To jedno z najłatwiejszych ciast do zrobienia. Miękkie, puszyste i wilgotne. Nie potrzebujemy nawet miksera, aby go przygotować. Należy pamiętać, że składniki powinny mieć temperaturę pokojową, mąka przesiana, a ciasto mieszane tylko w jedną stronę - inaczej to proste ciasto może nam sprawić niemiłą niespodziankę i zrobi się zakalec.
Składniki:
500 g pszennej tortowej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka cukru
160 ml oleju rzepakowego
1 duże jajko
sok wyciśnięty z cytryny lub olejek cytrynowy
600 g gęstego jogurtu naturalnego (u mnie typu greckiego)
600 g dowolnych owoców (u mnie brzoskwinie z puszki)
Sposób wykonania:
1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
2. Mąkę przesiać z sodą oczyszczoną. Dodać cukier i wymieszać.
3. W osobnej misce wymieszać wszystkie mokre składniki. Dodać suche składniki i wymieszać do połączenia. Ciasto powinno być gęste i wyglądać na "zwarzone".
4. Ciasto wyłożyć na blachę (34x26cm), na wierzch ułożyć owoce.
5. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku w 160 st.C przez 50-60 minut, najlepiej do suchego patyczka. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Moje wypieki
Uwielbiam jogurtowe ciasta. Jak można ich nie lubić? Wystarczy popatrzeć na Twoje zdjęcia, jak pysznie wygląda Twój jogurtowiec :)
OdpowiedzUsuńZnam i bardzo lubię ☺
OdpowiedzUsuńJogurtowe i drożdżowe - dla mnie Nr 1 wśród wszystkich ciast :-) Pychotka!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta na jogurcie. Twoje wygląda bardzo apetycznie. :-)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto!! Ciasta jogurtowe są niebywale lekkie i wilgotne, z reguły robię z kandyzowanymi wiśniami bądź morelami są dla mnie słodsze od brzoskwiń.
OdpowiedzUsuńCiasto jogurtowe zawsze wychodzi i jest pyszne, polecam :-)
OdpowiedzUsuńProste i pyszne, wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń