Coś dla miłośników pizzy :) Pizzerinki fajnie sprawdzają się na spotkaniach towarzyskich. Wystarczy je wcześniej przygotować, a potem przed podaniem odgrzać w mikrofalówce lub piekarniku i gotowe :) Do ich przygotowania były użyte Mąka Szymanowska oraz Olej Polski Rzepakowy.
Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki (użyłam Szymanowskiej)
5 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1,5 szklanki ciepłej wody
3 łyżki oleju (użyłam Polskiego Oleju Rzepakowego)
1 łyżeczka soli
Do posmarowania:
użyłam keczupu z cukinii, dodałam ziół prowansalskich
Dodatki (wedle uznania), a u mnie:
mięso z 1 pieczonego udka
kilka małych pieczarek
ogórki kiszone
pomidory
tarty ser mozzarella
cebula
Sposób wykonania:
1. Robimy rozczyn, drożdże rozcieramy z cukrem, aż zrobią się płynne, dodajemy 2-3 łyżki mąki i połowę ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy, aż podrosną.
2. W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy wyrośnięty rozczyn, olej i resztę wody, zagniatamy elastyczne gładkie ciasto. Odstawiamy do podwojenia swojej objętości.
3. W międzyczasie przygotowujemy sobie dodatki. Cebulę kroimy w krążki, mięso w kosteczkę, ogórki kiszone i pieczarki w plasterki.
4. Ciasto po wyrośnięciu lekko wyrabiamy, rozwałkowujemy i wykrawamy krążki (użyłam szerokiego kubka). Każdy krążek smarujemy sosem, układamy dodatki i posypujemy tartą mozzarellą.
5. Pieczemy ok 10-15 minut w 200 st C.
Smacznego!!!
23 września 2016
18 września 2016
Ekspresowy sernik z kaszą manną i owocami
To jeden z najszybszych przepisów na sernik, jaki znalazłam. I do tego smakuje bardzo fajnie, nie opada i można do niego dodać różnych owoców. Na początku wydawał mi się mało serowy w smaku, ale innego zdania byli moi goście. Ja wyczuwałam lekki smak kaszy manny - oni nie :) Tak więc polecam :)
Składniki:
1 kg sera trzykrotnie zmielonego (u mnie ser wiaderkowy)
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
2/3 szklanki kaszy manny
1 i 1/4 szklanki cukru
4 jajka
1/2 szklanki oleju
400 g dowolnych twardych owoców (u mnie nektarynki)
Sposób wykonania:
1. Jajka Utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać suchą kaszę, śmietankę i olej i ponownie zmiksować.
2. Na końcu partiami dodać ser.
3. Owoce umyć, wypestkować i pokroić w kostkę. Dodać do ciasta i wymieszać.
4. Ciasto przełożyć do małej formy (24x28cm) lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piec 60-70 minut w 180 st.C. Wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
6. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Fully-favoured
Składniki:
1 kg sera trzykrotnie zmielonego (u mnie ser wiaderkowy)
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
2/3 szklanki kaszy manny
1 i 1/4 szklanki cukru
4 jajka
1/2 szklanki oleju
400 g dowolnych twardych owoców (u mnie nektarynki)
Sposób wykonania:
1. Jajka Utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać suchą kaszę, śmietankę i olej i ponownie zmiksować.
2. Na końcu partiami dodać ser.
3. Owoce umyć, wypestkować i pokroić w kostkę. Dodać do ciasta i wymieszać.
4. Ciasto przełożyć do małej formy (24x28cm) lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piec 60-70 minut w 180 st.C. Wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
6. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Fully-favoured
16 września 2016
Ciasto bananowe
Witajcie. Dziś dzielę się z Wami pysznym i dość szybkim ciastem z bananami. Do przygotowania tegoż wypieku były użyte: Mąka Szymanowska oraz Olej Polski Rzepakowy. Zapraszam po przepis.
Składniki (blaszka 36x24cm):
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka mąki tortowej (użyłam Szymanowskiej)
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju (użyłam Polskiego) - dzięki dodatku oleju w cieście, biszkopt po upieczeniu nie będzie suchy
Masa bananowa i wierzch:
4 banany
sok z połówki cytryny
500 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka agrestowa
Sposób przygotowania:
1. Robimy biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a potem kolejno po jednym żółtku. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy na najwolniejszych obrotach miksera. Na koniec dodajemy olej i jeszcze raz mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st.C przez ok 30-40 minut.
2. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku, a agrestową przygotowujemy według instrukcji z tyłu opakowania. Obie odstawiamy do ostudzenia, a zieloną najlepiej do lekkiego stężenia.
3. Robimy masę: 3 banany rozgniatamy widelcem, skrapiamy sokiem z cytryny. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy rozgniecione banany i wlewamy żółtą galaretkę. Miksujemy na wolnych obrotach. Masę można odłożyć na jakiś czas do lodówki - lekko stężeje i będzie się lepiej rozsmarowywać na cieście.
4. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty. Masę bananową dzielimy na dwie części - 1/3 i 2/3. Tę większą część masy wykładamy na dolny blat biszkoptu, przykrywamy drugim, rozsmarowujemy kolejną część masy. Banana, który nam pozostał kroimy na cienkie plasterki, wykładamy na wierzch ciasta. Całość zalewamy tężącą zieloną galaretką. Ciasto schładzamy w lodówce - najlepiej smakuje po nocnym leżakowaniu w lodówce, gdy masa i galaretka dobrze stężeją.
Smacznego!!!
Źródło: Garnek
Składniki (blaszka 36x24cm):
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka mąki tortowej (użyłam Szymanowskiej)
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju (użyłam Polskiego) - dzięki dodatku oleju w cieście, biszkopt po upieczeniu nie będzie suchy
Masa bananowa i wierzch:
4 banany
sok z połówki cytryny
500 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka agrestowa
Sposób przygotowania:
1. Robimy biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a potem kolejno po jednym żółtku. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy na najwolniejszych obrotach miksera. Na koniec dodajemy olej i jeszcze raz mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st.C przez ok 30-40 minut.
2. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku, a agrestową przygotowujemy według instrukcji z tyłu opakowania. Obie odstawiamy do ostudzenia, a zieloną najlepiej do lekkiego stężenia.
3. Robimy masę: 3 banany rozgniatamy widelcem, skrapiamy sokiem z cytryny. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy rozgniecione banany i wlewamy żółtą galaretkę. Miksujemy na wolnych obrotach. Masę można odłożyć na jakiś czas do lodówki - lekko stężeje i będzie się lepiej rozsmarowywać na cieście.
4. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty. Masę bananową dzielimy na dwie części - 1/3 i 2/3. Tę większą część masy wykładamy na dolny blat biszkoptu, przykrywamy drugim, rozsmarowujemy kolejną część masy. Banana, który nam pozostał kroimy na cienkie plasterki, wykładamy na wierzch ciasta. Całość zalewamy tężącą zieloną galaretką. Ciasto schładzamy w lodówce - najlepiej smakuje po nocnym leżakowaniu w lodówce, gdy masa i galaretka dobrze stężeją.
Smacznego!!!
Źródło: Garnek
12 września 2016
Łagodny sos słodko-kwaśny do słoików
Koleżanka z pracy przyniosła do wypróbowania sos, który robi już od kilku lat. Bardzo mi posmakował, ale delikatnie go złagodziłam poprzez odjęcie części octu. Polecam do makaronu, ryżu, mięsa :)
Składniki:
3 kg pomidorów
1 kg cebuli
3 duże papryki (żółta, czerwona i zielona)
1 puszka ananasów wraz z sokiem
6 zmiażdżonych ząbków czosnku
2 łyżki oleju
2 łyżki soli
2 łyżki musztardy
2 łyżki słodkiej mielonej papryki
1 łyżka curry
1 łyżka pieprzu
2,5 szklanki cukru
1/2 lub 3/4 szklanki octu 10% (w oryginale 1 szklanka)
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
1. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę lub w ćwiartki, przełożyć do garnka i trochę rozgotować. Można też całe pomidory ze skórką pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, rozgotować, potem przetrzeć przez sito.
2. Cebulę pokroić w półtalarki i wrzucić do pomidorów. Gotować 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
3. Paprykę i ananasa pokroić w kostkę. Do gotujących się pomidorów dodać pozostałe składniki razem z przyprawami poza mąką i syropem z puszki po ananasie. Gotować 30 minut.
