Witajcie. To danie podpatrzyłam w jednej z samoobsługowych restauracji. Bardzo mi smakowało, postanowiłam więc przyrządzić je dla domowników. I wyszło super!
Składniki:
makaron rurki
250 g świeżego szpinaku
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
5-6 suszonych pomidorów
100-150 ml śmietanki 30%
1 serek topiony śmietankowy (trójkącik)
Sposób przygotowania:
1. Czosnek obrać, zmiażdżyć, podsmażyć na oleju, dorzucić szpinak i drobno pokrojone suszone pomidory. Dusić, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
2. Do szpinaku dodać śmietankę i serek, podgrzać, aż serek się rozpuści. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
3. Podawać natychmiast z ugotowanym makaronem.
Smacznego!!!
Całkiem smaczne danie. Uwielbiam makarony a Ty tutaj dodatkowo serwujesz mój ulubiony szpinak i pomidory. Ale pysznie się zrobiło :)
OdpowiedzUsuńPrzepis wygląda na bardzo prosty :-) i myślę za na pewno nie zajmie dużo czasu , chętnie przetestuję :-)
OdpowiedzUsuńJa dodaje zamiast serka topionego, serek pleśniowy lub własnej roboty. Zmienia on niebywale smak potrawy oraz dodaje jej kilku dodatkowych nut, gdy wybierzemy np. ser z pleśnią polecam !
OdpowiedzUsuń