Strony

2 lutego 2019

Knedle z mięsem (z rosołu)

Dzień dobry. Naszło mnie na kluchy ;-) Do przygotowania tego dania użyłam mięsa rosołowego. Trochę czasu wymaga przygotowanie takich knedli, ale warto. Są pyszne i syte.


Składniki:

Ciasto: 
1 kg ziemniaków
mąka pszenna
mąka ziemniaczana
1 jajko
sól

Farsz:
ok 400g mięsa z rosołu (już bez kości) - najlepiej mieszane drobiowo-wołowe
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczka majeranku
sól, pieprz
kilka łyżek rosołu

Sposób wykonania:

1. Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości, odcedzić i przecisnąć przez praskę. Odstawić do przestudzenia.
2. Cebulkę posiekać. zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Mięso, zrumienioną cebulkę i czosnek zmielić w maszynce do mięsa. Dodać majeranek, mieloną paprykę, sól i pierz do smaku i wymieszać. Jeśli farsz jest suchy, należy dodać kilka łyżek rosołu. U mnie miałam mięso z udek i malutkiego żeberka wieprzowego, więc farsz wyszedł sypki. Dlatego rosół był potrzebny. W przeciwnym razie trudno będzie zlepiać knedle, jeśli farsz się wysypuje.
3. Zrobić ciasto. Postąpić podobnie jak robi się kluski śląskie - ziemniaki przełożyć do miski, podzielić na 4 części, jedną wyciągnąć i wyłożyć na pozostałe ziemniaki. W puste miejsce wsypać mąkę pszenną do 3/4 wysokości, a resztę uzupełnić mąką ziemniaczaną. Dodać jajko, troszkę soli i zagnieść ciasto.
4. Z ciasta uformować grubszy wałek, pokroić. Każdy kawałek spłaszczyć, nałożyć trochę farszu i dokładnie zlepić. Uformować kuleczkę i lekko ją spłaszczyć.
5. Gotować w lekko osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu, aż nie wypłyną na powierzchnię. Wyłowić łyżką cedzakową.
6. Podawać wedle uznania np. z sosem, zrumienioną cebulką lub boczkiem.

Smacznego!!!

7 komentarzy:

  1. Czy coqsto mozna zrobic dzien wczesniej i trzymać w lodowce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasta raczej nie. Ale można ziemniaki ugotować dzień wcześniej, wtedy wszystko potem idzie sprawniej.

      Usuń
  2. Dziękuję Aniu za Twoje pomysły.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobry pomysł. Aczkolwiek mąki trzeba zdecydowanie więcej żeby ciasto dało się odkleić od rąk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilość mąki będzie zależeć od rodzaju ziemniaków.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!