Składniki:
1 duży filet z dorsza
1 por
zioła prowansalskie
sól, pieprz
olej
gałka muszkatołowa
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
1 szklanka mleka
ser żółty
masło do posmarowania naczynia
Sposób przygotowania:
1. Odmrożoną rybę kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą pieprzem i ziołami prowansalskimi.
2. Naczynie smarujemy masłem, układamy rybę i wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawiamy na ok 200 st. C i rybę pieczemy ok. 15 minut, aż puści sok.
3. Z naczynia odlewamy do szklanki płyn, który puściła ryba. Będzie nam potrzebny.
4. Pora kroimy w talarki, rzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem, doprawiamy solą i pieprzem i chwilę smażymy.
5. Na rybę w naczyniu żaroodpornym nakładamy pora.
6. Robimy sos beszamelowy: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, chwilę smażymy, po czym wlewamy mleko, trochę płynu z ryby (2-3 łyżki) i energicznie mieszamy, aby nie było grudek. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
7. Rybę i pora polać sosem beszamelowym, posypać tartym żółtym serem. Całość pieczemy ok.30-40 minut do zrumienienia się sera.
8. Rybę podajemy np. z surówką i ziemniakami.
Smacznego!!!
Mimo 13-go życzę Wam udanego dnia!
Ciekawy pomysł na rybę! Zapisuję!
OdpowiedzUsuńU mnie tez była dzis ryba, ale po grecku. Twoja wygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńpycha
OdpowiedzUsuńPyszna ryba często korzystam z tego przepisu polecam! P. S ja nie podpiekam ryby aż puści sok i też wychodzi super.
OdpowiedzUsuń