W ubiegłym roku wyjątkowo zamarzyła mi się masa grysikowa do piernika staropolskiego. Do tego pojawiła się jeszcze cienka warstwa dżemu z czarnej porzeczki. Polecam Wam tę masę. Piernik po odstaniu był mięciutki i delikatny.
Przełożyłam dwa pierniki masą grysikową. Trochę masy mi zostało, dlatego przełożyłam nią część ciasteczek orzeszków.
Taką masę można również wykorzystać do przełożenia miodownika.
Składniki:
- 3 szklanki mleka
- 1 cukier waniliowy
- 7-8 łyżek kaszy manny błyskawicznej
- 2/3 szklanki cukru
- 200 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 mały kieliszek amaretto
Sposób przygotowania:
1. Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałej części mleka wymieszać kaszę manną. Wlać na gotujące się mleko, mieszać do zgęstnienia, a następnie pozostawić do całkowitego wystudzenia.
2. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem, a następnie partiami dodawać grysik. Kiedy masa będzie gotowa, dodać amaretto i zmiksować. Masą przełożyć piernika. U mnie był najpierw blat piernikowy, potem cienka warstwa dżemu z czarnej porzeczki, potem część masy grysikowej, następnie znów piernik, dżem i masa i na koniec piernik. Ciasto schłodzić, po dwóch trzech dniach polukrować lub oblać polewą i udekorować.
Smacznego!!!
Pychotka, zjadłabym ogromny kawał.
OdpowiedzUsuń