Najszybsze domowe lody to te zrobione ze świeżych owoców i zamrożone. My na pierwszy rzut zrobiłyśmy truskawkowe. Pozostało po nich tylko wspomnienie... Pogoda cały czas dopisuje, więc warto przygotować sobie takie lody.
Składniki:
1 kopiasta szklanka truskawek
opcjonalnie odrobina soku z cytryny i trochę cukru do smaku
Sposób wykonania:
1. Umyte owoce blenderujemy lub miksujemy. Opcjonalnie dodajemy cukru i soku z cytryny.
2. Masę przelewamy do foremek na lody, nakładamy patyczki i całość wkładamy do zamrażarki. Z podanej porcji wyszło 4 lody takie jak na zdjęciach.
Smacznego!!!
31 sierpnia 2016
28 sierpnia 2016
Pomidory z bazylią do słoików
Na zimę słoiczek pomidorów będzie w sam raz do zupy, sosów czy sałatki. Użyłam swoich pomidorów i własnej wyhodowanej bazylii :)
Składniki:
1 kg pomidorów twardych i mięsistych (u mnie lima)
2 gałązki bazylii
1 mała cebulka (opcjonalnie)
sól - ok 1/2 łyżki
Sposób wykonania:
1. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy z skórki. Obrane pomidory kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy soli i mieszamy.
2. Listki bazylii kroimy w paseczki, a cebulkę drobno siekamy.
3. Wszystko mieszamy, przekładamy do słoiczków razem z sokiem, który puściły pomidory.
4. Pasteryzujemy przez 15 minut od momentu zagotowania.
Smacznego!!!
Składniki:
1 kg pomidorów twardych i mięsistych (u mnie lima)
2 gałązki bazylii
1 mała cebulka (opcjonalnie)
sól - ok 1/2 łyżki
Sposób wykonania:
1. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy z skórki. Obrane pomidory kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy soli i mieszamy.
2. Listki bazylii kroimy w paseczki, a cebulkę drobno siekamy.
3. Wszystko mieszamy, przekładamy do słoiczków razem z sokiem, który puściły pomidory.
4. Pasteryzujemy przez 15 minut od momentu zagotowania.
Smacznego!!!
26 sierpnia 2016
Pieczarki z grilla / Grillowane pieczarki
Lato powoli się kończy, ale myślę, że jeszcze będzie okazja do grillowania - chociażby w ten weekend, bo pogoda ma dopisywać. Zachęcam do spróbowania pieczarek z grilla - super dodatek do kiełbaski czy karkówki. Można oczywiście użyć przeróżnych przypraw - sami możecie coś skomponować lub po prostu użyć gotowej mieszanki do dań z grilla.
Składniki:
pieczarki
olej
dowolne przyprawy, np. słodka mielona papryka, sól, gorczyca, majeranek, rozmaryn, pieprz lub gotowa mieszanka przypraw do warzyw grillowanych
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki oczyścić, jeśli są duże pokroić na połówki lub ćwiartki. W głębokim talerzu wymieszać przyprawy razem z olejem, tak oby wszystkie były obtoczone w oleju i przyprawach. Pieczarki wyłożyć na tackę do grillowania wyłożoną folią aluminiową.
2. Pieczarki grillować ok 15-20 minut z zależności od wielkości grzybów, od czasu do czasu przewracać je widelcem, tak aby dobrze się grillowały.
Smacznego!!!
Składniki:
pieczarki
olej
dowolne przyprawy, np. słodka mielona papryka, sól, gorczyca, majeranek, rozmaryn, pieprz lub gotowa mieszanka przypraw do warzyw grillowanych
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki oczyścić, jeśli są duże pokroić na połówki lub ćwiartki. W głębokim talerzu wymieszać przyprawy razem z olejem, tak oby wszystkie były obtoczone w oleju i przyprawach. Pieczarki wyłożyć na tackę do grillowania wyłożoną folią aluminiową.
2. Pieczarki grillować ok 15-20 minut z zależności od wielkości grzybów, od czasu do czasu przewracać je widelcem, tak aby dobrze się grillowały.
Smacznego!!!