4. Mąkę wymieszać z syropem, wlać do sosu, dokładnie wymieszać. Gorący sos przekładać do słoików. Zakręcać i odstawić do góry dnem do wystudzenia.
Smacznego!!!
*Można też dodać 1 puszkę odsączonej kukurydzy.
Składniki:
3 kg pomidorów
1 kg cebuli
3 duże papryki (żółta, czerwona i zielona)
1 puszka ananasów wraz z sokiem
6 zmiażdżonych ząbków czosnku
2 łyżki oleju
2 łyżki soli
2 łyżki musztardy
2 łyżki słodkiej mielonej papryki
1 łyżka curry
1 łyżka pieprzu
2,5 szklanki cukru
1/2 lub 3/4 szklanki octu 10% (w oryginale 1 szklanka)
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
1. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę lub w ćwiartki, przełożyć do garnka i trochę rozgotować. Można też całe pomidory ze skórką pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, rozgotować, potem przetrzeć przez sito.
2. Cebulę pokroić w półtalarki i wrzucić do pomidorów. Gotować 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
3. Paprykę i ananasa pokroić w kostkę. Do gotujących się pomidorów dodać pozostałe składniki razem z przyprawami poza mąką i syropem z puszki po ananasie. Gotować 30 minut.
4. Mąkę wymieszać z syropem, wlać do sosu, dokładnie wymieszać. Gorący sos przekładać do słoików. Zakręcać i odstawić do góry dnem do wystudzenia.
Smacznego!!!
*Można też dodać 1 puszkę odsączonej kukurydzy.
9 września 2016
Jabłka z galaretką do słoików
W sezonie zimowym będzie w sam raz do naleśników, racuszków, placuszków czy chałki :)
Składniki:
1 kg jabłek
cukier do smaku
1 galaretka cytrynowa
Sposób przygotowania:
1. Obrane jabłka kroimy na ćwiartki, przekładamy do garnka z grubym dnem, dolewamy trochę wody i dusimy, aż się całkowicie rozpadną.
2. Do jabłek dodajemy cukru do smaku, mieszamy, by dokładnie się rozpuścił. Chwilę dusimy. Na koniec wsypujemy suchą cytrynową galaretkę, zdejmujemy z ognia i całość dokładnie mieszamy.
3. Gorące jabłka przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
4. Po całkowitym wystudzeniu, a nawet na drugi czy trzeci dzień można zauważyć, że jabłka się fajnie lekko zżelują.
Smacznego!!!
Składniki:
1 kg jabłek
cukier do smaku
1 galaretka cytrynowa
Sposób przygotowania:
1. Obrane jabłka kroimy na ćwiartki, przekładamy do garnka z grubym dnem, dolewamy trochę wody i dusimy, aż się całkowicie rozpadną.
2. Do jabłek dodajemy cukru do smaku, mieszamy, by dokładnie się rozpuścił. Chwilę dusimy. Na koniec wsypujemy suchą cytrynową galaretkę, zdejmujemy z ognia i całość dokładnie mieszamy.
3. Gorące jabłka przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
4. Po całkowitym wystudzeniu, a nawet na drugi czy trzeci dzień można zauważyć, że jabłka się fajnie lekko zżelują.
Smacznego!!!
2 września 2016
Sałatka owocowa
Sałatka z owocami to świetny pomysł na imprezkę dla naszych dzieciaków. Sprawdziła się kilka razy w tym roku na urodzinach mojej córki koleżanek. I ja taką przygotowałam. Dowolność owoców uzależniona jest od nas.
Składniki:
1 banan
1 jabłko
4 śliwki
1 pomarańcza
2 nektarynki
1-2 kostki czekolady
sok z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Owoce myjemy, banana i pomarańczę obieramy ze skórki.
2. Wszystko dowolnie kroimy. Dodajemy odrobinę soku z cytryny i opcjonalnie tartą na drobnych oczkach kostkę czekolady. Mieszamy i podajemy.
Smacznego!!!
Składniki:
1 banan
1 jabłko
4 śliwki
1 pomarańcza
2 nektarynki
1-2 kostki czekolady
sok z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Owoce myjemy, banana i pomarańczę obieramy ze skórki.
2. Wszystko dowolnie kroimy. Dodajemy odrobinę soku z cytryny i opcjonalnie tartą na drobnych oczkach kostkę czekolady. Mieszamy i podajemy.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)