U nas każda odmiana dla filetu w sosie jest mile widziana.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
1-2 łyżki przyprawy curry
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
2 cebule
3 ząbki czosnku
sos sojowy do smaku
sól, pieprz
śmietana 18% - 3 pełne łyżki
olej do smażenia
maka do zagęszczenia sosu
gorąca woda
Sposób wykonania:
1. Filety z kurczaka oczyścić, pokroić na dowolne grubsze kawałki, obsmażyć na oleju z obu stron.
2. Cebulę obrać, pokroić w półtalarki, czosnek posiekać i dodać do mięsa. Następnie dodać sosu sojowego, curry, paprykę mieloną i zalać 1 szklanką gorącej wody. Dusić ok 20-25 minut.
3. Mięso wyjąć, w misce wymieszać śmietanę, 1-2 łyżki mąki i trochę zimnej wody, wlać do sosu, gotować i mieszać do zgęstnienia, doprawić solą i pieprzem. Z powrotem włożyć mięso, zagotować i gotowe.
Smacznego!
Źródło: Smak, zapach, kolor...
21 kwietnia 2018
19 kwietnia 2018
Gołąbki bez zawijania II
Dziś coś dla miłośników gołąbków, ale nie tych tradycyjnych, tylko tych bez zawijania. Pamiętam jak byłam dzieckiem, moja mama dodawała czasem do farszu do gołąbków konserwę. Bardzo nam to smakowało. Akurat dostałam do przetestowania Kiełbasiankę Tradycyjną (Traditional Sausage) z Górna więc nadarzyła się okazja, aby przygotować takie gołąbki. Tyle, że poszłam na łatwiznę i przygotowałam je bez zawijania.
Kiełbasianka świetnie sprawdzi się w takim daniu. Myślę, że w tradycyjnej wersji z dodatkiem kiełbasianki byłyby równie smaczne. Polecam!
Składniki:
500 g mięsa mielonego (lub Kiełbasianki z Górna)
300 g białej kapusty
3/4 szklanki suchego ryżu
1/2 szklanki suchej kaszy manny
2 jajka
sól, pieprz
majeranek
+ koncentrat pomidorowy
ziele angielskie i liście laurowe
2-3 łyżki śmietany
Sposób przygotowania:
1. Kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać rozdrobnioną kiełbasiankę lub surowe mięso mielone, wsypać ryż, kaszę manną, dodać jajka, pieprz, odrobinę soli oraz majeranek. Masę dokładnie wyrobić. Jeśli nie jest wystarczająco zwarta, należy dodać jeszcze trochę kaszy manny.
2. Z masy formować podłużne pulpety (ok 12 sztuk). Każdy z nich obtoczyć w mące i zrumienić na oleju z każdej strony.
3. W międzyczasie w większym garnku zagotować 1 litr wody, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Do gorącej wody przełożyć pulpety, dodać 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego i gotować na małym ogniu przez 40-45 minut. Na koniec dodać zahartowaną śmietanę, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
4. Podawać wedle uznania - u nas z ziemniakami i koperkiem.
Smacznego!!!
Kiełbasianka świetnie sprawdzi się w takim daniu. Myślę, że w tradycyjnej wersji z dodatkiem kiełbasianki byłyby równie smaczne. Polecam!
Składniki:
500 g mięsa mielonego (lub Kiełbasianki z Górna)
300 g białej kapusty
3/4 szklanki suchego ryżu
1/2 szklanki suchej kaszy manny
2 jajka
sól, pieprz
majeranek
+ koncentrat pomidorowy
ziele angielskie i liście laurowe
2-3 łyżki śmietany
Sposób przygotowania:
1. Kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać rozdrobnioną kiełbasiankę lub surowe mięso mielone, wsypać ryż, kaszę manną, dodać jajka, pieprz, odrobinę soli oraz majeranek. Masę dokładnie wyrobić. Jeśli nie jest wystarczająco zwarta, należy dodać jeszcze trochę kaszy manny.
2. Z masy formować podłużne pulpety (ok 12 sztuk). Każdy z nich obtoczyć w mące i zrumienić na oleju z każdej strony.
3. W międzyczasie w większym garnku zagotować 1 litr wody, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Do gorącej wody przełożyć pulpety, dodać 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego i gotować na małym ogniu przez 40-45 minut. Na koniec dodać zahartowaną śmietanę, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
4. Podawać wedle uznania - u nas z ziemniakami i koperkiem.
Smacznego!!!
15 kwietnia 2018
Zielona sałata z warzywami i jajkiem
Witajcie. W weekend jest trochę więcej czasu, by z rana przygotować taką sałatkę na leniwe śniadanie. Bardzo Wam polecam.
