Jeśli lubicie świąteczne likierki, to ten powinien trafić w wasz gust. Robi się szybko i praktycznie jest gotowy do degustacji zaraz po przygotowaniu. Choć oczywiście najlepiej jak postoi w lodówce i smaki się przegryzą. Mój likier został zrobiony na bimbrze.
Składniki:
- 2/3 szklanki śmietanki 30%
- 80-100 ml mocnego naparu z kawy
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka ciemnego kakao
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- sok z połówki pomarańczy
- 1/2 lub 2/3 szklanki whiskey lub bimbru
Sposób przygotowania:
1. W rondlu umieścić 1/3 szklanki śmietanki, napar z kawy, skórkę otartą ze sparzonej wcześniej pomarańczy, sok z połówki pomarańczy, cukier i kakao. Postawić na ogniu i podgrzać, mieszać, aż cukier się rozpuści. Pozostawić do wystudzenia.
2. Do wystudzonego płynu dodać bimber (lub whiskey) i 1/3 szklanki śmietanki. Całość dokładnie wymieszać, przecedzić przez sitko i wlać do butelki.
3. Z podanej porcji wychodzi 500 ml likieru ( + 1-2 kieliszki ).
Na zdrowie!
Źródło: tiktok, caputagrzegorz, z moimi zmianami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!