Przepis publikuje na prośbę siostry, która chce to ciacho upiec w przyszły weekend, a nie ma przepisu ;-) To ciasto właściwie towarzyszy nam od lat dzieciństwa. To chyba jedno z najczęściej pieczonych przez mamę ciast. Pamiętam, że mama kiedyś piekła cieniutki jasny biszkopt, który potem kroiła na długie cienkie pasy i układała na masie zostawiając rowki na galaretkę. Teraz korzystam z biszkoptów typu kocie języczki i między nie wlewam tężejącą galaretkę. Można też upiec jeden wielki biszkopt, a potem przedzielić je na dwa blaty. Ja piekę dwa - jeden orzechowy, a drugi kakaowy.
U nas też się przyjęło to ciasto, szczególnie córka lubuje się w takich wypiekach.
Składniki (blaszka 23x34cm) :
Biszkopt kakaowy:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
2-3 łyżeczki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt orzechowy:
5 jajek
1 i 1/3 szklanki mielonych orzechów włoskich
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
1 i 2/3 szklanki mleka
1 budyń waniliowy / śmietankowy
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka miękkiego masła
Dodatki:
2 kolorowe galaretki, każda rozpuszczona w niepełnej szklance wody
biszkopty typu kocie języczki
Sposób wykonania:
1. Zrobić biszkopt kakaowy: ubić białka ze szczypta soli, partiami dodawać cukier, potem żółtka. Na koniec wmieszać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć. Piec w 180 st.C przez ok 25-30 minut - do suchego patyczka.
2. Podobnie zrobić biszkopt orzechowy. Ubić białka, potem dodać cukier i żółtka, następnie orzechy i wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez ok 25-30 minut - do suchego patyczka.
3. Krem: Szklankę mleka zagotować z cukrami, a resztę mleka wymieszać z
budyniem. Na gotujące się mleko wlać budyń. Po zagotowaniu ostudzić.
Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać zimny budyń.
4. Galaretki powinny być lekko tężejące.
Przełożyć ciasto (od dołu):
biszkopt kakaowy
połowa masy budyniowej
rzędy biszkoptów kocich języczków (zostawić niewielkie odstępy między rzędami na galaretkę)
tężejąca galaretka między biszkopty, kolorystycznie na przemian
Posmarować biszkopt orzechowy od spodu pozostałą masą budyniową i ułożyć na cieście masą do dołu.
Na wierzch zrobić polewę, posmarować i posypać tartymi orzechami.
Ciasto schłodzić w lodówce. Najlepiej smakuje na 2, a nawet 3 dzień.
Smacznego!!!
28 stycznia 2019
23 stycznia 2019
Racuchy na maślance
U nas racuszki zawsze znikają w zastraszającym tempie. A te na maślance naprawdę wyszły super. Polecam!
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
2 szklanki maślanki naturalnej
1 jajko
1 łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki cukru
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Maślanka i jajko powinny mieć temperaturę pokojową.
2. Jajko i maślankę przełożyć do miski, dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe składniki i starannie połączyć.
3. Gotowe ciasto odstawić na kilka minut, by odpoczęło.
4. Racuszki smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na patelni. jeden racuszek to 1 duża łyżka ciasta. Smażyć z obu stron na rumiano.
5. Gotowe odsączyć na ręczniku papierowym, oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Ania gotuje
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
2 szklanki maślanki naturalnej
1 jajko
1 łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki cukru
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Maślanka i jajko powinny mieć temperaturę pokojową.
2. Jajko i maślankę przełożyć do miski, dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe składniki i starannie połączyć.
3. Gotowe ciasto odstawić na kilka minut, by odpoczęło.
4. Racuszki smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na patelni. jeden racuszek to 1 duża łyżka ciasta. Smażyć z obu stron na rumiano.
