31 marca 2017

Babeczki cytrynowe

Za pasem Wielkanoc, pora pomyśleć o wypiekach. Dziś proponuję Wam cytrynowe babeczki do koszyczka. Z podanych proporcji wychodzi ok.12 sztuk.


Składniki:

2 jajka
1/2 szklanki oleju rzepakowego
200 ml mleka
odrobina olejku cytrynowego
1 niepełna szklanka cukru
180 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
szczypta soli

Sposób wykonania:

1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
2. Osobno wymieszać mokre, a osobno suche składniki.
3. Zawartość obu naczyń połączyć, krótko zamieszać łyżką.
4. Masę przełożyć do foremek sylikonowych lub tradycyjnych papilotek (u mnie sylikonowe foremki w kształcie róż).
5. Piec w 180 st.C przez 15-20 minut do zrumienienia.
6. Gotowe wystudzone babeczki można oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem.

Smacznego!!!
Źródło: Nastoletnie wypiekanie
 

28 marca 2017

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Witajcie. To danie podpatrzyłam w jednej z samoobsługowych restauracji. Bardzo mi smakowało, postanowiłam więc przyrządzić je dla domowników. I wyszło super!


Składniki:

makaron rurki

250 g świeżego szpinaku
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
5-6 suszonych pomidorów
100-150 ml śmietanki 30%
1 serek topiony śmietankowy (trójkącik)

Sposób przygotowania:

1. Czosnek obrać, zmiażdżyć, podsmażyć na oleju, dorzucić szpinak i drobno pokrojone suszone pomidory. Dusić, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
2. Do szpinaku dodać śmietankę i serek, podgrzać, aż serek się rozpuści. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
3. Podawać natychmiast z ugotowanym makaronem.

Smacznego!!!

25 marca 2017

Muffinki jogurtowe z gruszką

Lubicie muffinki? My nawet bardzo, szczególnie córka, bo może mi wtedy pomóc je przygotować. Niedawno na blogu było ciasto na jogurcie z brzoskwiniami. Bardzo polecam!!!


Składniki:

1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g stopionej margaryny
400 g jogurtu naturalnego
2 jajka
3-4 nieduże gruszki

Sposób wykonania:

1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
2. W osobnych naczyniach wymieszać suche i mokre składniki.
3. Mokre i suche składniki połączyć ze sobą i wymieszać łyżką. Dodać pokrojone w kosteczkę gruszki i jeszcze raz wymieszać.
4. Ciasto nakładać do natłuszczonych papilotek, piec w 180st. C przez 15-20 minut (do zrumienienia). Z podanej porcji wychodzi 12-16 babeczek.

Smacznego!!!

Źródło: alba - blog kulinarny

17 marca 2017

Sałata lodowa z tuńczykiem

Smaczna i zdrowa sałatka, którą można przygotować w kilka chwil.


Składniki:

1 główka sałaty lodowej
1 puszka tuńczyka (kawałki w oleju)
2 pomidory
1 ogórek
zielone oliwki
1/2 kostki sera typu feta
1 mała czerwona cebula
przyprawa do sałatek
opcjonalnie odrobina oleju rzepakowego (może być też olej z puszki po tuńczyku)

Sposób wykonania:

1. Cebulę pokroić w piórka, kapustę w paski, ogórka i pomidory w półplasterki, a ser w kostkę.
2. Dodać tuńczyka odsączonego z zalewy oraz zielone oliwki.
3. Wszystko wymieszać, dodać przyprawy do sałatek wedle uznania i opcjonalnie 1-2 łyżki oleju rzepakowego.

Smacznego!!!

15 marca 2017

Pałki z kurczaka w marynacie czosnkowej

Drób w marynacie jest stosunkowo szybki w przygotowaniu. Taki obiad w zasadzie sam się robi :) Wystarczy kilka godzin wcześniej zamarynować mięsko, a potem upiec i zajadać.


Składniki:

8-10 pałek z kurczaka

Marynata:
3 łyżki sosu sojowego
4 duże zmiażdżone ząbki czosnku
suszone oregano
1/4 szklanki oleju

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyć i osuszyć.
2. Składniki marynaty dokładnie wymieszać.
3. Mięso natrzeć marynatą, schłodzić kilka godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc.
4. Mięso wraz z marynatą przełożyć do worka do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180 st.C piekarniku przez 1 godzinę i 15 minut. Pod koniec pieczenia można rozerwać worek, by mięsko się przyrumieniło.

Polecam i smacznego!!!

9 marca 2017

Pizza z brokułem

Brokuł to jedno z moich ulubionych warzyw. Tym razem wylądował na domowej pizzy.


Składniki:

Ciasto:
1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki letniej wody
4 g suchych drożdży
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru

Dodatki:
1/2 brokułu
kilka plasterków szynki
1 mała biała lub czerwona cebula
kilka pomidorków koktajlowych
koncentrat pomidorowy + przyprawa do pizzy
ser żółty (mozzarella)
oliwa

Sposób przygotowania:

1. Mąkę wymieszać z suszonymi drożdżami, cukrem i solą. Dodać olej i stopniowo wodę, zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć odstawić na 20-30 minut do podrośnięcia.
2. W międzyczasie przygotować składniki, brokuła podzielić na różyczki ugotować w osolonym wrzątku na półtwardo. Cebulę posiekać w piórka, szynkę pokroić w kostkę, pomidorki pokroić na połówki lub plasterki.
3. Ciasto wyrobić, wyłożyć na blaszkę do pizzy, wierzch lekko posmarować oliwą. Posmarować koncentratem pomidorowym wymieszanym z przyprawą do pizzy. Wyłożyć dodatki: cebulę, szynkę, pomidorki i różyczki brokuła. Oprószyć przyprawą do pizzy, posypać tartym serem.
4. Piec 10-15 minut w 180 st.C. Zawsze podczas pieczenia pizzy zaglądam pod jej spód. Jeśli jest zrumieniony, pizza jest gotowa.

Smacznego!!!


5 marca 2017

Jogurtowiec z owocami

To jedno z najłatwiejszych ciast do zrobienia. Miękkie, puszyste i wilgotne. Nie potrzebujemy nawet miksera, aby go przygotować. Należy pamiętać, że składniki powinny mieć temperaturę pokojową, mąka przesiana, a ciasto mieszane tylko w jedną stronę - inaczej to proste ciasto może nam sprawić niemiłą niespodziankę i zrobi się zakalec.


Składniki:

500 g pszennej tortowej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka cukru
160 ml oleju rzepakowego
1 duże jajko
sok wyciśnięty z cytryny lub olejek cytrynowy
600 g gęstego jogurtu naturalnego (u mnie typu greckiego)
600 g dowolnych owoców (u mnie brzoskwinie z puszki)

Sposób wykonania:

1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
2. Mąkę przesiać z sodą oczyszczoną. Dodać cukier i wymieszać.
3. W osobnej misce wymieszać wszystkie mokre składniki. Dodać suche składniki i wymieszać do połączenia. Ciasto powinno być gęste i wyglądać na "zwarzone".
4. Ciasto wyłożyć na blachę (34x26cm), na wierzch ułożyć owoce.
5. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku w 160 st.C przez 50-60 minut, najlepiej do suchego patyczka. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!

Źródło: Moje wypieki