Tort snickers łączy w sobie smak karmelu, słonych orzeszków, czekolady, kremu na bazie mascarpone i kakaowego biszkoptu. Jeśli chodzi o przełożenie, sugerowałam się przepisem z internetu, natomiast biszkopt mam już sprawdzony swój :-) Zdjęcie przekroju zrobiłam naprędce, tort upiekłam dla szwagra z okazji jego 40-tych urodzin. Nie było czasu na artystyczne ujęcia. Ale tort naprawdę pyszny i wart polecenia!
Składniki (tortownica, średnica 24cm):
Biszkopt:
- 7 jajek
- 1 niepełna szklanka cukru
- 6-7 łyżek oleju
- 1 szklanka mąki pszennej
- 50 g naturalnego kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Krem mascarpone:
- 500 g serka mascarpone
- 200 g śmietanki 30%
- 2-3 łyżki cukru pudru
Nasączenie:
- 100 ml mocnego wystudzonego naparu z herbaty
Dodatkowo:
- ok 300 g masy krówkowej
- ok 200 g solonych orzeszków ziemnych - z puszki
Ganache z czekolady:
- 3 tabliczki czekolady (1 gorzkiej, 2 mlecznej)
- 120 g śmietanki 30% - płynnej
Sposób przygotowania:
1. Upiec biszkopt, najlepiej dzień wcześniej. Do miski przesiać mąkę, proszek i kakao. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wymieszać z olejem.
2. Białka ubić na sztywno, następnie partiami dodawać cukier, aż się rozpuści. Wlać żółtka z olejem, zmiksować na małych obrotach. Następnie na najmniejszych obrotach miksować i dodawać partiami suche składniki (w 3 turach). Ciasto wylać na wcześniej przygotowaną tortownicę wyłożoną od spodu papierem do pieczenia, piec w 170*C przez około 45 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika. Lekko uderzyć dnem o blat. Pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu wyjąć, przekroić na 3 blaty.
3. Zrobić krem. Mocno schłodzoną śmietankę i mascarpone umieścić w misce, ubić na gęsty krem. Dosłodzić cukrem pudrem do smaku. Podzielić na 4 części.
4. Orzeszki ziemne posiekać - rozdrobniłam je w blenderze.
5. Kajmak przełożyć do miseczki, wymieszać energicznie - będzie się łatwiej rozsmarowywał na torcie.
6. Przełożyć tort (od dołu):
- biszkoptowy blat + nasączenie
- 1/4 kremu
- posypać częścią orzeszków zostawiając wolny brzeg (patrz zdjęcie obok)
- na orzeszkach rozsmarować część masy krówkowej
- 1/4 kremu
- biszkopt + nasączenie
- 1/4 kremu
- orzeszki
- kajmak
- 1/4 kremu
- biszkopt + nasączenie
7. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce.
8. Przygotować ganache - czekolady posiekać, umieścić w misce, śmietankę umieścić w garnuszku, zagotować. Gorącą śmietanką zalać czekoladę, chwilę odczekać, by zmiękła po czym powoli mieszać, aż wszystko się dobrze rozpuści. Pozostawić do przestudzenia na 30 minut.
9. Polewą posmarować wierzch i boki tortu. Posypać resztą orzeszków, a na wierzchu zrobić esy-floresy z lekko podgrzanego kajmaku.
10. Ciasto schłodzić.
Smacznego!!!
Inspiracja: domowe-wypieki.pl