15 maja 2025

Ziemniaki z boczkiem i cebulą do dań z grilla i piekarnika

 Pyszne ziemniaki z dodatkiem boczku i cebuli to świetny dodatek do pieczonych i grillowanych mięs. Można podawać i na ciepło i na zimno. 

Dodam jeszcze, że to świetny pomysł na wykorzystanie starych ziemniaków, jeśli jeszcze nie kupujecie młodych. Tak przygotowane ziemniaki mają naprawdę świetny smak. Oczywiście te młode też świetnie się tu sprawdzą. Polecam serdecznie! 

Składniki: 

  • 1500 g ziemniaków 
  • 150 g boczku surowego wędzonego w plasterkach 
  • 1 czerwona cebula 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • sól 
  • grubo mielony pieprz 
  • chilli 
  • siekamy koperek 
  • 1 łyżka masła klarowanego 

Sposób przygotowania: 

1. Ziemniaki obrać i ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku. Po ugotowaniu odlać wodę i odparować ziemniaki. 

2. W międzyczasie cebulę pokroić w piórka, boczek w paski, a czosnek drobno posiekać. 

3. Na zimnej patelni ułożyć boczek, smażyć do zrumienienia. Zdjąć z patelni, a na wytopiony tłuszcz wrzucić cebulę, a po chwili czosnek i krótko przysmażyć. Wszystko przełożyć do boczku. 

4. Na patelni rozgrzać masło klarowane, pokrojone w grubą kostkę ziemniaki dodać na patelnię i całość lekko zarumienić. Do ziemniaków dodać wcześniej podsmażony boczek z cebulą, doprawić grubo mielonym pieprzem, chilli, lekko posolić. Dodać posiekanego koperku i całość wymieszać. 

5. Przełożyć do salaterki i od razu podawać. Można też przestudzić i jeść na zimno. 

Smacznego!!! 

13 maja 2025

Omlet z chorizo, cebulą i mozzarellą

 Witajcie. Omlety uwielbiam, nie tylko dlatego, że są pyszne, ale również syte :-)



Składniki:

  • 2 jajka 
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • kawałek kiełbasy chorizo
  • 1/2 małej cebuli
  • trochę mleka
  • sól, pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

1.Chorizo pokroić w plasterki, cebulę posiekać, obsmażyć na oleju. 

2. W międzyczasie jajka wymieszać widelcem z mlekiem, solą i pieprzem. Kulkę mozzarelli pokroić w plastry.

3. Na patelnię wlać mieszankę jajeczną, dorzucić na wierzch plasterki mozzarelli. Smażyć pod przykryciem, aż wierzch omletu się zetnie. 

Smacznego!!!

8 maja 2025

Siekane kotlety z dorsza

 Bardzo dobre kotlety rybne, do których zamierzam wracać częściej. 

Składniki:

  • 400-450 g filetów z dorsza
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki siekanego koperku 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 80-100 g tartego żółtego sera 
  • 2 łyżki majonezu 
  • sok z 1/2 cebuli 
  • sól, pieprz 
  • olej do smażenia 

Sposób przygotowania: 

1. Jeśli używasz mrożonych filetów, należy je wcześniej odmrozić i wytrzeć z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym. 

2. Filety z ryby pokroić w kostkę i wrzucić do miski. Wbić jajka, dodać sól, pieprz, mąkę ziemniaczaną, tarty ser majonez, sok z cytryny i koperek. Wszystko wymieszać. 

3. Na patelni rozgrzać olej, nakładać porcje i smażyć kotlety z obu stron na złoto. 

4. Usmażone kotlety odsączyć na ręczniki papierowym. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!!!

6 maja 2025

Roladki schabowe z kiszoną kapustą

 Dziś roladki schabowe z dodatkiem kiszonej kapusty. 

Składniki:

  • 5 kotletów schabowych

Farsz: 

  • 30 dag kiszonej kapusty
  • 1 mała cebulka
  • łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1.  Schabowe rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. 

