25 lutego 2023

Jajko w koszulce

 Uwielbiam jajka, szczególnie na śniadanie. Na blogu brakowało jeszcze tego przepisu - na jajko w koszulce. Uwielbiam pyszne płynne jajko, które można zajadać maczając w nim pieczywo 😋

Składniki:

  •  jajka - ilość wedle uznania
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki octu 10%

Sposób przygotowania:

1. Wodę zagotować z octem. 

2. Jajko wbić do miseczki. 

3. Jak woda zacznie wrzeć, należy ją zamieszać tak, by w środku powstał wirek. Od razu ostrożnie wlać jajko, nie mieszać już wody. Gotować 2-3 minuty. Wyjąć ostrożnie łyżką cedzakową. Podobnie postąpić z pozostałymi jajkami.

4. Gotowe jajko wyłożyć na talerz, posypać solą i pieprzem, ewentualnie koperkiem lub siekaną zieloną cebulką. 

5. Prawidłowo przygotowane jajko powinno mieć ścięte białko i płynne żółtko.

Smacznego!!!



23 lutego 2023

Pieczony banan pod serową pierzynką

 Na leniwe śniadanie polecam przygotować pyszną zapiekankę z banana i serowej pierzynki. Zazwyczaj jadam śniadania na wytrawnie, ale od czasu do czasu zjem i na słodko. Takie danie sprawdzi się też na deser czy podwieczorek.

Składniki:

  • 1 banan
  • 200 g serka wiejskiego
  • 1 jajko
  • cukier do smaku

Sposób wykonania:

1. Serek (odlałam troszkę wody z serka), jajko i cukier zblenować na gładko. 

2. Banana przekroić wzdłuż na pół, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać serową masą.

3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C, piec góra-dół przez około 20 minut.

4. Podawać na ciepło.

Smacznego!!!

Źródło: książka "Fit przepisy od Baletnicy"

20 lutego 2023

Kotlety mielone z kurczaka

 Kotlety mielone z kurczaka były dla mnie miłym zaskoczeniem. Ich smak bardzo przypadł mi do gustu i z pewnością będę je robić częściej.

Składniki:

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka (u mnie 600 g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • kajzerka + mleko do namoczenia
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyć osuszyć, oczyścić i zmielić (rozdrobniłam w blenderze).

2. Do mięsa dodać drobniutko posiekaną cebulkę (można ją również zmielić w maszynce wraz z mięsem), zmiażdżone ząbki czosnku, jajko, odciśniętą z mleka kajzerkę, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest bardzo rzadka dodaję 1 łyżkę suchej kaszy manny lub bułki tartej. Odstawić na około 15-20 minut.

3. Z masy mięsnej uformować kotleciki, lekko spłaszczyć, obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!!!



10 lutego 2023

Sałatka warstwowa z kapustą pekińską, kurczakiem i fetą

 Pyszna warstwowa sałatka na bazie kapusty pekińskiej. Fajnie smakuje i ładnie prezentuje się na stole.

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka + dowolna przyprawa (u mnie to złocisty kurczak)
  • 3 pomidory lub miseczka pomidorków koktajlowych
  • 1 opakowanie sera sałatkowego typu feta
  • migdały w płatkach

Sos:

  • 2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku przepuszczonego przez praskę
  • sól, pieprz, szczypta cukru 

Sposób przygotowania: 

1. Mięso umyć, osuszyć i oczyścić. Pokroić w kostkę, posypać przyprawą i wymieszać. Odstawić na 20-30 minut, potem usmażyć na oleju. Wystudzić. 

2. Kapustę, pomidory i ser pokroić w kostkę. 

3. Składniki sosu wymieszać. 

4. Płatki migdałów uprażyć na rumiano na suchej patelni. Ostudzić. 

5. Sałatkę przygotować w salaterce (od dołu): kapusta pekińska, pomidory, kurczak, feta. Całość polać sosem i posypać uprażonymi migdałami. 

Smacznego!

Źródło: cookpad.com

8 lutego 2023

Tort snickers

Tort snickers łączy w sobie smak karmelu, słonych orzeszków, czekolady, kremu na bazie mascarpone i kakaowego biszkoptu. Jeśli chodzi o przełożenie, sugerowałam się przepisem z internetu, natomiast biszkopt mam już sprawdzony swój :-) Zdjęcie przekroju zrobiłam naprędce, tort upiekłam dla szwagra z okazji jego 40-tych urodzin. Nie było czasu na artystyczne ujęcia. Ale tort naprawdę pyszny i wart polecenia!

