To jeden z najszybszych przepisów na sernik, jaki znalazłam. I do tego smakuje bardzo fajnie, nie opada i można do niego dodać różnych owoców. Na początku wydawał mi się mało serowy w smaku, ale innego zdania byli moi goście. Ja wyczuwałam lekki smak kaszy manny - oni nie :) Tak więc polecam :)
Składniki:
1 kg sera trzykrotnie zmielonego (u mnie ser wiaderkowy)
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
2/3 szklanki kaszy manny
1 i 1/4 szklanki cukru
4 jajka
1/2 szklanki oleju
400 g dowolnych twardych owoców (u mnie nektarynki)
Sposób wykonania:
1. Jajka Utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać suchą
kaszę, śmietankę i olej i ponownie zmiksować.
2. Na końcu partiami dodać ser.
3. Owoce umyć, wypestkować i pokroić w kostkę. Dodać do ciasta i wymieszać.
4. Ciasto przełożyć do małej formy (24x28cm) lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piec 60-70 minut w 180 st.C. Wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
6. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Fully-favoured
Takiego nie robiłam, a wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńWitam a ten ser wiaderkowy tez mielilas trzykrotnie?
OdpowiedzUsuńNie, wiaderkowy ser już jest wystarczająco gładki. Mielimy zwykły biały ser, który kupuje się np. w kostkach na kg.
UsuńCiekawy przepis. A jak smakuje? Oczywiście ile osób tyle opinii. Najlepiej samemu zrobić i się przekonać. Sama chciałabym spróbować takiego sennika :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda aż ślinka cieknie, odsyłam do Kcalmar.com gdzie znajdziecie coś równie pysznego i zdrowego
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńjakiej firmy sera wiaderkowego użyłaś? pytam, bo wiaderkowe są różne, a mi właśnie wyszła "klapa".
Oj szkoda. Ja uzywam ostatnio sera firmy Piątnica. I takiego tez uzylam do zrobienia tego sernika. Czasem tez kupuje President. Tez moim zdaniem jest ok.
UsuńMozna zrobic na herbatnikach ten sernik?
OdpowiedzUsuńTo sernik pieczony więc nie wiem co stałoby się z herbatnikami podczas pieczenia...
UsuńZrobiłam ten sernik w weekend. Użyłam śliwek. Wyszedł naprawdę smaczny, rzeczywiście jest ekspresowy. Polecam.
OdpowiedzUsuńDorota
Dzieki za komentarz. Pozdrawiam.
UsuńWitam bez proszku do pieczenia ?
UsuńBez proszku do pieczenia. Do serników nie dodaję proszku
UsuńPyszny przepis :)
OdpowiedzUsuńSerniczek wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńGenialny! Ja dodałam rodzynek wymieszanych z odrobiną mąki ziemniaczanej. Polecam!
OdpowiedzUsuńJak ekspresowy, to coś dla mnie. I wydaje się nie być skomplikowany w przygotowaniu. Chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńPolecam :-)
UsuńAniu jakie wymiary blaszki
OdpowiedzUsuń24X28 cm jak podano w przepisie:-)
UsuńNatrafiłam na przepis zupełnie przypadkowo. Właśnie wstawiłam do piekarnika. Ale spróbowałam przed wstawieniem w smaku bardzo dobra masa serowa. Z tym ze dodałam biszkopty na spód i olejek waniliowy 😉😁. Ciekawa jestem co z tego wyjdzie 😊. A i zrobiłam zdrowsza wersję bo z erytolem więc w razie gdyby było coś nie tak to zgonie na ten erytol. Dziękuję za przepis i pozdrawiam 😊.
OdpowiedzUsuńHaha dziekuje i zycze smacznego!
UsuńPozdrawiam!
Zrobiłam polecam
OdpowiedzUsuńRobiłam dwa razy, sernik jest super prosty i ładnie się prezentuje, polecam
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, pozdrawiam.
Usuń