5. Gotowe odsączyć na ręczniku papierowym, oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Ania gotuje
20 stycznia 2019
Drink Vodka Sunrise
Pyszny drink w sam raz na karnawał. U mnie akurat z sokiem ananasowym, choć w oryginale jest pomarańczowy. Tak też świetnie smakuje! Poza tym próbowałam z domowym sokiem malinowym i z syropem grenadine. Obie super, z sokiem malinowym pyszniejsza, bo nieco słodsza, a za to z syropem grenadine ładniej wygląda ;) Można dorzucić kostki lodu, latem będzie super, a zimą lód sobie daruję ;)
Składniki na 1 porcję:
Składniki na 1 porcję:
50 ml wódki
150 ml soku pomarańczowego / ananasowego
30 ml soku malinowego lub syropu grenadine
ewentualnie kostki lodu
Sposób przygotowania:
1. Do wysokiej szklanki (wrzucić lód), wlać wódkę, następnie sok. Delikatnie wymieszać.
2. Na koniec delikatnie wlać syrop, który opadnie na dno szklanki. Można dodać słomkę lub ewentualnie dekorację.
Na zdrówko!
150 ml soku pomarańczowego / ananasowego
30 ml soku malinowego lub syropu grenadine
ewentualnie kostki lodu
Sposób przygotowania:
1. Do wysokiej szklanki (wrzucić lód), wlać wódkę, następnie sok. Delikatnie wymieszać.
2. Na koniec delikatnie wlać syrop, który opadnie na dno szklanki. Można dodać słomkę lub ewentualnie dekorację.
Na zdrówko!
Tu wersja z domowym sokiem malinowym |
14 stycznia 2019
Kurczak w coli
Dziś nowa propozycja na podanie drobiu z piekarnika. Danie szybkie do przygotowania, wymaga tylko upieczenia w piekarniku w pysznej marynacie.
Składniki:
6 dużych udek lub 12 podudzi
pół szklanki coca-coli
ok 1 szklanki pikantnego keczupu (zastąpiłam w takich proporcjach: 1/2 szklanki keczupu z cukinii, 1/2 szklanki keczupu łagodnego + 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki)
3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
1. Udka / podudzia umyć, osuszyć. Udka podzielić na pół.
2. Keczup, zmiażdżony czosnek i colę połączyć ze sobą.
3. Mięso wymieszać z przygotowaną marynatą, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem przez godzinę w 180 st.C. Następnie zdjąć pokrywkę / folię i piec jeszcze ok 30 mniut, by mięso się zrumieniło.
4. Podawać z ziemniakami i sałatką / surówką.
Smacznego!!!
Źródło: Obżarciuch
Składniki:
6 dużych udek lub 12 podudzi
pół szklanki coca-coli
ok 1 szklanki pikantnego keczupu (zastąpiłam w takich proporcjach: 1/2 szklanki keczupu z cukinii, 1/2 szklanki keczupu łagodnego + 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki)
3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
1. Udka / podudzia umyć, osuszyć. Udka podzielić na pół.
2. Keczup, zmiażdżony czosnek i colę połączyć ze sobą.
3. Mięso wymieszać z przygotowaną marynatą, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem przez godzinę w 180 st.C. Następnie zdjąć pokrywkę / folię i piec jeszcze ok 30 mniut, by mięso się zrumieniło.
4. Podawać z ziemniakami i sałatką / surówką.
Smacznego!!!
Źródło: Obżarciuch
11 stycznia 2019
Kotlety z kaszanki
Lubicie kaszankę? Od czasu do czasu lubię zjeść. Smakuje nie tylko z grilla, ale i z patelni. Zapraszam po przepis na super kotleciki.
Składniki:
4-5 niedużych kaszanek
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
1-2 jajka
1 kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta
sól, pieprz
majeranek
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
Sposób wykonania:
1. Zdjąć osłonki z kaszanek, pokroić w plasterki i przełożyć do miski. Można lekko rozdrobnić widelcem. Dodać jajka, drobno posiekaną i zrumienioną cebulkę i odciśniętą kajzerkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem. Masę wymieszać dokładnie dłonią.
2. Z masy formować kotlety, opanierować w bułce tartej i smażyć na oleju.
Smacznego!!!
Źródło: Moje Walijskie Pichcenie
Składniki:
4-5 niedużych kaszanek
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
1-2 jajka
1 kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta
sól, pieprz
majeranek
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
Sposób wykonania:
1. Zdjąć osłonki z kaszanek, pokroić w plasterki i przełożyć do miski. Można lekko rozdrobnić widelcem. Dodać jajka, drobno posiekaną i zrumienioną cebulkę i odciśniętą kajzerkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem. Masę wymieszać dokładnie dłonią.
