Znany i lubiany na całym świecie sos na bazie awokado. Można jeść z tortillą, paluszkami lub krakersami chlebowymi lub jako pasta do grzanek. Jak kto lubi :-)
Składniki:
- 2 owoce awokado
- 1 mała czerwona cebula
- papryczka chilli lub jalapeno
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki oliwy
- siekana natka pietruszki
- sok z 1/2 limonki lub cytryny
- płaska łyżeczka kminu rzymskiego w proszku
Sposób przygotowania:
1. Obrane awokado rozgnieść widelcem, dodać drobno posiekaną cebulkę, papryczkę, przepuszczony przez praskę czosnek.
2. Dodać sok z cytryny lub limonki, sól, pieprz, kmin i oliwę, a na koniec natkę pietruszki - posiekaną.
3. Wszystko dokładnie wymieszać i podawać wedle uznania.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!