23 sierpnia 2016
Buraczki zasmażane na ciepło
Dawno już takich buraczków nie jadłam, więc przyrządziłam je do obiadu w zeszłym tygodniu. Pychotka :) Buraczki zasmażane robi się właśnie w taki sposób w moim rodzinnym domu. A wczoraj też była akcja burak, bo przygotowałam buraczki z papryką na zimę (KLIK).
Składniki:
70-80 dag buraków
sól
cukier
ocet (lub sok z cytryny)
szczypta soli
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
Sposób wykonania:
1. Buraczki zalewamy wodą, gotujemy do miękkości w łupinach.
2. Ugotowane buraki studzimy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o najdrobniejszych oczkach.
3. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy i robimy jasną zasmażkę. Dodajemy buraki i doprawiamy do smaku solą, cukrem, szczyptą pieprzu i odrobiną octu. Chwilę całość dusimy, mieszając jednocześnie. Podajemy na ciepło.
Smacznego!!!
Składniki:
70-80 dag buraków
sól
cukier
ocet (lub sok z cytryny)
szczypta soli
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
Sposób wykonania:
1. Buraczki zalewamy wodą, gotujemy do miękkości w łupinach.
2. Ugotowane buraki studzimy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o najdrobniejszych oczkach.
3. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy i robimy jasną zasmażkę. Dodajemy buraki i doprawiamy do smaku solą, cukrem, szczyptą pieprzu i odrobiną octu. Chwilę całość dusimy, mieszając jednocześnie. Podajemy na ciepło.
Smacznego!!!
19 sierpnia 2016
Nalewka / Likier z ciemnych winogron
Winogrona powoli dojrzewają. Jeszcze trochę i będzie można zabrać się za przetwory, wina czy nalewki z tych owoców. W ubiegłym roku zrobiłam dwie nalewki, jedną z jasnych (KLIK), a drugą z ciemnych winogron. Dziś przepis na tą drugą. Jest bardzo aromatyczna w smaku i mocniejsza, bo na spirytusie. Pamiętajmy, że najlepsze do tych nalewek są zwykłe ogrodowe odmiany winogron, a nie te z hipermarketów.
Składniki:
1 kg dojrzałych ciemnych winogron
700 ml spirytusu
300 ml przegotowanej i ostudzonej wody
50 dag cukru
6 goździków
1 laska wanilii
Sposób wykonania:
1. Owoce płuczemy, osuszamy, rozgniatamy tłuczkiem i przekładamy do słoja. Dodajemy goździki i laskę wanilii przekrojoną wzdłuż na dwie części.
2. Spirytus mieszamy z przegotowaną i ostudzoną wodą, zalewamy owoce. Zamykamy szczelnie słój i odstawiamy w ciemne miejsce na 4-6 tygodni. U mnie słój stał zamknięty w barku :)
3. Po tym czasie zlewamy alkohol, a owoce zasypujemy cukrem. Mieszamy, aby cukier się rozpuścił i znów odstawiamy słój na 10-12 dni, aby winogrona oddały resztę soku i alkoholu. Następnie zlewamy syrop, mieszamy z wcześniej odlanym alkoholem i całość filtrujemy (filtruję przez filtr do kawy). Nalewkę rozlewamy do butelek, odstawiamy na 3 miesiące do piwnicy, aż smak się zharmonizuje i wyrówna.
Na zdrowie!
Źródło: Topika
Składniki:
1 kg dojrzałych ciemnych winogron
700 ml spirytusu
300 ml przegotowanej i ostudzonej wody
50 dag cukru
6 goździków
1 laska wanilii
Sposób wykonania:
1. Owoce płuczemy, osuszamy, rozgniatamy tłuczkiem i przekładamy do słoja. Dodajemy goździki i laskę wanilii przekrojoną wzdłuż na dwie części.
2. Spirytus mieszamy z przegotowaną i ostudzoną wodą, zalewamy owoce. Zamykamy szczelnie słój i odstawiamy w ciemne miejsce na 4-6 tygodni. U mnie słój stał zamknięty w barku :)
3. Po tym czasie zlewamy alkohol, a owoce zasypujemy cukrem. Mieszamy, aby cukier się rozpuścił i znów odstawiamy słój na 10-12 dni, aby winogrona oddały resztę soku i alkoholu. Następnie zlewamy syrop, mieszamy z wcześniej odlanym alkoholem i całość filtrujemy (filtruję przez filtr do kawy). Nalewkę rozlewamy do butelek, odstawiamy na 3 miesiące do piwnicy, aż smak się zharmonizuje i wyrówna.
