Bardzo lubię wszelkie surówki z marchewką. Ta z jogurtem jest chyba jedną z najprostszych. Wychodzi soczysta i pyszna! Jeśli dysponujecie składnikami, a nie mieliście jeszcze pomysłu na surówkę do obiadu, to do dzieła!
Składniki:
4 nieduże marchewki
2 łyżki jogurtu naturalnego
szczypta soli
1/2 - 1 łyżeczka cukru
opcjonalnie pieprz
Sposób wykonania:
1. Marchewki obrać, przepłukać. Zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
2. Do marchewki dodać sól, cukier, jogurt i ewentualnie pieprz. Całość zamieszać. Odstawić, aby smaki się przegryzły. Przed samym podaniem wymieszać jeszcze raz.
Smacznego!!!
24 lutego 2019
22 lutego 2019
Full English breakfast czyli angielskie śniadanie
Będąc w Anglii przywiozłam puszkę fasolki w sosie pomidorowym. Postanowiłam wykorzystać ją do przygotowania tradycyjnego angielskiego śniadania. Wprawdzie takie śniadania nie są już tak popularne jak dawniej. Ale kiedyś właśnie tak wyglądał posiłek przygotowywany dla mężczyzn, którzy pracowali fizycznie i potrzebowali z rana sowitego śniadania. Taką porcją naprawdę można się najeść.
Składniki (na 1 porcję):
1 jajko
2 kiełbaski typu frankfurterki
2 duże pieczarki
2 łyżki pieczonej fasolki w sosie pomidorowym
2 plastry surowego boczku
1 pomidor
1-2 tosty
Sposób przygotowania:
1. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, rozłożyć nacięte kiełbaski, plastry boczku, pokrojone w grube plastry pieczarki i wbić jajko. Kiełbaski, boczek i pieczarki odwrócić po jakimś czasie. Jajko lekko popieprzyć i posolić.
2. Na drugiej małej patelni podgrzać fasolkę z sosem pomidorowym.
3. Wszystko przełożyć na talerz. Można dodać jeszcze pomidorka pokrojonego w plastry. Najlepiej smakuje z tostem lub kromką razowego pieczywa.
Smacznego!!!
Składniki (na 1 porcję):
1 jajko
2 kiełbaski typu frankfurterki
2 duże pieczarki
2 łyżki pieczonej fasolki w sosie pomidorowym
2 plastry surowego boczku
1 pomidor
1-2 tosty
Sposób przygotowania:
1. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, rozłożyć nacięte kiełbaski, plastry boczku, pokrojone w grube plastry pieczarki i wbić jajko. Kiełbaski, boczek i pieczarki odwrócić po jakimś czasie. Jajko lekko popieprzyć i posolić.
2. Na drugiej małej patelni podgrzać fasolkę z sosem pomidorowym.
3. Wszystko przełożyć na talerz. Można dodać jeszcze pomidorka pokrojonego w plastry. Najlepiej smakuje z tostem lub kromką razowego pieczywa.
Smacznego!!!
Kilka migawek z Oxfordu
19 lutego 2019
Kasza gryczana z marchewką i groszkiem
Często zastępujemy ziemniaki do obiadu kaszą. A jak mam czas, to poza ugotowaniem kaszy próbuję coś z nią jeszcze "wymodzić". Polecam taką wersję.
Składniki:
200 g kaszy gryczanej
szklanka mrożonego groszku z marchewką
1 mała cebulka
sól, pieprz
woda / bulion / rosół
olej
ewentualnie tymianek
Sposób wykonania:
1. Cebulkę posiekać, zrumienić na oleju, po czym wsypać suchą kaszę. Smażyć ok 3-4 minutki, mieszając. Następnie dodać groszek i marchewkę i całość smażyć ok 2 minutki.
2. Do kaszy i warzyw wlać tyle wody / bulionu / rosołu, by płynu było ok 1 cm ponad kaszę. Jeśli używamy wody, należy kaszę posolić. Całość dusimy do momentu, aż kasza i warzywa będą miękkie. W razie konieczności uzupełniamy płyny. Ostatecznie płyn ma odparować.
3. Na koniec doprawić solą, pieprzem i ewentualnie tymiankiem.
Smacznego!!!
Składniki:
200 g kaszy gryczanej
szklanka mrożonego groszku z marchewką
1 mała cebulka
sól, pieprz
woda / bulion / rosół
olej
ewentualnie tymianek
Sposób wykonania:
1. Cebulkę posiekać, zrumienić na oleju, po czym wsypać suchą kaszę. Smażyć ok 3-4 minutki, mieszając. Następnie dodać groszek i marchewkę i całość smażyć ok 2 minutki.
2. Do kaszy i warzyw wlać tyle wody / bulionu / rosołu, by płynu było ok 1 cm ponad kaszę. Jeśli używamy wody, należy kaszę posolić. Całość dusimy do momentu, aż kasza i warzywa będą miękkie. W razie konieczności uzupełniamy płyny. Ostatecznie płyn ma odparować.
