31 maja 2025

Sernik z mlekiem skondensowanym

 To jeden z najszybszych serników, jakie robiłam. W dodatku lista składników jest naprawdę bardzo krótka. Należy oczywiście wyjść wszystkie składniki z lodówki jakieś 2 godziny przed pieczeniem. W przeciwnym razie sernik może mocno popękać. 

Polecam serdecznie, bo wychodzi naprawdę pyszny, a do tgo leciutki jak piórko.

Składniki (tortownica 24cm): 

  • 1 kg sera na sernik z wiaderka 
  • 5 jajek
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 500g
  • 2 budynie śmietankowe 
  • szczypta soli 
  • ewentualnie skórka i sok z 1 cytryny 

Sposób przygotowania: 

1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 

2. W misce umieścić ser, proszki budyniowe, żółtka oraz mleko skondensowane, ewentualnie sok i skórkę otartą z cytryny, zmiksować do połączenia składników. 

3. W drugiej misce ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać ubitą pianę z masą serową. 

4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę serową - będzie dość rzadka. 

5. Piec w 170*C przez 40 minut, a kolejne 40 minut w 140*C funkcja góra-dół. Można na dno piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z wodą. 

6. Sernik pozostawić w piekarniku przez kwadrans po pieczeniu, uchylić przy tym lekko drzwiczki piekarnika. 

7. Po całkowitym wystudzeniu można wierzch sernika podarować kajmakiem, kremem pistacjowym, topioną czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego!!!

 

Źródło: Przepis znalazłam jakiś czas temu na Facebooku w komentarzach pod przepisem na zupełnie inny sernik. 

27 maja 2025

Śródziemnomorski kurczak pieczony z warzywami, czyli obiad z jednej blachy

 Dziś propozycja obiadu z jednej blachy. Bardzo łatwe danie do przygotowania, do tego naprawdę smaczne. 

Składniki: 

  • 12 pałek z kurczaka 
  • 7-8 ziemniaków 
  • 1 duża cebula 
  • duża garść pomidorków koktajlowych 
  • 2-3 łyżki oliwek z zalewy 

Marynata do mięsa: 

  • 1/3 szklanki oliwy 
  • sok z połowy cytryny 
  • 1/2 łyżeczka pieprzu 
  • 1 paska łyżeczka soli 
  • 1 łyżka suszonego oregano 
  • 2-3 ząbki czosnku 
Dodatkowo opcjonalnie: 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 1 łyżeczka octu winnego 

Sposób przygotowania: 

1. Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Składniki marynaty połączyć i wymieszać z mięsem. Odstawić na 15 minut, a w międzyczasie zająć się warzywami. 

2. Ziemniaki i cebulę obrać, ziemniaki pokroić w dużą kostkę, a cebulę na większe kawałki. 

3. Cebulę i ziemniaki spryskać oliwą, lekko oprószyć solą i oregano. Wymieszać i wyłożyć na dużą blachę (jak w piekarniku). Pomiędzy warzywa ułożyć mięso i polać je pozostałą marynatą. 

4. Piec bez przykrycia przez 30 minut w 180*C. 

5. Po tym czasie do warzyw i mięsa w piekarniku dodać garść pomidorków koktajlowych oraz oliwki. Można w tym momencie posmarować mięso octem winnym wymieszanym z miodem. Całość zapiec jeszcze 20 minut. 

6. Podawać z dowolną surówką. 

Smacznego!!!

Źródło: IG, hilltop.recipes

24 maja 2025

Ciasto drożdżowe / Drożdżówka z truskawkami i rabarbarem

  Pyszna drożdżówka z dodatkiem słodkich truskawek i kwaśnego rabarbaru, a do tego maślana kruszonka. 

Składniki: 

  • 500-550 g mąki pszennej 
  • 1 jajko
  • 1 żółtko 
  • 250 ml ciepłego mleka 
  • 40 g drożdży świeżych 
  • 110 g masła, miękkiego 
  • 100 g cukru 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • szczypta soli 

Dodatkowo: 

  • 200 g truskawek 
  • 2-3 łodygi rabarbaru

Kruszonka: 

  • 80 g zimnego masła 
  • 100 g mąki pszennej 
  • 100 g cukru 
Sposób przygotowania: 

1. W ciepłym, ale nie gorącym mleku rozpuścić drożdże, cukier i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić, aż rozczyn zacznie pracować. 
2. W międzyczasie mąkę przesiać do miski, dodać cukier waniliowy, jajko, żółtko, miękkie masło i szczyptę soli. Dodać wyrośnięty rozczyn i wyrobić ciasto - wyrobiłam mikserem z hakami. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut do podwojenia objętości. 
3. W międzyczasie umyte truskawki pokroić w ćwiartki, a rabarbar obrać i pokroić w kawałki. 
4. Wyrośnięte ciasto przyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć truskawki i rabarbar. Przykryć ponownie ściereczką i odstawić na 15 minut. 
5. Wszystkie składniki kruszonką rozetrzeć w palcach. Posypać wierzch ciasta. 
6. Piec w 180*C przez 40 minut. 

