Ostatnio zrobiłam barszcz czerwony nieco inaczej niż zwykle. Wyszedł naprawdę pyszny i ten przepis zostanie z nami na dłużej. Taki barszczyk będzie też idealny do uszek, pasztecików, paluszków, kapuśniaczków, krokietów itp.
Składniki (na 3 litry barszczu):
- 1 kg buraków czerwonych
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kminek
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, cukier
- suszony majeranek
- ziele angielskie, liść laurowy
- ocet lub sok z cytryny do zakwaszenia
- 1 szklanka wywaru z suszonych grzybów
- ewentualnie koncentrat buraczany lub zakwas z kiszonych buraków
Sposób przygotowania:
1. Dzień wcześniej 1 szklankę suszonych grzybów zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia grzyby ugotować do miękkości w wodzie, której się moczyły. Wywar pozostawić do barszczu, a ugotowane grzyby wykorzystać do zrobienia farszu do uszek.
2. Wszystkie warzywa obrać, pokroić w plastry, umieścić w garnku i zalać wodą (2 litry). Dodać liście laurowe, ziele angielskie. Gotować około 1-1,5h. Po tym czasie warzywa wyjąć, a do gotowego wywaru warzywnego dodać wywar grzybowy, zakwas lub koncentrat buraczany, 1-2 łyżki octu lub soku z cytryny. Dodać też soli, trochę pieprzu, zmiażdżone ząbki czosnku, troszkę kminku, majeranku i 1/2 łyżeczkę cukru. Całość delikatnie podgrzewać, ale nie gotować.
3. Jak już pisałam barszcz będzie idealny do uszek, krokietów, paluszków, kapuśniaczków, pasztecików...
Smacznego!!!