2. Cebulę posiekać, kapustę pokroić. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, podsmażyć cebulkę, a po chwili dodać kapustę i całość chwilę smażyć. Delikatnie podlać wodą i dusić, aż kapusta zmięknie. 

3. Na każdego kotleta nakładać trochę farszu i zwinąć. Można spiąć wykałaczkami. 

4. Roladki obsmażyć na patelni z każdej strony. Następnie podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem, odwracając co jakiś czas, aż mięso będzie miękkie. 

5. Z powstałego wywaru można zrobić sos, zagęszczając wywar mąką ze śmietaną. Doprawić do smaku.

Smacznego!!!

25 kwietnia 2025

Drożdżowe rogaliki z serem

 Majówka za pasem, a takie rogaliki świetnie sprawdzą się na tę okazję. 

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (typ 480 lub 500)
  • 200 ml ciepłego mleka 
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 3 łyżki cukru
  • 80 g roztopionego masła 
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olejek cytrynowy

Nadzienie:

  • 400 g sera białego - twarogu
  • 2 żółtka 
  • 4 łyżki cukru - można też dodać cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • jajko do posmarowania rogali
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

1. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, tylko mleko należy podgrzać, by było ciepłe, ale nie gorące. 

2. W misce robimy rozczyn, drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, potem dolać mleko i dodać 2 pełne łyżki mąki. Wymieszać, przykryć i odstawić do podrośnięcia na 10-15 minut. 

3. W międzyczasie jajka z pozostałym cukrem utrzeć na puch. 

4. Do jajek przesiać pozostałą mąkę, dodać sól, roztopione masło, olejek, wyrośnięty rozczyn. Ciasto miksować mikserem z hakami przez 8-10 minut. Uformować kulę, włożyć z powrotem do miski, przykryć i odstawić do podwojenia objętości (ok 1-1,5h). 

5. W międzyczasie zrobić nadzienie. Twaróg rozetrzeć widelcem z żółtkami i cukrem.

6. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, podzielić na cztery części. Każdą rozwałkować na koło o grubości około 5mm, podzielić na trójkąty, nałożyć nadzienie (1 łyżeczkę), zwinąć i uformować rogale. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na 15 minut do napuszenia. Rozgrzać piekarnik do 180*C. 

7. Przed włożeniem rogali do piekarnika posmarować je rozmąconym jajkiem. 

8. Piec przez 15 - 17 minut do zrumienienia. 

9. Gotowe rogale można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego!!!

 

13 kwietnia 2025

Kotlety z mięsa z udek kurczaka

 Nieco inne kotlety niż tradycyjne drobiowe. Mięso z udek w takim kotlecie jest delikatne i soczyste. 

Składniki: 

  • 8 pałek z kurczaka
  • pieprz 
  • sól 
  • czosnek granulowany 
  • mąka 
  • bułka tarta 
  • jajko
  • olej do smażenia 

Sposób przygotowania: 

1. Z udek zdjąć skórę, wykroić kość. Jeśli nie chcecie się z tym "bawić", można kupić gotowe mięso z udek bez kości. 

2. Mięso posolić, popieprzyć i natrzeć granulowanym czosnkiem. Każdy kawałek obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. 

3. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Następnie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i zapiec w piekarniku w 120*C przez 40 minut. 

Smacznego!!!

11 kwietnia 2025

Sernik pistacjowy

 Jestem tym sernikiem zachwycona. Wprost nie do wiary, że wyszedł jak z obrazka. Do tego jest naprawdę pyszny! Ciasto warte ponownego upieczenia. 

Składniki (tortownica 23 lub 24cm):

Spód

  • 180 herbatników maślanych 
  • 80 g roztopionego masła 

Ser

  • 1 kg sera wiaderkowego
  • 200 g kremu pistacjowego 
  • 5 jajek 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • 50 g masła 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 

Dodatkowo

  • garść posiekanych pistacji
Polewa: 
  • 100 g białej czekolady 
  • 40 g śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

1. Uwaga, składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową, powinny być wyjęte z lodówki minimum 2 godziny przed pieczeniem. 