Smacznego!!!
 

20 maja 2025

Kasza manna z ciepłym sosem truskawkowym

 Uwielbiam kaszę manną i od czasu do czasu robię sobie i córce na śniadanie lub kolację. Pojawiły się polskie słodkie truskawki, dlatego polecam przygotować sobie taką pyszną sezonową wersję.

Składniki:

  • 230 ml mleka
  • 6 łyżeczek kaszy manny
  • cukier do smaku
  • 5 truskawek + odrobina cukru + sok z cytryny
  • 1-2 świeże truskawki do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Mleko zagotować, posłodzić do smaku, zdjąć z ognia, wsypać kaszę i dokładnie wymieszać. Ponownie postawić na palniku, gotować do uzyskania pożądanej konsystencji cały czas mieszając. Gotową kaszę przełożyć do miski.

2. Przygotować sos truskawkowy. Truskawki umyć, pokroić w kostkę i wrzucić do rondelka lub na patelnię z odrobinką wody. Można rozgnieść widelcem, by szybciej się podgrzały. Lekko posłodzić i dodać soku z cytryny. 

3. Ciepły sos wyłożyć na kaszę i udekorować świeżymi truskawkami. 

 Smacznego!!!

15 maja 2025

Ziemniaki z boczkiem i cebulą do mięs z grilla i piekarnika

 Pyszne ziemniaki z dodatkiem boczku i cebuli to świetny dodatek do pieczonych i grillowanych mięs. Można podawać i na ciepło i na zimno. 

Dodam jeszcze, że to świetny pomysł na wykorzystanie starych ziemniaków, jeśli jeszcze nie kupujecie młodych. Tak przygotowane ziemniaki mają naprawdę świetny smak. Oczywiście te młode też świetnie się tu sprawdzą. Polecam serdecznie! 

Składniki: 

  • 1500 g ziemniaków 
  • 150 g boczku surowego wędzonego w plasterkach 
  • 1 czerwona cebula 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • sól 
  • grubo mielony pieprz 
  • chilli 
  • siekamy koperek 
  • 1 łyżka masła klarowanego 

Sposób przygotowania: 

1. Ziemniaki obrać i ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku. Po ugotowaniu odlać wodę i odparować ziemniaki. 

2. W międzyczasie cebulę pokroić w piórka, boczek w paski, a czosnek drobno posiekać. 

3. Na zimnej patelni ułożyć boczek, smażyć do zrumienienia. Zdjąć z patelni, a na wytopiony tłuszcz wrzucić cebulę, a po chwili czosnek i krótko przysmażyć. Wszystko przełożyć do boczku. 

4. Na patelni rozgrzać masło klarowane, pokrojone w grubą kostkę ziemniaki dodać na patelnię i całość lekko zarumienić. Do ziemniaków dodać wcześniej podsmażony boczek z cebulą, doprawić grubo mielonym pieprzem, chilli, lekko posolić. Dodać posiekanego koperku i całość wymieszać. 

5. Przełożyć do salaterki i od razu podawać. Można też przestudzić i jeść na zimno. 

Smacznego!!! 

 Źródło: Tomasz Strzelczyk Oddasz fartucha

13 maja 2025

Omlet z chorizo, cebulą i mozzarellą

 Witajcie. Omlety uwielbiam, nie tylko dlatego, że są pyszne, ale również syte :-)



Składniki:

  • 2 jajka 
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • kawałek kiełbasy chorizo
  • 1/2 małej cebuli
  • trochę mleka
  • sól, pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

1.Chorizo pokroić w plasterki, cebulę posiekać, obsmażyć na oleju. 

2. W międzyczasie jajka wymieszać widelcem z mlekiem, solą i pieprzem. Kulkę mozzarelli pokroić w plastry.

3. Na patelnię wlać mieszankę jajeczną, dorzucić na wierzch plasterki mozzarelli. Smażyć pod przykryciem, aż wierzch omletu się zetnie. 

Smacznego!!!

8 maja 2025

Siekane kotlety z dorsza

 Bardzo dobre kotlety rybne, do których zamierzam wracać częściej. 