Na zdrowie!
Źródło: Topika
12 sierpnia 2016
Tosty francuskie z serem
Do tostów francuskich świetnie nada się czerstwe pieczywo. Właśnie takiego użyłam do przygotowania śniadania na ciepło. Polecam serdecznie!
Składniki:
2 kromki chleba
1 jajko + łyżka mleka
sól, pieprz do smaku
ser żółty
Sposób przygotowania:
1. Jajko rozbełtać z mlekiem. Lekko posolić i popieprzyć do smaku.
2. Kromki chleba maczać w jajku.
3. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, ułożyć kromki, smażyć do zrumienienia, przełożyć na drugą stronę, a na tej już zrumienionej ułożyć plasterki żółtego sera. Patelnię przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu, aż spód tosta się zrumieni, a ser rozpuści.
Smacznego!!!
Składniki:
2 kromki chleba
1 jajko + łyżka mleka
sól, pieprz do smaku
ser żółty
Sposób przygotowania:
1. Jajko rozbełtać z mlekiem. Lekko posolić i popieprzyć do smaku.
2. Kromki chleba maczać w jajku.
3. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, ułożyć kromki, smażyć do zrumienienia, przełożyć na drugą stronę, a na tej już zrumienionej ułożyć plasterki żółtego sera. Patelnię przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu, aż spód tosta się zrumieni, a ser rozpuści.
Smacznego!!!
9 sierpnia 2016
Wafle z chałwą / z masą chałwową
Skromnie wyglądają, ale są pyszne. Polecam szybki sposób na coś słodkiego - czyli wafelki :) Tym razem zrobiłam masę z chałwą waniliową. Przepis znalazłam w jakiejś gazecie. Tylko proporcje dobrałam po swojemu.
Składniki:
paczka wafli (5 wafli)
250 g margaryny / masła
400 - 500 g chałwy waniliowej
1-2 łyżki cukru pudru
opcjonalnie 2-3 łyżki naparu mocnej kawy (zimnej) / czystej wódki / amaretto (u mnie ta ostatnia propozycja)
Sposób wykonania:
1. Margarynę wyjąć z lodówki przynajmniej godzinę przed robieniem masy. Miękką margarynę utrzeć, dodać cukier puder.
2. Chałwę pokruszyć. Małymi porcjami dodawać do margaryny i ucierać, aż do wyczerpania składników. Na koniec opcjonalnie dodać amaretto. Wymieszać.
3. Masę podzielić na 4 równe części, posmarować i przełożyć wafle. Całość zawinąć w opakowanie, obciążyć deską i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny.
Smacznego!!!
Składniki:
paczka wafli (5 wafli)
250 g margaryny / masła
400 - 500 g chałwy waniliowej
1-2 łyżki cukru pudru
opcjonalnie 2-3 łyżki naparu mocnej kawy (zimnej) / czystej wódki / amaretto (u mnie ta ostatnia propozycja)
Sposób wykonania:
1. Margarynę wyjąć z lodówki przynajmniej godzinę przed robieniem masy. Miękką margarynę utrzeć, dodać cukier puder.
2. Chałwę pokruszyć. Małymi porcjami dodawać do margaryny i ucierać, aż do wyczerpania składników. Na koniec opcjonalnie dodać amaretto. Wymieszać.
3. Masę podzielić na 4 równe części, posmarować i przełożyć wafle. Całość zawinąć w opakowanie, obciążyć deską i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny.
Smacznego!!!
4 sierpnia 2016
Kotlety mielone z cukinią
Niedawno był drób z cukinią, a dziś mięso wieprzowe. Polecam te kotlety z dodatkiem cukinii - warzywo dodaje im soczystości.
Składniki:
500 g mięsa mielonego
250 g cukinii
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
sól, pieprz
suszony majeranek
kasza manna do zagęszczenia masy mięsnej
bułka tarta do obtoczenia kotletów
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej razem ze skórką. Dodać odrobinę soli i odstawić, by puściła sok. Po 10 minutach odcisnąć cukinię i dodać do mięsa.