2. Zrobić spód, herbatniki połamać, zmiksować w blenderze na "piasek" i wymieszać z rozpuszczonym przestudzonym masłem. Wyłożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (nie wykładałam, bo moja tortownica ma szklane dno i sylikonowe boki i nie ma potrzeby wykładania papierem). Docisnąć dokładnie łyżką lub dnem szklanki.

3. W misce umieścić ser, jajka, krem pistacjowy oraz cukier i cukier waniliowy. Zmiksować około 30 sekund, aż składniki się połączą. 

4. Następnie dodać miękkie masło oraz mąkę ziemniaczaną. Zmiksować nie dłużej niż 1 minutę. 

5. Ciasto wylać na wcześniej przygotowany spód. Piekarnik nagrzać do 170*C. Na dolnej półce piekarnika położyć naczynie żaroodporne z wodą, a sernik umieścić na środkowej półce. 

6. Piec najpierw w 170*C przez 30 minut, a potem w 130*C przez 50 minut. 

7. Po upieczeniu trzymać sernik jeszcze 15 minut w piekarniku, po czym studzić przy uchylonych drzwiczkach. 

8. Zrobić polewę, śmietankę podgrzać, zdjąć z ognia, dodać pokrojoną białą czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Wylać na wierzch sernika, a jego brzegi posypać posiekanymi pistacjami.

Smacznego!!!

 
 Źródło: Po prostu pycha

7 kwietnia 2025

Sałatka z selerem konserwowym, szynką i ananasem

 Na blogu jest już kilka przepisów na sałatki z dodatkiem selera konserwowego, ale zależało mi na takiej bez dodatku jajek. Ta jest naprawdę pyszna, szybko się robi, bo praktycznie wystarczy składniki pokroić w kostkę i zamieszać i gotowe. Będzie idealna na świąteczny stół czy spotkanie w gronie najbliższych.


Składniki (na dwie nieduże salaterki): 

  • 300 g szynki konserwowej 
  • 200 g sera żółtego 
  • 2 słoiki selera konserwowego (słoiki po 340 g każdy) 
  • kilka ogórków kiszonych 
  • 1 puszka ananasa w zalewie 
  • 1 puszka kukurydzy 
  • sól, pieprz 
  • majonez

Sposób przygotowania: 

1. Szynkę, ser, ogórki i ananasa pokroić w kosteczkę. 

2. Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do pokrojonych warzyw. 

3. Selera również odsączyć i odcisnąć z nadmiaru zalewy. Pokroić i dodać do pozostałych składników. 

4. Dodać majonezu, doprawić pieprzem i solą do smaku. 

5. Odstawić do lodówki do przegryzienia się smaków. 

Smacznego!!!

5 kwietnia 2025

Babka jogurtowo-cytrynowa

 Moja propozycja na wielkanocny stół, to właśnie ta babka. Nie dość, że jest pyszna, to jeszcze dość długo utrzymuje świeżość. 

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej
  • 300 g jogurtu naturalnego w temp. pokojowej
  • 120 ml oleju
  • 140-150 g cukru
  • 4 jajka - temp. pokojowa
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka i sok z 1/2 cytryny 

Dodatkowo:

  • lukier lub czekolada do polania wierzchu 

Sposób przygotowania:

1.  Jajka ubić na puch z cukrem, na małych obrotach, ciągle mieszając, wlewać porcjami olej. 

2. Wyłączyć mikser, dodać jogurt w temperaturze pokojowej, skórkę i sok z cytryny, wymieszać szpatułką. 

3. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodawać do ciasta i mieszać szpatułką. 

4. Formę na babkę posmarować masłem, obsypać tartą bułką, wylać i wyrównać ciasto. 

5. Piec do suchego patyczka w 180*C przez 40 minut. Po upieczeniu zostawić jeszcze na 10 minut w uchylonym piekarniku. 

6. Ostudzoną babkę polukrować lub polać czekoladą, ewentualnie posypać posypką. 

Smacznego!!!