Składniki:

  • 400-450 g filetów z dorsza
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki siekanego koperku 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 80-100 g tartego żółtego sera 
  • 2 łyżki majonezu 
  • sok z 1/2 cebuli 
  • sól, pieprz 
  • olej do smażenia 

Sposób przygotowania: 

1. Jeśli używasz mrożonych filetów, należy je wcześniej odmrozić i wytrzeć z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym. 

2. Filety z ryby pokroić w kostkę i wrzucić do miski. Wbić jajka, dodać sól, pieprz, mąkę ziemniaczaną, tarty ser majonez, sok z cytryny i koperek. Wszystko wymieszać. 

3. Na patelni rozgrzać olej, nakładać porcje i smażyć kotlety z obu stron na złoto. 

4. Usmażone kotlety odsączyć na ręczniki papierowym. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!!!

6 maja 2025

Roladki schabowe z kiszoną kapustą

 Dziś roladki schabowe z dodatkiem kiszonej kapusty. 

Składniki:

  • 5 kotletów schabowych

Farsz: 

  • 30 dag kiszonej kapusty
  • 1 mała cebulka
  • łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1.  Schabowe rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. 

2. Cebulę posiekać, kapustę pokroić. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, podsmażyć cebulkę, a po chwili dodać kapustę i całość chwilę smażyć. Delikatnie podlać wodą i dusić, aż kapusta zmięknie. 

3. Na każdego kotleta nakładać trochę farszu i zwinąć. Można spiąć wykałaczkami. 

4. Roladki obsmażyć na patelni z każdej strony. Następnie podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem, odwracając co jakiś czas, aż mięso będzie miękkie. 

5. Z powstałego wywaru można zrobić sos, zagęszczając wywar mąką ze śmietaną. Doprawić do smaku.

Smacznego!!!

25 kwietnia 2025

Drożdżowe rogaliki z serem

 Majówka za pasem, a takie rogaliki świetnie sprawdzą się na tę okazję. 

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (typ 480 lub 500)
  • 200 ml ciepłego mleka 
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 3 łyżki cukru
  • 80 g roztopionego masła 
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olejek cytrynowy

Nadzienie:

  • 400 g sera białego - twarogu
  • 2 żółtka 
  • 4 łyżki cukru - można też dodać cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • jajko do posmarowania rogali
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

1. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, tylko mleko należy podgrzać, by było ciepłe, ale nie gorące. 

2. W misce robimy rozczyn, drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, potem dolać mleko i dodać 2 pełne łyżki mąki. Wymieszać, przykryć i odstawić do podrośnięcia na 10-15 minut. 

3. W międzyczasie jajka z pozostałym cukrem utrzeć na puch. 

4. Do jajek przesiać pozostałą mąkę, dodać sól, roztopione masło, olejek, wyrośnięty rozczyn. Ciasto miksować mikserem z hakami przez 8-10 minut. Uformować kulę, włożyć z powrotem do miski, przykryć i odstawić do podwojenia objętości (ok 1-1,5h). 

5. W międzyczasie zrobić nadzienie. Twaróg rozetrzeć widelcem z żółtkami i cukrem.

6. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, podzielić na cztery części. Każdą rozwałkować na koło o grubości około 5mm, podzielić na trójkąty, nałożyć nadzienie (1 łyżeczkę), zwinąć i uformować rogale. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na 15 minut do napuszenia. Rozgrzać piekarnik do 180*C. 

7. Przed włożeniem rogali do piekarnika posmarować je rozmąconym jajkiem. 

8. Piec przez 15 - 17 minut do zrumienienia. 

9. Gotowe rogale można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego!!!

 

13 kwietnia 2025

Kotlety z mięsa z udek kurczaka

 Nieco inne kotlety niż tradycyjne drobiowe. Mięso z udek w takim kotlecie jest delikatne i soczyste. 

Składniki: 

  • 8 pałek z kurczaka
  • pieprz 
  • sól 
  • czosnek granulowany 
  • mąka 
  • bułka tarta 
  • jajko
  • olej do smażenia 

Sposób przygotowania: 

1. Z udek zdjąć skórę, wykroić kość. Jeśli nie chcecie się z tym "bawić", można kupić gotowe mięso z udek bez kości. 

2. Mięso posolić, popieprzyć i natrzeć granulowanym czosnkiem. Każdy kawałek obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. 

3. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Następnie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i zapiec w piekarniku w 120*C przez 40 minut. 

Smacznego!!!

