Pyszny sernik z dodatkiem kajmaku. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole.
Składniki (blaszka 23x33cm):
Kruchy spód:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g masła
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka gęstej śmietany
Masa serowo-kajmakowa:
- 1 kg dobrego sera z wiaderka
- 5 jajek
- 200 g śmietany kremówki
- 1/2 puszki kajmaku (u mnie puszka 510 g)
- 1 budyń śmietankowy
- 1 budyń czekoladowy
- 1/2 szklanki cukru
Wierzch:
- 1/2 puszki kajmaku
- płatki migdałowe
Sposób przygotowania:
1. Zagnieść kruche ciasto. Schłodzić godzinę w lodówce. Ciastem wylepić blaszkę, nakłuć i podpiec w 180*C przez 12 minut.
2. Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać partiami ser i budyń śmietankowy. Ubić śmietankę i połączyć z masą serową, a na koniec dodać ubite białka. Masę podzielić na dwie części. Jedną część pozostawić bez dodatków, a do drugiej dodać kajmak i budyń czekoladowy (proszek). Wymieszać.
3. Na podpieczony spód dodawać na zmianę ciasto serowe jasne i ciemne.
4. Ciasto piec w 160*C przez 1 godzinę. Wystudzić w zamkniętym piekarniku.
5. Całkowicie wystudzony sernik posmarować kajmakiem. Posypać płatkami migdałowymi - można je wcześniej lekko uprażyć na suchej patelni.
Smacznego!!!
Źródło: Blog Arabeska waniliowa
Zapewne jest cudowny
OdpowiedzUsuń