Pyszne babeczki z sezonowymi owocami.
Składniki:
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżki kakao
- 2 łyżki śmietany (u mnie 18%)
- wydrylowane czereśnie
- 1 pasek gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
1. Masło rozpuścić i ostudzić. Dodać jajka, cukier, śmietanę i całość zamieszać.
2. W innym naczyniu przesiać mąki, dodać sodę, szczyptę soli, proszek do pieczenia i kakao oraz posiekaną drobno czekoladę, wymieszać.
3. Składniki mokre i suche połączyć, krótko zamieszać do połączenia składników. Dodać wydrylowane czereśnie, jeśli są duże, należy je drobniej pokroić.
4. Ciasto wyłożyć do dowolnych foremek do 3/4 wysokości. Piec w 180 st C ok 20-25 minut (do suchego patyczka).
Smacznego!!!