27 września 2013

Gołąbki z ryżem i pieczarkami

Coś dla miłośników bezmięsnych dań - zapraszam na kombinowane gołąbki z ryżem i pieczarkami :)


Składniki:

1 główka kapusty

Farsz:
2 szklanki ryżu
pół kilo pieczarek
2 duże cebule
pieprz
sól
majeranek


Sposób przygotowania:

1. Robimy farsz: ryż gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Studzimy i przekładamy do miski.
2. Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki, na patelni rozgrzewamy olej, dajemy pieczarki i dusimy, aż pieczarki będą miękkie. Dodajemy do ryżu.
3. Cebulę siekamy, rumienimy na patelni, dodajemy do ryżu. 
4. Farsz przyprawiamy pieprzem, solą i majerankiem i mieszamy całość.

5. Przygotowujemy kapustę. Ściągamy wierzchnie liście, zostawiamy je do wyłożenia naczynia, wycinamy głąb kapusty. W garnku gotujemy wodę, dodajemy odrobinę octu i wkładamy główkę kapusty. Ściągamy pojedynczo liście kapusty. Przy każdym liściu odkrawamy zgrubiałą część liścia.Nakładamy farsz na liść kapusty, zwijamy brzeg z farszem, następnie boki i całość zwijamy dość ciasno.
6. Na dno naczynia wykładamy odłożone wcześniej duże liście kapusty. Gołąbki układamy ciasno w brytfance, podlewamy wodą, przykrywamy liściem z kapusty.
7. Gołąbki pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę w 180 st. C. (musimy kontrolować, czy kapusta mięknie).
8. Gołąbki podajemy z ulubionym sosem.

Smacznego!!!

Przepisy na sosy do gołąbków można znaleźć tutaj (wystarczy kliknąć na zdjęcie):

 Sos pomidorowy na soku pomidorowym
Sos pomidorowy z papryką
Szybki sos pomidorowy
Sos pieczarkowy

Mam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie:)
Miłego dnia!  

11 komentarzy:

  1. Świetne danie na piątek, wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł, ja co prawda wolę z mięsem ale takich też bym spróbowała, bo lubię pieczarkowe dania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam takich gołąbków z pieczarkami, zawsze z ryżem i mięsem, muszę spróbować wg Twojego przepisu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest wiele wersji ) nie tylko mięso. Można ryż pieczarki. Można kasze i grzyby

      Usuń
    2. O kasza i grzyby to też super połączenie!

      Usuń
  4. jutro i takie zrobię mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile tego wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi zazwyczaj wychodzi ok 16 golabkow - zalezy od wielkosci kapusty i ilosci farszu.

      Usuń
  6. Dziękuję za inspirację. Zrobiłam nieco inaczej, ale w oparciu o Pani przepis. Zdecydowanie mniej ryżu i jajko, żeby się nie rozpadały. Dusiłam krótko w garnku na kuchence w wodzie z kostką bulionową, potem już w sosie pomidorowym. Wyszły pyszne. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!