15 grudnia 2024

Likier pistacjowy / Pistacjówka

 Zawsze na Święta przygotowuję jakiś likierek. W tym roku zrobiłam likier pistacjowy. Przygotowuje się go ekspresowo, bo użyłam gotowego kremu z pistacji. Dostałam go w prezencie od znajomych z Włoch i w sumie nie miałam na niego pomysłu, dlatego jak nadążyła się okazja, to zrobiłam z niego właśnie taki likierek. Spokojnie zdążycie jeszcze sobie zrobić przed świetami, jeśli tylko najdzie was ochota. 


Składniki:

  • 500 ml wódki 40%
  • 50 - 100 ml spirytusu 96%
  • 400 g mleka skondensowanego słodzonego 
  • 200 g kremu pistacjowego, a jeszcze lepiej pasty pistacjowej

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki umieścić w misie i dokładnie wymieszać blenderem lub rózgą kuchenną. 

2. Likier przelać do butelek. Przechowywać w lodówce. Najlepiej będzie smakował po kilku dniach leżakowania. 

3. Z podanej porcji wyszedł mi 1 litr likieru. 

Na zdrowie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!