Dzień dobry. Naszło mnie na kluchy ;-) Do przygotowania tego dania użyłam mięsa rosołowego. Trochę czasu wymaga przygotowanie takich knedli, ale warto. Są pyszne i syte.
Składniki:
Ciasto:
1 kg ziemniaków
mąka pszenna
mąka ziemniaczana
1 jajko
sól
Farsz:
ok 400g mięsa z rosołu (już bez kości) - najlepiej mieszane drobiowo-wołowe
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczka majeranku
sól, pieprz
kilka łyżek rosołu
Sposób wykonania:
1. Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości, odcedzić i przecisnąć przez praskę. Odstawić do przestudzenia.
2. Cebulkę posiekać. zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Mięso, zrumienioną cebulkę i czosnek zmielić w maszynce do mięsa. Dodać majeranek, mieloną paprykę, sól i pierz do smaku i wymieszać. Jeśli farsz jest suchy, należy dodać kilka łyżek rosołu. U mnie miałam mięso z udek i malutkiego żeberka wieprzowego, więc farsz wyszedł sypki. Dlatego rosół był potrzebny. W przeciwnym razie trudno będzie zlepiać knedle, jeśli farsz się wysypuje.
3. Zrobić ciasto. Postąpić podobnie jak robi się kluski śląskie - ziemniaki przełożyć do miski, podzielić na 4 części, jedną wyciągnąć i wyłożyć na pozostałe ziemniaki. W puste miejsce wsypać mąkę pszenną do 3/4 wysokości, a resztę uzupełnić mąką ziemniaczaną. Dodać jajko, troszkę soli i zagnieść ciasto.
4. Z ciasta uformować grubszy wałek, pokroić. Każdy kawałek spłaszczyć, nałożyć trochę farszu i dokładnie zlepić. Uformować kuleczkę i lekko ją spłaszczyć.
5. Gotować w lekko osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu, aż nie wypłyną na powierzchnię. Wyłowić łyżką cedzakową.
6. Podawać wedle uznania np. z sosem, zrumienioną cebulką lub boczkiem.
Smacznego!!!
Skusiłaś mnie!
OdpowiedzUsuńCzy coqsto mozna zrobic dzien wczesniej i trzymać w lodowce?
OdpowiedzUsuńCiasta raczej nie. Ale można ziemniaki ugotować dzień wcześniej, wtedy wszystko potem idzie sprawniej.
UsuńDziękuję Aniu za Twoje pomysły.
OdpowiedzUsuńDziękuję 🙂
UsuńDobry pomysł. Aczkolwiek mąki trzeba zdecydowanie więcej żeby ciasto dało się odkleić od rąk
OdpowiedzUsuńIlość mąki będzie zależeć od rodzaju ziemniaków.
Usuń