3. Na koniec doprawić solą, pieprzem i ewentualnie tymiankiem.
Smacznego!!!
17 lutego 2019
Tort orzechowy z jabłkami i masą śmietanową
Na swoje urodziny zrobiłam taki właśnie tort. Wyszedł fajnie - pysznie i nie za słodko.
Składniki (tortownica o średnicy 24cm):
Biszkopt orzechowy:
5 jajek
1 i 1/3 szklanki mielonych orzechów włoskich
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłka:
5 niedużych jabłek odmiany szara reneta
3 łyżki cukru
1/2 szklanki wody
2 płaskie łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody
Masa śmietanowa:
500 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody
Dodatkowo:
siekane orzechy do dekoracji
Sposób wykonania:
1. Zrobić biszkopt orzechowy. Ubić białka, potem dodać cukier i żółtka, następnie orzechy i wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez ok 25-30 minut - do suchego patyczka. Biszkopt ostudzić i przekroić na dwa blaty.
2. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Wraz z cukrem i wodą przełożyć na patelnię, chwilę dusić, aby część jabłek się rozpadła, a część pozostała w kawałeczkach. Zdjąć z ognia. Do gotowych jabłek dodać żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Dokładnie wymieszać. Jabłka przełożyć na 1 blat orzechowy, wyrównać i odstawić do lekkiego stężenia.
3. Żelatynę do masy śmietanowej rozpuścić w wodzie i lekko ochłodzić. Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem, po czym dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać.
4. Większą część masy wyłożyć na jabłka, przykryć drugim blatem orzechowym. Resztą masy śmietanowej udekorować tort. Wierzch posypać siekanymi orzechami włoskimi.
Tort schłodzić w lodówce.
Smacznego!!!
Inspiracja: najsmaczniejsze.pl
Składniki (tortownica o średnicy 24cm):
Biszkopt orzechowy:
5 jajek
1 i 1/3 szklanki mielonych orzechów włoskich
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłka:
5 niedużych jabłek odmiany szara reneta
3 łyżki cukru
1/2 szklanki wody
2 płaskie łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody
Masa śmietanowa:
500 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody
Dodatkowo:
siekane orzechy do dekoracji
Sposób wykonania:
1. Zrobić biszkopt orzechowy. Ubić białka, potem dodać cukier i żółtka, następnie orzechy i wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez ok 25-30 minut - do suchego patyczka. Biszkopt ostudzić i przekroić na dwa blaty.
2. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Wraz z cukrem i wodą przełożyć na patelnię, chwilę dusić, aby część jabłek się rozpadła, a część pozostała w kawałeczkach. Zdjąć z ognia. Do gotowych jabłek dodać żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Dokładnie wymieszać. Jabłka przełożyć na 1 blat orzechowy, wyrównać i odstawić do lekkiego stężenia.
3. Żelatynę do masy śmietanowej rozpuścić w wodzie i lekko ochłodzić. Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem, po czym dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać.
4. Większą część masy wyłożyć na jabłka, przykryć drugim blatem orzechowym. Resztą masy śmietanowej udekorować tort. Wierzch posypać siekanymi orzechami włoskimi.
Tort schłodzić w lodówce.
Smacznego!!!
Inspiracja: najsmaczniejsze.pl
6 lutego 2019
Sałatka makaronowa z brokułem i suszonymi pomidorami
Taką sałatkę miałam okazję jeść u koleżanki na urodzinach. Niedawno nadarzyła się okazja, aby wypróbować ją w domu. I myślę, że też się przyjęła. To sałatka warstwowa polana sosem czosnkowym - naprawdę bardzo dobra!
Składniki:
1,5 szklanki suchego kolorowego makaronu - u mnie kokardki
2/3 kostki sera typu feta
1 pojedyncza pierś z kurczaka + przyprawa gyros
1 mały brokuł
5-6 pomidorów suszonych
Sos czosnkowy:
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
szczypta cukru
1 ząbek czosnku
zioła prowansalskie lub suszona bazylia
Sposób wykonania:
1. Makaron ugotować w lekko osolonym wrzątku, odcedzić i przelać zimną wodą.
2. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, dodać przyprawy gyros i wymieszać. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju.
3. Brokuł podzielić na różyczki, ugotować w osolonym wrzątku ze szczyptą cukru - pozwoli zachować piękny zielony kolor. Ugotować na półtwardo.
4. Ser pokroić w kostkę, pomidory drobniej pokroić.
5. Zrobić sos: majonez wymieszać z jogurtem, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, zioła, szczytę cukru i wymieszać.
5. W salaterce ułożyć od dołu: makaron, kurczak, ser feta, brokuł, suszone pomidory. Przed podaniem polać sałatkę sosem czosnkowym.
Smacznego!!!