Składniki (tortownica, średnica 24cm):

Biszkopt:

  • 7 jajek
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 6-7 łyżek oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 50 g naturalnego kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Krem mascarpone:

  • 500 g serka mascarpone 
  • 200 g śmietanki 30%
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Nasączenie:

  • 100 ml mocnego wystudzonego naparu z herbaty

Dodatkowo:

  • ok 300 g masy krówkowej
  • ok 200 g solonych orzeszków ziemnych - z puszki

Ganache z czekolady:

  • 3 tabliczki czekolady (1 gorzkiej, 2 mlecznej)
  • 120 g śmietanki 30% - płynnej

Sposób przygotowania:

1. Upiec biszkopt, najlepiej dzień wcześniej. Do miski przesiać mąkę, proszek i kakao. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wymieszać z olejem. 

2. Białka ubić na sztywno, następnie partiami dodawać cukier, aż się rozpuści. Wlać żółtka z olejem, zmiksować na małych obrotach. Następnie na najmniejszych obrotach miksować i dodawać partiami suche składniki (w 3 turach). Ciasto wylać na wcześniej przygotowaną tortownicę wyłożoną od spodu papierem do pieczenia, piec w 170*C przez około 45 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika. Lekko uderzyć dnem o blat. Pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu wyjąć, przekroić na 3 blaty.

3. Zrobić krem. Mocno schłodzoną śmietankę i mascarpone umieścić w misce, ubić na gęsty krem. Dosłodzić cukrem pudrem do smaku. Podzielić na 4 części.

4. Orzeszki ziemne posiekać - rozdrobniłam je w blenderze.

5. Kajmak przełożyć do miseczki, wymieszać energicznie - będzie się łatwiej rozsmarowywał na torcie. 

6. Przełożyć tort (od dołu):


  • biszkoptowy blat + nasączenie
  • 1/4 kremu
  • posypać częścią orzeszków zostawiając wolny brzeg (patrz zdjęcie obok) 
  • na orzeszkach rozsmarować część masy krówkowej
  • 1/4 kremu
  • biszkopt + nasączenie
  • 1/4 kremu
  • orzeszki
  • kajmak
  • 1/4 kremu
  • biszkopt + nasączenie

7. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce. 

8. Przygotować ganache - czekolady posiekać, umieścić w misce, śmietankę umieścić w garnuszku, zagotować. Gorącą śmietanką zalać czekoladę, chwilę odczekać, by zmiękła po czym powoli mieszać, aż wszystko się dobrze rozpuści. Pozostawić do przestudzenia na 30 minut.

9. Polewą posmarować wierzch i boki tortu. Posypać resztą orzeszków, a na wierzchu zrobić esy-floresy z lekko podgrzanego kajmaku. 

10. Ciasto schłodzić. 

Smacznego!!!

Inspiracja: domowe-wypieki.pl

6 lutego 2023

Croissant z szynką i sałatą

 Już kiedyś pokazywałam Wam pomysł na wytrawnego croissanta. To moja kolejna propozycja.

Składniki:

  • 1 croissant
  • plasterek sera żółtego
  • plasterek ulubionej szynki
  • 2 plasterki pomidora
  • 3 plasterki ogórków
  • listek sałaty

Sposób przygotowania:

Rogalika rozkroić. Kolejno ułożyć na nim umyty listek sałaty, plasterek sera żółtego, szynki, ogórka i pomidora. Przyłożyć wierzchem rogalika.

Smacznego!!!

4 lutego 2023

Koktajl ananasowo jagodowy

 Lubię od czasu do czasu napić się koktajlu owocowego na bazie mleka, maślanki lub kefiru :-)

Składniki:

  • 150 g kefiru naturalnego
  • 1/2 banana
  • 2 łyżki borówek lub jagód (u mnie leśne - mrożone)
  • 1/4 niedużego świeżego ananasa

Sposób przygotowania:

1. Owoce obrać. Pokroić na mniejsze części.

2. Wszystko umieścić w kielichu do blendowania. Zmiksować na gładko.

3. Od razu podawać.

Smacznego!!!