2. Cebulę drobno posiekać, chwilkę podsmażyć na patelni, by zmiękła. Dodać do mięsa.
3. Dodać jajko, sól, pieprz i suszony majeranek oraz 3-4 łyżki suchej kaszy manny. Wyrobić masę ręcznie. Jeśli masa nie jest wystarczająco zwarta, należy dodać jeszcze trochę kaszy manny.
4. Z gotowej mięsnej masy formować kotleciki. Lekko je spłaszczyć i opanierować w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na małym ogniu po obu stronach.
5. Podawać z ulubionymi dodatkami - u nas były ziemniaki i fasolka szparagowa z tartą bułką.
Smacznego!!!
Składniki:
500 g mięsa mielonego
250 g cukinii
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
sól, pieprz
suszony majeranek
kasza manna do zagęszczenia masy mięsnej
bułka tarta do obtoczenia kotletów
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej razem ze skórką. Dodać odrobinę soli i odstawić, by puściła sok. Po 10 minutach odcisnąć cukinię i dodać do mięsa.
2. Cebulę drobno posiekać, chwilkę podsmażyć na patelni, by zmiękła. Dodać do mięsa.
3. Dodać jajko, sól, pieprz i suszony majeranek oraz 3-4 łyżki suchej kaszy manny. Wyrobić masę ręcznie. Jeśli masa nie jest wystarczająco zwarta, należy dodać jeszcze trochę kaszy manny.
4. Z gotowej mięsnej masy formować kotleciki. Lekko je spłaszczyć i opanierować w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na małym ogniu po obu stronach.
5. Podawać z ulubionymi dodatkami - u nas były ziemniaki i fasolka szparagowa z tartą bułką.
Smacznego!!!
2 sierpnia 2016
Kruche ciasto z morelami, śliwkami i pianką
Witajcie. Po przeprowadzce i ogólnym ogarnięciu mieszkania przyszedł czas na test nowego piekarnika. Teraz mam już piekarnik elektryczny, a nie gazowy więc muszę na nowo zapoznać się ze sprzętem :) Niemniej pierwsze ciasto się udało i dziś Wam podrzucam pomysł na sezonowy wypiek. Przepis podpatrzyłam w książce Wypieki Siostry Marii. Zmieniłam jednak brzoskwinie z puszki na świeże sezonowe owoce. I dodałam pianę z białek, bo mam już wystarczająco mrożonych :)
Składniki (blacha 24x36 cm):
Kruche ciasto:
ok 700 g mąki pszennej (w oryginale 650 g)
1 całe jajko
4 żółtka
250 g masła / margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
Pianka:
4 białka
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Owoce:
świeże morele i śliwki
Sposób wykonania:
1. Z podanych składników zagniatamy jednolite gładkie ciasto. Dzielimy na 3 równe części, dwie schładzamy przez 30 minut w lodówce, a jedną wkładamy na taki sam czas do zamrażarki.
2. Owoce myjemy, osuszamy, wyjmujemy pestki. Morele i śliwki kroimy w plastry.
3. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy dokładnie.
4. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia: 1 ciasto z lodówki (nakłuwamy widelcem), na to plasterki śliwek, następne rozwałkowane ciasto z lodówki (znów nakłuwamy widelcem), plasterki moreli, piana ubita z białek i na wierzch tarte na tarce ciasto z zamrażarki.
5. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 35-40 minut (góra-dół). Gotowe ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Składniki (blacha 24x36 cm):
Kruche ciasto:
ok 700 g mąki pszennej (w oryginale 650 g)
1 całe jajko
4 żółtka
250 g masła / margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
Pianka:
4 białka
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Owoce:
świeże morele i śliwki
Sposób wykonania:
1. Z podanych składników zagniatamy jednolite gładkie ciasto. Dzielimy na 3 równe części, dwie schładzamy przez 30 minut w lodówce, a jedną wkładamy na taki sam czas do zamrażarki.
2. Owoce myjemy, osuszamy, wyjmujemy pestki. Morele i śliwki kroimy w plastry.
3. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy dokładnie.
4. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia: 1 ciasto z lodówki (nakłuwamy widelcem), na to plasterki śliwek, następne rozwałkowane ciasto z lodówki (znów nakłuwamy widelcem), plasterki moreli, piana ubita z białek i na wierzch tarte na tarce ciasto z zamrażarki.
5. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 35-40 minut (góra-dół). Gotowe ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)