli lub jalapeno
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki oliwy
  • siekana natka pietruszki
  • sok z 1/2 limonki lub cytryny
  • płaska łyżeczka kminu rzymskiego w proszku

Sposób przygotowania:

1. Obrane awokado rozgnieść widelcem, dodać drobno posiekaną cebulkę, papryczkę, przepuszczony przez praskę czosnek. 

2. Dodać sok z cytryny lub limonki, sól, pieprz, kmin i oliwę, a na koniec natkę pietruszki - posiekaną.

3. Wszystko dokładnie wymieszać i podawać wedle uznania.

Smacznego!!!


19 sierpnia 2023

Frytki z posypką czyli domowy kapsalon

 Łatwy i pyszny fast food, który można przygotować w domu.

Składniki (na 3 niewielkie porcje):

  • 1 pierś z kurczaka 
  • przyprawa kebab gyros lub shoarma
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • frytki - ilość wedle uznania, u nas dla 3 osób 
  • ser żółty
  • pomidorki koktajlowe
  • 2-3 ogórki, u mnie gruntowe
  • 1 mała czerwona cebula
  • kawałek kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej
  • keczup
  • sos czosnkowy (KLIK)

Sposób przygotowania:

1. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę. Posypać przyprawami i usmażyć na oleju. 

2. Frytki usmażyć lub upiec. 

3. Kapustkę poszatkować, pomidorki przepołowić, ogórki pokroić w dowolne kawałki, a cebulę w piórka. 

4. Na spodzie foremek aluminiowych ułożyć ciepłe frytki, dodać mięso i posypać trochę tartym żółtym serem. Całość zapiec w piekarniku, aż ser się rozpuści. Po wyjęciu z piekarnika dodać keczup, pokrojoną w piórka cebulę, kapustę pekińską, pomidorki i ogórki, całość polać sosem czosnkowym. 

I gotowe. Smacznego :-)



18 sierpnia 2023

Rogale z masą makową / makiem z puszki

 Przepyszne rogale z gotową masą makową. Jeśli posiadacie sprzęt, to można oczywiście samemu zrobić masę makową, ale ja zawsze korzystam z tej gotowej. 

Rogale wychodzą jak malowane, nie tylko pięknie wyglądają, ale przede wszystkim są przepyszne. Przepis zostaje ze mną na długo :-)


Składniki:

Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej (typ 480 lub 500)
  • 200 ml ciepłego mleka 
  • 25 g świeżych  drożdży lub 7 g suszonych
  • 3 łyżki cukru
  • 80 g roztopionego masła 
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olejek cytrynowy

Dodatkowo:
  • 400 g masy makowej
  • 1 jajko do posmarowania rogali
Sposób przygotowania:

1. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, tylko mleko należy podgrzać, by było ciepłe, ale nie gorące. 
2. W misce robimy rozczyn, drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, potem dolać mleko i dodać 2 pełne łyżki mąki. Wymieszać, przykryć i odstawić do podrośnięcia na 10-15 minut. 
3. W międzyczasie jajka z pozostałym cukrem utrzeć na puch. 
4. Do jajek przesiać pozostałą mąkę, dodać sól, roztopione masło, olejek, wyrośnięty rozczyn. Ciasto miksować mikserem z hakami przez 8-10 minut. Uformować kulę, włożyć z powrotem do miski, przykryć i odstawić do podwojenia objętości (ok 1-1,5h). U mnie ciasto urosło bardzo szybko, bo akurat robiłam rogale w upale i temperatura sprzyjała :-)
5. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na koło o grubości około 5mm, nałożyć nadzienie (nie żałowałam masy makowej, bo uwielbiam wypieki z makiem), zwinąć i uformować rogale. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na 15 minut do napuszenia. Rozgrzać piekarnik do 180*C. 
6. Przed włożeniem rogali do piekarnika posmarować je rozmąconym jajkiem. 
7. Piec przez 15 - 17 minut do zrumienienia. 
8. Gotowe rogale można polukrować lub oprószyć cukrem pudru. 

Smacznego!!!

Źródło: Instagram, annascooking

16 sierpnia 2023

Sałatka z rukolą i pieczarkami

 W tym sezonie rukola gra pierwsze skrzypce i w sałatkach i na kanapkach  :-) 

Składniki (na 1 porcję):

  • 1 spora garść rukoli
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 ogórek gruntowy
  • kawałek sera sałatkowego
  • kilka pieczarek
  • olej do smażenia 
  • oliwa z oliwek
  • przyprawa do sałatek

Sposób przygotowania:

1. Pieczarki obrać, obsmażyć na niewielkiej ilości oleju. 

2. Pomidorki pokroić w połówki, serek typu feta w kostkę, a obranego ogórka w dowolne kawałki. 

3. Na talerzu ułożyć rukolę, na to ser, ogórki, pomidorki i podsmażone pieczarki. 

4. Całość polać oliwą i posypać przyprawą do sałatek. 

Smacznego!!!