Składniki:
1/2 główki sałaty masłowej
1 duży pomidor
1/2 ogórka
4 rzodkiewki
1 łodyga selera naciowego
1/2 czerwonej cebuli
2 jajka ugotowane na twardo
100 g sera typu mozzarella lub jadel
kilka łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
przyprawa do sałatek
siekany szczypiorek
Sposób przygotowania:
1. Warzywa dokładnie umyć. Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Pomidora pokroić w grubą kostkę, a rzodkiewki i ogórka w półplasterki. Selera pokroić na plasterki, cebulę w piórka. Wszystkie warzywa przełożyć do dużej miski. Dodać siekany szczypiorek.
2. Dodać ser dowolnie pokrojony.
3. W małym naczyniu połączyć olej z przyprawą, dodać do sałatki i całość zamieszać. Na koniec na wierzch ułożyć jajko pokrojone w ćwiartki.
Smacznego!!!
Składniki:
1/2 główki sałaty masłowej
1 duży pomidor
1/2 ogórka
4 rzodkiewki
1 łodyga selera naciowego
1/2 czerwonej cebuli
2 jajka ugotowane na twardo
100 g sera typu mozzarella lub jadel
kilka łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
przyprawa do sałatek
siekany szczypiorek
Sposób przygotowania:
1. Warzywa dokładnie umyć. Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Pomidora pokroić w grubą kostkę, a rzodkiewki i ogórka w półplasterki. Selera pokroić na plasterki, cebulę w piórka. Wszystkie warzywa przełożyć do dużej miski. Dodać siekany szczypiorek.
2. Dodać ser dowolnie pokrojony.
3. W małym naczyniu połączyć olej z przyprawą, dodać do sałatki i całość zamieszać. Na koniec na wierzch ułożyć jajko pokrojone w ćwiartki.
Smacznego!!!
11 kwietnia 2018
Maślane ciasteczka
Witajcie. Dziś na blogu super ciasteczka maślane w dwóch smakach - waniliowym i kakaowym.
Z podanej porcji wyszło nam dwie standardowe blachy z wyposażenia piekarnika. Polecam gorąco!
Składniki:
2 szklanki mąki
120g masła
1 duże jajo
0,5 szklanki cukru pudru
łyżeczka ekstraktu waniliowego lub odrobina olejku waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Sposób wykonania:
1. W misce utrzeć cukier puder, jajko i miękkie masło. Dodać pozostałe składniki (poza kakao) i zmiksować. Następnie ciasto chwilkę wyrobić ręcznie, podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i dokładnie wyrobić. Obie kulki ciasta owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
2. Ciasto rozwałkować na grubość ok 4 mm i wyciąć dowolne kształty. Ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w 170 st.C przez ok 10 minut. Studzić na kratce.
Smacznego!!!
Z podanej porcji wyszło nam dwie standardowe blachy z wyposażenia piekarnika. Polecam gorąco!
Składniki:
2 szklanki mąki
120g masła
1 duże jajo
0,5 szklanki cukru pudru
łyżeczka ekstraktu waniliowego lub odrobina olejku waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Sposób wykonania:
1. W misce utrzeć cukier puder, jajko i miękkie masło. Dodać pozostałe składniki (poza kakao) i zmiksować. Następnie ciasto chwilkę wyrobić ręcznie, podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i dokładnie wyrobić. Obie kulki ciasta owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
2. Ciasto rozwałkować na grubość ok 4 mm i wyciąć dowolne kształty. Ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w 170 st.C przez ok 10 minut. Studzić na kratce.
Smacznego!!!
4 kwietnia 2018
Surówka koperkowa z kapustą
W jednym ze sklepów w mojej miejscowości można kupić pyszne surówki na wagę. Spróbowałam odtworzyć smak jednej z najpyszniejszych - z białej kapusty, marchewki i koperku. I chyba się udało. Wyszła pyszna chrupiąca surówka do obiadu. Spróbujcie i wy - będzie w sam na teraz, kiedy jeszcze dostępne są warzywa z ubiegłego sezonu, a nowalijki choć już dostępne, to póki co są dość drogie i większość z nich ma pełno chemii.
Składniki:
1/4 główki dużej kapusty
2 marchewki
2 łyżki siekanego koperku
sól, pieprz
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
Sposób wykonywania:
1. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści. Lekko posolić, ugnieść i odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie ponownie ugnieść i odcisnąć z nadmiaru soku. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchew obrać, również zetrzeć na tarce.
2. Warzywa połączyć, dodać majonez, jogurt, pieprz, ewentualnie sól - doprawić do smaku. Na koniec dosypać koperek i wymieszać.
Smacznego!!!
Składniki:
1/4 główki dużej kapusty
2 marchewki
2 łyżki siekanego koperku
sól, pieprz
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
Sposób wykonywania:
1. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści. Lekko posolić, ugnieść i odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie ponownie ugnieść i odcisnąć z nadmiaru soku. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchew obrać, również zetrzeć na tarce.
2. Warzywa połączyć, dodać majonez, jogurt, pieprz, ewentualnie sól - doprawić do smaku. Na koniec dosypać koperek i wymieszać.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)