2. Z masy formować kotlety, opanierować w bułce tartej i smażyć na oleju.
Smacznego!!!
Źródło: Moje Walijskie Pichcenie
7 stycznia 2019
Sernik z jabłkami
Połączenie jabłek i sera jest jak najbardziej trafione. To jeden z tych serników, które bardzo mi posmakowały. Masa serowa pozostaje wilgotna i puszysta. Użyłam sera wiaderkowego, ale myślę, że zwykły dwukrotnie zmielony twaróg sprawdziłby się tutaj jeszcze lepiej. Polecam. Przepis podaję ze swoimi zmianami.
Składniki:
Spód:
1,5 szklanki mąki pszennej
2 żółtka (białka zachowujemy do masy serowej)
1/2 szklanki cukru pudru
100 zimnego masła
20 g zimnego smalcu
1 łyżeczka proszku do pieczenia:
Warstwa jabłkowa:
5 jabłek (szara reneta)
Masa serowa:
1 kg sera białego dwukrotnie zmielonego lub dobrego wiaderkowego
4 żółtka
6 białek
1 szklanka śmietany 18% - użyłam śmietany 12%
100 g masła
1 szklanka cukru (lub odrobinę mniej)
2 budynie śmietankowe lub waniliowe (po 40 g każdy)
olejek waniliowy lub śmietankowy
1 cukier waniliowy
Wykonanie:
1. Składniki na spód przełożyć na stolnicę, posiekać nożem i szybko zagnieść. Owinąć folią i schować do lodówki. Ciasto wyłożyć na foremkę (23x34cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec w piekarniku przez 15 minut w 190 st.C do lekkiego zrumienienia.
2. Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Utrzeć na puch miękkie masło z cukrami, stopniowo dodawać po 1 żółtku. Następnie dodać partiami śmietanę, olejek smakowy, proszek budyniowy i całość zmiksować.
3. Dodawać po łyżce sera i miksować. Białka ubić osobno, w trzech partiach dodać do masy serowej mieszając całość szpatułką.
4. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Odcisnąć z nadmiaru soku. Jabłka wyłożyć na podpieczony wcześniej spód, a na jabłka wylać masę serową. Całość piec w 180 st.C przez około 50-60 minut. Ciasto wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Wierzch można dowolnie udekorować.
Smacznego!
Źródło: Moje wypieki
Składniki:
Spód:
1,5 szklanki mąki pszennej
2 żółtka (białka zachowujemy do masy serowej)
1/2 szklanki cukru pudru
100 zimnego masła
20 g zimnego smalcu
1 łyżeczka proszku do pieczenia:
Warstwa jabłkowa:
5 jabłek (szara reneta)
Masa serowa:
1 kg sera białego dwukrotnie zmielonego lub dobrego wiaderkowego
4 żółtka
6 białek
1 szklanka śmietany 18% - użyłam śmietany 12%
100 g masła
1 szklanka cukru (lub odrobinę mniej)
2 budynie śmietankowe lub waniliowe (po 40 g każdy)
olejek waniliowy lub śmietankowy
1 cukier waniliowy
Wykonanie:
1. Składniki na spód przełożyć na stolnicę, posiekać nożem i szybko zagnieść. Owinąć folią i schować do lodówki. Ciasto wyłożyć na foremkę (23x34cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec w piekarniku przez 15 minut w 190 st.C do lekkiego zrumienienia.
2. Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Utrzeć na puch miękkie masło z cukrami, stopniowo dodawać po 1 żółtku. Następnie dodać partiami śmietanę, olejek smakowy, proszek budyniowy i całość zmiksować.
3. Dodawać po łyżce sera i miksować. Białka ubić osobno, w trzech partiach dodać do masy serowej mieszając całość szpatułką.
4. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Odcisnąć z nadmiaru soku. Jabłka wyłożyć na podpieczony wcześniej spód, a na jabłka wylać masę serową. Całość piec w 180 st.C przez około 50-60 minut. Ciasto wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Wierzch można dowolnie udekorować.
Smacznego!
Źródło: Moje wypieki
Subskrybuj:
Posty (Atom)