Składniki:
1,5 szklanki suchego kolorowego makaronu - u mnie kokardki
2/3 kostki sera typu feta
1 pojedyncza pierś z kurczaka + przyprawa gyros
1 mały brokuł
5-6 pomidorów suszonych
Sos czosnkowy:
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
szczypta cukru
1 ząbek czosnku
zioła prowansalskie lub suszona bazylia
Sposób wykonania:
1. Makaron ugotować w lekko osolonym wrzątku, odcedzić i przelać zimną wodą.
2. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, dodać przyprawy gyros i wymieszać. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju.
3. Brokuł podzielić na różyczki, ugotować w osolonym wrzątku ze szczyptą cukru - pozwoli zachować piękny zielony kolor. Ugotować na półtwardo.
4. Ser pokroić w kostkę, pomidory drobniej pokroić.
5. Zrobić sos: majonez wymieszać z jogurtem, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, zioła, szczytę cukru i wymieszać.
5. W salaterce ułożyć od dołu: makaron, kurczak, ser feta, brokuł, suszone pomidory. Przed podaniem polać sałatkę sosem czosnkowym.
Smacznego!!!
2 lutego 2019
Knedle z mięsem (z rosołu)
Dzień dobry. Naszło mnie na kluchy ;-) Do przygotowania tego dania użyłam mięsa rosołowego. Trochę czasu wymaga przygotowanie takich knedli, ale warto. Są pyszne i syte.
Składniki:
Ciasto:
1 kg ziemniaków
mąka pszenna
mąka ziemniaczana
1 jajko
sól
Farsz:
ok 400g mięsa z rosołu (już bez kości) - najlepiej mieszane drobiowo-wołowe
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczka majeranku
sól, pieprz
kilka łyżek rosołu
Sposób wykonania:
1. Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości, odcedzić i przecisnąć przez praskę. Odstawić do przestudzenia.
2. Cebulkę posiekać. zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Mięso, zrumienioną cebulkę i czosnek zmielić w maszynce do mięsa. Dodać majeranek, mieloną paprykę, sól i pierz do smaku i wymieszać. Jeśli farsz jest suchy, należy dodać kilka łyżek rosołu. U mnie miałam mięso z udek i malutkiego żeberka wieprzowego, więc farsz wyszedł sypki. Dlatego rosół był potrzebny. W przeciwnym razie trudno będzie zlepiać knedle, jeśli farsz się wysypuje.
3. Zrobić ciasto. Postąpić podobnie jak robi się kluski śląskie - ziemniaki przełożyć do miski, podzielić na 4 części, jedną wyciągnąć i wyłożyć na pozostałe ziemniaki. W puste miejsce wsypać mąkę pszenną do 3/4 wysokości, a resztę uzupełnić mąką ziemniaczaną. Dodać jajko, troszkę soli i zagnieść ciasto.
4. Z ciasta uformować grubszy wałek, pokroić. Każdy kawałek spłaszczyć, nałożyć trochę farszu i dokładnie zlepić. Uformować kuleczkę i lekko ją spłaszczyć.
5. Gotować w lekko osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu, aż nie wypłyną na powierzchnię. Wyłowić łyżką cedzakową.
6. Podawać wedle uznania np. z sosem, zrumienioną cebulką lub boczkiem.
Smacznego!!!
Składniki:
Ciasto:
1 kg ziemniaków
mąka pszenna
mąka ziemniaczana
1 jajko
sól
Farsz:
ok 400g mięsa z rosołu (już bez kości) - najlepiej mieszane drobiowo-wołowe
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczka majeranku
sól, pieprz
kilka łyżek rosołu
Sposób wykonania:
1. Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości, odcedzić i przecisnąć przez praskę. Odstawić do przestudzenia.
2. Cebulkę posiekać. zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Mięso, zrumienioną cebulkę i czosnek zmielić w maszynce do mięsa. Dodać majeranek, mieloną paprykę, sól i pierz do smaku i wymieszać. Jeśli farsz jest suchy, należy dodać kilka łyżek rosołu. U mnie miałam mięso z udek i malutkiego żeberka wieprzowego, więc farsz wyszedł sypki. Dlatego rosół był potrzebny. W przeciwnym razie trudno będzie zlepiać knedle, jeśli farsz się wysypuje.
3. Zrobić ciasto. Postąpić podobnie jak robi się kluski śląskie - ziemniaki przełożyć do miski, podzielić na 4 części, jedną wyciągnąć i wyłożyć na pozostałe ziemniaki. W puste miejsce wsypać mąkę pszenną do 3/4 wysokości, a resztę uzupełnić mąką ziemniaczaną. Dodać jajko, troszkę soli i zagnieść ciasto.
4. Z ciasta uformować grubszy wałek, pokroić. Każdy kawałek spłaszczyć, nałożyć trochę farszu i dokładnie zlepić. Uformować kuleczkę i lekko ją spłaszczyć.
5. Gotować w lekko osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu, aż nie wypłyną na powierzchnię. Wyłowić łyżką cedzakową.
6. Podawać wedle uznania np. z sosem, zrumienioną cebulką lub boczkiem.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)