Kochani, mam dla was fantastyczny pomysł na obiad czy kolację. Bardzo nam posmakowała taka kiełbaska z warzywami. To także fajny sposób na czyszczenie lodówki :-) Dodam, że drugiego dnia te warzywa smakowały jeszcze lepiej!
Składniki:
- kilka kiełbasek śląskich lub 2-3 laski kiełbasy podwawelskiej
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 spora cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 ogórki kiszone lub konserwowe
- 6-8 pieczarek
Sos:
- 1-1,5 szklanki wody
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka keczupu
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kiełbasę ponacinać w szyszkę po o u stronach.
2. Warzywa dowolnie pokroić, wymieszać w naczyniu żaroodpornym.
3. Składniki sosu wymieszać, zalać nimi warzywa w naczyniu, wymieszać. Sos powinien być na równi z warzywami, ewentualnie lekko je zakrywać. Doprawić pieprzem i solą, na wierzchu ułożyć nacięte wcześniej kiełbaski.
4. Naczynie przykryć, włożyć do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec przez 45 minut. Pod koniec pieczenia zdjąć przykrycie i podpiec jeszcze chwilę.
5. Podawać z pieczywem.
Smacznego!!!
Źródło: Instagram, moje_domowe_jedzenie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!