10 sierpnia 2023

Drożdżówka z jagodami

 Ostatnio sporo u mnie wypieków, ale sezon na letnie owoce w pełni, więc korzystam. Tym razem zamarzyła mi się drożdżówka z jagodami i kruszonką. Wyszła przepyszna, pachnąca, pulchna i sprężysta :-)

Składniki (blaszka 24x24cm):

Zaczyn: 

  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 120 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka

Ciasto:

  • 320 g mąki
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 60 g masła - rozpuszczonego
  • + niepełna szklanka jagód leśnych wymieszanych z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej

Kruszonka: 

  • 2 duże łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników zrobić zaczyn, odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. 

2. Jajka utrzeć z cukrem. 

3. Do miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn, roztopione przestudzone masło i jajka ubite z cukrem. Wyrobić ciasto. Będzie luźne, ale nie należy dodawać więcej mąki. Ciasto wyrabiałam mikserem z hakami przez około 8-10 minut. 

4. Ciasto przykryć, odstawić do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać jagodami wymieszanymi z mąką ziemniaczaną. Odstawić do podrośnięcia na około 15 minut. W międzyczasie składniki na kruszonkę rozetrzeć palcami, wyłożyć na ciasto. 

5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez30-35 minut. 

Smacznego!!!

8 sierpnia 2023

Zupa gulaszowa z kalafiorem i fasolką szparagową

 Pyszna syta zupa z sezonowymi warzywami.

Składniki: 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula 
  • 1/3 niedużego kalafiora
  • 20 dag fasolki szparagowej
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka do smaku
  • siekaną natka lubczyku

Sposób przygotowania: 

1. Cebulę pokroić w kostkę, marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć cebulę i marchew. 

2. Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę. Posypać solą i pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Dodać do cebuli i marchewki i usmażyć. Pod koniec dodać paprykę pokrojoną w paski. Następnie warzywa przełożyć do garnka, zalać wodą lub bulionem i zagotować. Dodać podzielony na różyczki kalafior oraz pokrojoną fasolkę szparagową. Gotować jeszcze 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Doprawić słodką i ostrą mieloną papryką, solą, pieprzem i ziołami.

3. Zupę można lekko zagęścić zasmażką. Na koniec dodać niewielką ilość natki lubczyku. 

Smacznego!

7 sierpnia 2023

Jak przechowywać rukolę i inne sałaty

 Dziś post z poradami ;-)

W tym sezonie wysiałam dość sporo rukoli i praktycznie jemy ją na okrągło. Na początku miałam problem z jej przechowywaniem, ponieważ działkę mam w sporej odległości od domu i nie mogę korzystać ze świeżo zerwanej prosto z ogródka. Ale znalazłam na nią sposób. 

Zaopatrzyłam się w wirówkę do sałat - wspaniałe urządzenie, ale i bez niego można się obejść. 

Podany sposób nadaje się i do kupnych i do własnych sałat, nie tylko rukoli. 

1. Rukolę dokładnie umyć. Zalewam rukolę sporą ilością wody i odstawiam na momencik. Odsączyć. Włożyć do wirówki i pozbyć się nadmiaru wody. Jeśli nie masz wirówki, należy osuszyć rukolę poprzez rozłożenie jej na ściereczce lub ręczniku papierowym, by trochę obeschła.

2. Plastikowy pojemnik wyłożyć 1 listkiem ręcznika papierowego. Ułożyć luźno rukolę. Przykryć listkiem ręcznika papierowego i zamknąć pojemnik. Tak zapakowaną rukolę przechowywać w lodówce. Spokojnie wytrzyma jędrna i soczysta przez tydzień, a nawet i dłużej - szczególnie ta z własnego ogródka. 

3. W taki sam sposób postępowałam z liśćmi sałaty masłowej z własnej uprawy i również bardzo dobrze się przechowywała. Była świeża i krucha ;-)

Polecam i smacznego!!!



4 sierpnia 2023

Ogórki z chilli i octem jabłkowym

 To moje pierwsze przetwory na occie jabłkowym. Przyznam, że ogórki wyszły bardziej aromatyczne niż te na zwykłym spirytusowym occie. Ilość chilli wedle uznania, te są lekko ostre. Polecam. 