11 kwietnia 2025

Sernik pistacjowy

 Jestem tym sernikiem zachwycona. Wprost nie do wiary, że wyszedł jak z obrazka. Do tego jest naprawdę pyszny! Ciasto warte ponownego upieczenia. 

Składniki (tortownica 23 lub 24cm):

Spód

  • 180 herbatników maślanych 
  • 80 g roztopionego masła 

Ser

  • 1 kg sera wiaderkowego
  • 200 g kremu pistacjowego 
  • 5 jajek 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • 50 g masła 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 

Dodatkowo

  • garść posiekanych pistacji
Polewa: 
  • 100 g białej czekolady 
  • 40 g śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

1. Uwaga, składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową, powinny być wyjęte z lodówki minimum 2 godziny przed pieczeniem. 

2. Zrobić spód, herbatniki połamać, zmiksować w blenderze na "piasek" i wymieszać z rozpuszczonym przestudzonym masłem. Wyłożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (nie wykładałam, bo moja tortownica ma szklane dno i sylikonowe boki i nie ma potrzeby wykładania papierem). Docisnąć dokładnie łyżką lub dnem szklanki.

3. W misce umieścić ser, jajka, krem pistacjowy oraz cukier i cukier waniliowy. Zmiksować około 30 sekund, aż składniki się połączą. 

4. Następnie dodać miękkie masło oraz mąkę ziemniaczaną. Zmiksować nie dłużej niż 1 minutę. 

5. Ciasto wylać na wcześniej przygotowany spód. Piekarnik nagrzać do 170*C. Na dolnej półce piekarnika położyć naczynie żaroodporne z wodą, a sernik umieścić na środkowej półce. 

6. Piec najpierw w 170*C przez 30 minut, a potem w 130*C przez 50 minut. 

7. Po upieczeniu trzymać sernik jeszcze 15 minut w piekarniku, po czym studzić przy uchylonych drzwiczkach. 

8. Zrobić polewę, śmietankę podgrzać, zdjąć z ognia, dodać pokrojoną białą czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Wylać na wierzch sernika, a jego brzegi posypać posiekanymi pistacjami.

Smacznego!!!

 
 Źródło: Po prostu pycha

7 kwietnia 2025

Sałatka z selerem konserwowym, szynką i ananasem

 Na blogu jest już kilka przepisów na sałatki z dodatkiem selera konserwowego, ale zależało mi na takiej bez dodatku jajek. Ta jest naprawdę pyszna, szybko się robi, bo praktycznie wystarczy składniki pokroić w kostkę i zamieszać i gotowe. Będzie idealna na świąteczny stół czy spotkanie w gronie najbliższych.


Składniki (na dwie nieduże salaterki): 

  • 300 g szynki konserwowej 
  • 200 g sera żółtego 
  • 2 słoiki selera konserwowego (słoiki po 340 g każdy) 
  • kilka ogórków kiszonych 
  • 1 puszka ananasa w zalewie 
  • 1 puszka kukurydzy 
  • sól, pieprz 
  • majonez

Sposób przygotowania: 

1. Szynkę, ser, ogórki i ananasa pokroić w kosteczkę. 

2. Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do pokrojonych warzyw. 

3. Selera również odsączyć i odcisnąć z nadmiaru zalewy. Pokroić i dodać do pozostałych składników. 

4. Dodać majonezu, doprawić pieprzem i solą do smaku. 

5. Odstawić do lodówki do przegryzienia się smaków. 

Smacznego!!!

5 kwietnia 2025

Babka jogurtowo-cytrynowa

 Moja propozycja na wielkanocny stół, to właśnie ta babka. Nie dość, że jest pyszna, to jeszcze dość długo utrzymuje świeżość. 

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej
  • 300 g jogurtu naturalnego w temp. pokojowej
  • 120 ml oleju
  • 140-150 g cukru
  • 4 jajka - temp. pokojowa
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka i sok z 1/2 cytryny 

Dodatkowo:

  • lukier lub czekolada do polania wierzchu 

Sposób przygotowania:

1.  Jajka ubić na puch z cukrem, na małych obrotach, ciągle mieszając, wlewać porcjami olej. 

2. Wyłączyć mikser, dodać jogurt w temperaturze pokojowej, skórkę i sok z cytryny, wymieszać szpatułką. 

3. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodawać do ciasta i mieszać szpatułką. 

4. Formę na babkę posmarować masłem, obsypać tartą bułką, wylać i wyrównać ciasto. 

5. Piec do suchego patyczka w 180*C przez 40 minut. Po upieczeniu zostawić jeszcze na 10 minut w uchylonym piekarniku. 

6. Ostudzoną babkę polukrować lub polać czekoladą, ewentualnie posypać posypką. 

Smacznego!!!

