24 czerwca 2023

Muffinki kakaowe z czereśniami i czekoladą

 Pyszne babeczki z sezonowymi owocami. 

Składniki:

  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 2 łyżki śmietany (u mnie 18%)
  • wydrylowane czereśnie
  • 1 pasek gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

1. Masło rozpuścić i ostudzić. Dodać jajka, cukier, śmietanę i całość zamieszać.
2. W innym naczyniu przesiać mąki, dodać sodę, szczyptę soli, proszek do pieczenia i kakao oraz posiekaną drobno czekoladę, wymieszać.
3. Składniki mokre i suche połączyć, krótko zamieszać do połączenia składników. Dodać wydrylowane czereśnie, jeśli są duże, należy je drobniej pokroić.
4. Ciasto wyłożyć do dowolnych foremek do 3/4 wysokości. Piec w 180 st C ok 20-25 minut (do suchego patyczka).

Smacznego!!!

21 czerwca 2023

Sałatka z rukolą i truskawkami

 Mój mąż był zaskoczony, gdy na wierzchu sałatki zobaczył truskawki. Ale, jak potem stwierdził, idealnie pasują do takiej sałatki. Zapraszam po przepis.

Składniki:

  • mix sałat - u mnie z ogrodu sałata masłowa, rukola i botwinka 
  • wędzona pierś z kurczaka
  • ser sałatkowy typu feta
  • ogórek
  • pomidor
  • zielone oliwki
  • świeże truskawki
  • sos balsamico
  • domowy sos winegret (oliwa z oliwek, miód, musztarda francuska, sól, pieprz, dowolne zioła)

Sposób przygotowania:

1. Sałaty umyć, osuszyć, ułożyć na półmisku. 

2. Na sałacie ułożyć dowolnie pokrojonego kurczaka, umyte i pokrojone pomidory i ogórka. dodać ser sałatkowy pokrojony w kostkę, odsączone oliwki. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki truskawki. 

3. Całość polać sosem winegret, a na końcu balsamico.

Smacznego!!!


20 czerwca 2023

Melon w szynce

 Uwielbiam połączenie smaków słodko słonych. A ta przekąska jest po prostu fantastyczna!

Składniki:

  • świeży melon
  • szynka typu długo dojrzewająca (np. parmeńska, serrano, prosciutto)

Sposób przygotowania:

Melona przekroić, pozbyć się pestek, pokroić na cząstki i obrać. Każdy kawałek owocu owinąć szynką. ułożyć na półmisku.

I gotowe!

Smacznego!!!

17 czerwca 2023

Sałata z rzodkiewką i ogórkiem

 Sałata z warzywami i sosem świetnie sprawdzi się do głównego dania.

Składniki:

  • 1 główka sałaty masłowej
  • kilka rzodkiewek
  • 1 ogórek wężowy lub 2-3 gruntowe
  • 1 mały pęczek koperku
  • zielona cebulka lub szczypiorek
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz, cukier do smaku


Sposób wykonania:

1. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórki obieramy, rzodkiewkę myjemy, warzywa kroimy na półplasterki. dodajemy do sałaty.
2. Przygotowujemy sos: siekamy koperek i zieloną cebulkę lub szczypiorek. Jogurt mieszamy z zieleniną, solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Polewamy sałatę i mieszamy całość.
3. Podajemy do obiadu. 

Smacznego!!!

16 czerwca 2023

Ryba zapiekana w ziołach

 Szybka i przepyszna rybka z piekarnika. Można do sosu dodać dowolne zioła. Zapraszam po przepis, jestem pewna, że kto raz jej spróbuje, ten będzie do tej rybki wracał. Wychodzi naprawdę smaczna i delikatna 😋

Składniki:

  • 2 filety białej ryby (morszczuk, miruna, dorsz)
  • pieprz cytrynowy 
  • sól
  • sok z cytryny 
  • 2 łyżki majonezu 
  • 2 łyżki śmietany 12-18%
  • siekany koperek
  • bazylia - świeża lub suszona
  • garść świeżego szpinaku (można pominąć, dałam, bo mi zalegał w lodówce) 
  • 2 ząbki czosnku 

Sposób przygotowania:

1. Filety umyć, skropić sokiem z cytryny, pokroić w dowolne porcje, posypać pieprzem cytrynowym i solą. Włożyć do naczynia żaroodpornego. 