Składniki (na 12 niedużych słoiczków): 

  • 3 kg świeżych gruntowych ogórków
  • 4 łyżki soli niejodowanej

Zalewa: 

  • 1 szklanka wody 
  • 400 ml octu jabłkowego 
  • 1 szklanka cukru
  • 8 ząbków czosnku 
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżki suszonych płatków chilli

Sposób przygotowania: 

1. Ogórki umyć, odciąć końce. Pokroić w grubsze plastry, zapylać solą i odstawić na 4 godziny. Po tym czasie wylać otrzymany sok. 

2. Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku, zagotować i gorącą zalewą zalać ogórki. Odstawić na 12 godzin. Wydaje się mało zalewy, ale ogórki przez ten czas puszczą jeszcze sok i będzie ok. Ewentualnie można dodać jeszcze odrobinę wody lub octu. 

3. Po tym czasie ogórki przełożyć do słoików, zalać powstałą zalewą. Pasteryzować przez 10 minut od zagotowania. Można też bez pasteryzacji przechowywać w lodówce i jeść na bieżąco. 

Smacznego!!!

 

Źródło: Tik Tok, micha zdrowia


2 sierpnia 2023

Ogórki kanapkowe w zalewie musztardowej

 Pyszne chrupiące ogóreczki, które zimą można wykorzystać do kanapek, burgerów lub jako przekąskę. 

Składniki (na 8 niewielkich słoiczków):

  • 2 kg ogórków (średniej wielkości, ale nieprzerośniętych)
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • gorczyca

Zalewa:

  • 1 litr wody 
  • 1 szklanka octu 10% (250ml)
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 słoiczek musztardy miodowej (185g) 
  • 3 płaskie łyżki soli kamiennej

Sposób przygotowania: 

1. Składniki zalewy przełożyć do garnka, doprowadzić prawie do wrzenia i przestudzić. 

2. Ogórki umyć, pokroić wzdłuż na plastry. Ciasno poukładać je w wyparzonych wcześniej słoiczkach. Dodać po listku laurowym, 3 kulki ziela angielskiego i po 1/2 łyżeczce gorczycy. 

3. Zalać zalewą, nie musi być całkiem zimna. Zakręcić słoiki i pasteryzować przez 10 minut od zagotowania. 

Smacznego!!!

Źródło: e-przepisykulinarne.pl

1 sierpnia 2023

Wieniec frankfurcki z jagodami i kremem

 Przeglądałam komputer i natknęłam się na zdjęcia tego ciasta. Piekłam je wiosną na urodziny córki. Teraz jest sezon na borówki i jagody, można wykorzystać do ciasta świeże owoce. 

Samo ciasto bardzo dobre, piekłam go w blaszce z kominkiem, dlatego ma kształt wieńca. 

Składniki: 

Ciasto: 

  • 6 jajek
  • 350 g mąki pszennej
  • 300 g cukru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z 1-2 cytryn

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 600 g śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Owoce: 

  • 500 g borówki amerykańskiej lub leśnej (świeżej lub mrożonej)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 50 g cukru
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 100 ml wody

Dodatkowo

  • krokant do dekoracji 
  • ewentualnie świeże borówki

Sposób przygotowania: 

1. Zrobić ciasto: miękkie masło utrzeć na puch z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku, a potem sok z cytryny. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy z kominem, pie w 180*C przez około 45 minut. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić ciasto w środku, a potem wyjąć i pozostawić w blaszce do całkowitego wystudzenia. 

2. Wystudzone ciasto wyjąć i przeciąć na 3 blaty. 

3. Zrobić kisiel owocowy, borówki zmiksować blenderem z sokiem z cytryny i cukrem. Zagotować. Do górujących się owoców wlać wodę dobrze wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Gotować i mieszać aż zgęstnieje. Pozostawić do lekkiego przestudzenia. Ciepły kisiel wyłożyć na dolny i środkowy blat ciasta. Całkowicie ostudzić. 

4. Zrobić krem, mascarpone i śmietankę zmiksować aż krem zgęstnieje, dodać cukier i sok z cytryny. 

5. Złożyć ciasto, od dołu dolny blat z kisielem jagodowym, wykładamy część kremu, przyłożyć blatem środkowym z kisielem, znów część kremu, przyłożyć ostatnim blatem i udekorować całość pozostałym kremem. Całość obsypać krokantem, ewentualnie udekorować świeżymi borówkami. Ciasto schłodzić w lodówce przynajmniej przez 2-3 godziny. 

Smacznego!!!

Źródło: domowe-wypieki.pl