 
Źródło: Ania gotuje

3 kwietnia 2025

Koreczki z serem camembert

 Proste, ale efektowne koreczki, które podaję na desce serów. 

Składniki:

  • 1 serek camembert
  • 8 winogron (bezpestkowych o dowolnym kolorze)
  • 8 połówek orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

1. Ser pokroić na 8 kawałków po przekątnej. 

2. Na wykałaczkę nabić po kawałku sera, połówkę orzecha oraz 1 winogrono. 

3. Ułożyć na desce lub na półmisku. 

Smacznego!!!

28 marca 2025

Szarlotka z jogurtową pianką

 Po prostu szarlotka. Krucha, wilgotna, z dużą ilością jabłek i pyszną pianką na jogurcie. 

Składniki (blaszka 20x32cm lub nieco większa):

Kruche ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła 
  • 5 zimnych żółtek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Jabłka:

  • 1500 -2000 g jabłek 
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Pianka jogurtowa:

  • 600 g jogurtu naturalnego (temp.pokojowa)
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 budyń waniliowy (proszek)
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

1.  Zrobić ciasto kruche. Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na dwie części, jedną nieco większą i tą większą część wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i podpiec 15-18 minut w 180*C. Drugą część ciasta włożyć do woreczka i do zamrażarki. Po podpieczeniu ciasto przestudzić. 

2. Jabłka obrać, pokroić, na głębokiej dużej patelni umieścić masło, jabłka, cynamon, cukier i dusić pod przykryciem, aż jabłka będą się rozpadać. Dodać sok z cytryny i chwilę jeszcze dusić. Zdjąć z ognia, dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. 

3. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać po łyżce cukru, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Następnie miksować na małych obrotach, dodawać po łyżce jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej. Na koniec dodać olej i wsypać budyń i delikatnie, ale dokładnie zmiksować. 

4. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, na to wylać piankę jogurtową, a na wierzch zetrzeć na tarce jarzynowej ciasto z zamrażarki. 

5. Całość piec w 180*C przez 40-45 minut.

6. Po upieczeniu zostawić jeszcze na 5 minut w piekarniku, po czym uchylić drzwiczki i ostudzić. Można przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, ale ten krok pominęłam. 

Smacznego!!!

 

Źródło: I love bake

25 marca 2025

Sałatka makaronowa z kurczakiem i sałatą rzymską

 Pyszna szybka sałatka z niewielkiej ilości składników. 

Składniki: 

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka 
  • 200 g drobnego makaronu 
  • 1 mała puszka kukurydzy 
  • 1 główka rzymskiej sałaty 
  • 2-3 ząbki czosnku
  • przyprawa kebab gyros
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz
  • 1 pełna łyżka majonezu 
  • 2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 

Sposób przygotowania: 

1. Mięso z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Posypać przyprawą kebab gyros i kurkumą, usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Ostudzić. 

2. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. 

3. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Sałatę umyć i pokroić w paski. 

4. Mięso, makaron, sałatę i kukurydzę umieścić w misce. Dodać zmiażdżony czosnek, majonez, jogurt naturalny, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Smacznego!!!

22 marca 2025

Biała kiełbasa pieczona z cebulą i musztardą francuską

 Do Wielkanocy jeszcze trochę czasu, ale postaram się podrzucić Wam kilka propozycji na świąteczny stół. 

Składniki:

  • 800 g kiełbasek białych (u mnie parzone, ale mogą być też surowe)
  • 800 g cebuli
  • 1-2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • po pół łyżeczki pieprzu i soli
  • 1/3 łyżeczki chilli 

Sposób wykonania:

1. Każdą kiełbaskę nakłuć w kilku miejscach wykałaczką. Jeśli używamy surowych kiełbasek, to należy je obgotować we wrzątku przez 10 minut. 

2. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej i podsmażać cebulę przez około 15 minut. Powinna się zeszklić i lekko zrumienić. Następnie dodać do niej wszystkie przyprawy, całość jeszcze smażyć 2 minuty. Cebulę wyłożyć do naczynia żaroodpornego.

3. Kiełbaski wcześniej nakłute wykałaczką zrumienić lekko na patelni dosłownie przez 2 minutki. Włożyć na cebuli, lekko je wcisnąć. Na wierzchu cebuli i kiełbasek wyłożyć musztardę francuską. 

 4. Piec w 185*C pr\zez 40-45 minut - bez przykrycia. 

Smacznego!!!

Źródło: Ania gotuje