2. Szpinak pokroić, w misce wymieszać majonez, śmietanę, szpinak, zioła, zmiażdżone ząbki czosnku. Sos wyłożyć na rybę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec do zrumienienia się wierzchu, 25-30 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. 

Smacznego!!!

9 czerwca 2023

Zapiekanki z jajkiem, szynką i szpinakiem

 Fantastyczne zapiekanki, do których można wykorzystać przeróżne dodatki. Baza to jajko, szynka i ser, a reszta wedle uznania. U nas wylądował jeszcze szpinak, który już prosił się o wykorzystanie. 

Składniki:
  • 10 kromek chleba tostowego
  • keczup lub sos pomidorowy (u mnie sugo)
  • garść szpinaku
  • kilka plasterków szynki
  • kilka plasterków sera żółtego + 2 łyżki tartego na drobnych oczkach
  • 3 jajka
  • 1/2 pomidora
  • sól, pieprz
  • siekana zielona cebulka

Sposób wykonania:

1. Każdą kromkę chleba posmarować keczupem lub sosem pomidorowym. 

2. W misce wymieszać jajka, szpinak, pokrojone w kostkę szynkę, ser i pomidora oraz tarty ser (u mnie typu parmezan). Dodać siekaną zieloną cebulkę, doprawić solą i pieprzem.

3. Masę jajeczną wyłożyć na wcześniej przygotowany chleb. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 15-20 minut. Podawać wedle uznania z keczupem, sosem czosnkowym lub solo. 

4. Zapiekanki można odgrzać następnego dnia i smakują równie pysznie. 

Smacznego!!!




 

5 czerwca 2023

Kiełbasa zapiekana w sosie cygańskim

 Kochani, mam dla was fantastyczny pomysł na obiad czy kolację. Bardzo nam posmakowała taka kiełbaska z warzywami. To także fajny sposób na czyszczenie lodówki :-) Dodam, że drugiego dnia te warzywa smakowały jeszcze lepiej!

Składniki:

  • kilka kiełbasek śląskich lub 2-3 laski kiełbasy podwawelskiej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 spora cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 ogórki kiszone lub konserwowe 
  • 6-8 pieczarek 

Sos: 

  • 1-1,5 szklanki wody
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania: 

1. Kiełbasę ponacinać w szyszkę po o u stronach. 

2. Warzywa dowolnie pokroić, wymieszać w naczyniu żaroodpornym. 

3. Składniki sosu wymieszać, zalać nimi warzywa w naczyniu, wymieszać. Sos powinien być na równi z warzywami, ewentualnie lekko je zakrywać. Doprawić pieprzem i solą, na wierzchu ułożyć nacięte wcześniej kiełbaski. 

4. Naczynie przykryć, włożyć do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec przez 45 minut. Pod koniec pieczenia zdjąć przykrycie i podpiec jeszcze chwilę.

5. Podawać z pieczywem. 

Smacznego!!!

Źródło: Instagram, moje_domowe_jedzenie

2 czerwca 2023

Owsianka z cynamonem i owocami

 Raz na jakiś czas przygotowuję owsiankę. Najbardziej smakuje mi z jabłkiem i cynamonem, ale tym razem wzbogaciłam ją jeszcze o inne pyszne dodatki. Zapraszam!

Składniki:
  • 4 łyżki dowolnych płatków owsianych
  • woda + mleko - taka ilość, aby podczas gotowania zakryła płatki
  • szczypta soli
  • miód do smaku
  • 1 nieduże jabłko
  • 1 mały banan
  • kilka truskawek
  • cynamon
  • 1 łyżeczka masła orzechowego

Sposób przygotowania:

1. Zrobić owsiankę: Płatki owsiane ugotować w wodzie i mleku ze szczyptą soli. Gotowe wymieszać z obranym i startym na tarce jarzynowej o dużych oczkach jabłkiem. Można dodać odrobinkę miodu.

2. Płatki z jabłkiem wyłożyć na talerz, dodać pokrojone owoce, na środek ułożyć łyżkę masła orzechowego, całość polać miodem i oprószyć cynamonem.

Smacznego!!!