 
Źródło: Ania gotuje

3 kwietnia 2025

Koreczki z serem camembert

 Proste, ale efektowne koreczki, które podaję na desce serów. 

Składniki:

  • 1 serek camembert
  • 8 winogron (bezpestkowych o dowolnym kolorze)
  • 8 połówek orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

1. Ser pokroić na 8 kawałków po przekątnej. 

2. Na wykałaczkę nabić po kawałku sera, połówkę orzecha oraz 1 winogrono. 

3. Ułożyć na desce lub na półmisku. 

Smacznego!!!

28 marca 2025

Szarlotka z jogurtową pianką

 Po prostu szarlotka. Krucha, wilgotna, z dużą ilością jabłek i pyszną pianką na jogurcie. 

Składniki (blaszka 20x32cm lub nieco większa):

Kruche ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła 
  • 5 zimnych żółtek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Jabłka:

  • 1500 -2000 g jabłek 
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Pianka jogurtowa:

  • 600 g jogurtu naturalnego (temp.pokojowa)
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 budyń waniliowy (proszek)
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

1.  Zrobić ciasto kruche. Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na dwie części, jedną nieco większą i tą większą część wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i podpiec 15-18 minut w 180*C. Drugą część ciasta włożyć do woreczka i do zamrażarki. Po podpieczeniu ciasto przestudzić. 

2. Jabłka obrać, pokroić, na głębokiej dużej patelni umieścić masło, jabłka, cynamon, cukier i dusić pod przykryciem, aż jabłka będą się rozpadać. Dodać sok z cytryny i chwilę jeszcze dusić. Zdjąć z ognia, dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. 

3. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać po łyżce cukru, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Następnie miksować na małych obrotach, dodawać po łyżce jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej. Na koniec dodać olej i wsypać budyń i delikatnie, ale dokładnie zmiksować. 

4. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, na to wylać piankę jogurtową, a na wierzch zetrzeć na tarce jarzynowej ciasto z zamrażarki. 

5. Całość piec w 180*C przez 40-45 minut.

6. Po upieczeniu zostawić jeszcze na 5 minut w piekarniku, po czym uchylić drzwiczki i ostudzić. Można przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, ale ten krok pominęłam. 

Smacznego!!!

 

Źródło: I love bake

25 marca 2025

Sałatka makaronowa z kurczakiem i sałatą rzymską

 Pyszna szybka sałatka z niewielkiej ilości składników. 

Składniki: 

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka 
  • 200 g drobnego makaronu 
  • 1 mała puszka kukurydzy 
  • 1 główka rzymskiej sałaty 
  • 2-3 ząbki czosnku
  • przyprawa kebab gyros
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz
  • 1 pełna łyżka majonezu 
  • 2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 

Sposób przygotowania: 

1. Mięso z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Posypać przyprawą kebab gyros i kurkumą, usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Ostudzić. 

2. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. 

3. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Sałatę umyć i pokroić w paski. 

4. Mięso, makaron, sałatę i kukurydzę umieścić w misce. Dodać zmiażdżony czosnek, majonez, jogurt naturalny, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Smacznego!!!

22 marca 2025

Biała kiełbasa pieczona z cebulą i musztardą francuską

 Do Wielkanocy jeszcze trochę czasu, ale postaram się podrzucić Wam kilka propozycji na świąteczny stół. 

Składniki:

  • 800 g kiełbasek białych (u mnie parzone, ale mogą być też surowe)
  • 800 g cebuli
  • 1-2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • po pół łyżeczki pieprzu i soli
  • 1/3 łyżeczki chilli 

Sposób wykonania:

1. Każdą kiełbaskę nakłuć w kilku miejscach wykałaczką. Jeśli używamy surowych kiełbasek, to należy je obgotować we wrzątku przez 10 minut. 

2. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej i podsmażać cebulę przez około 15 minut. Powinna się zeszklić i lekko zrumienić. Następnie dodać do niej wszystkie przyprawy, całość jeszcze smażyć 2 minuty. Cebulę wyłożyć do naczynia żaroodpornego.

3. Kiełbaski wcześniej nakłute wykałaczką zrumienić lekko na patelni dosłownie przez 2 minutki. Włożyć na cebuli, lekko je wcisnąć. Na wierzchu cebuli i kiełbasek wyłożyć musztardę francuską. 

 4. Piec w 185*C pr\zez 40-45 minut - bez przykrycia. 

Smacznego!!!

Źródło: Ania gotuje

20 marca 2025

Filet z kurczaka pieczony z ryżem

 Pyszny obiad, który praktycznie robi się sam. Wystarczy 10 minut przygotowań, wszystko wymieszać i włożyć do piekarnika. 

Jest już podobny przepis na blogu, ale z udkami (KLIK). Uważam, że ta wersja jest jeszcze pyszniejsza, no i nie trzeba podczas obiadu "bawić się" z kośćmi. 


Składniki:

  • 150 g suchego ryżu
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1/2 pora - biała część
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku lub 2 ząbki świeżego
  • sól, pieprz
  • odrobina chilli - dałam w płatkach

Zalewa:

  • 400 ml gorącej wody
  • 3 łyżki keczupu
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 1 kulka mozzarelli

Sposób wykonania:

1. Rozgrzać piekarnik do 180*C. 

2. Mięso umyć i pokroić w kosteczkę. Posypać papryką, czosnkiem, pieprzem, solą i odrobiną chilli. Odstawić na chwilę. 

3. W międzyczasie do naczynia żaroodpornego, w którym zamierzamy piec obiad, wsypać suchy ryż. Pokroić w półplasterki pora. Dorzucić do ryżu. 

4. Do ryżu dodać mięso. Wszystkie składniki zalewy wymieszać i zalać nimi zawartość naczynia żaroodpornego. Lekko zamieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około godzinę bez przykrycia - aż ryż wchłonie płyn. 

5. Na 5 minut przed końcem pieczenia mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w plasterki i wyłożyć na zapiekankę. Zapiec chwilkę, aż ser się rozpuści - dosłownie 3-5 minut. 

Smacznego!!!

 
Źródło: przepiski.pl

18 marca 2025

Babeczki kakaowe z czekoladą

 Dziś coś dla dzieci, ale nie tylko. Kakaowe babeczki, które zawierają dodatkowo kawałki czekolady. 


Składniki:

  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 2 łyżki śmietany (u mnie 18%)
  • 50 g gorzkiej czekolady


Sposób przygotowania:

1. Masło rozpuścić i ostudzić. Dodać jajka, cukier, śmietanę i całość zamieszać.
2. W innym naczyniu przesiać mąki, dodać sodę, szczyptę soli, posiekaną w kostkę czekoladę, proszek do pieczenia i kakao, wymieszać.
3. Składniki mokre i suche połączyć, krótko zamieszać do połączenia składników.
4. Ciasto wyłożyć do dowolnych foremek do 3/4 wysokości. Piec w 180 st C ok 20-25 minut (do suchego patyczka).

Smacznego!!!

16 marca 2025

Jajka na kolorowej pierzynce

 Dziś przychodzę do was z propozycją na wielkanocny stół i nie tylko.

Składniki (na dwa małe półmiski):

  • 8 jajek

Sos:

  • 1 słodka pomarańczowa papryka
  • 1 słodka czerwona papryka
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 łyżka posiekanej zielonej cebulki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • sól, pieprz 

Sposób przygotowania:

1.  Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i przekroić na połówki. 

2. Ogórki kiszone i kolorowe papryki drobno posiekać w kosteczkę. Warzywa połączyć z posiekaną zieleniną, majonezem, jogurtem, misztardami i doprawić do smaku. 

3. Na półmiski wyłożyć sos, a na wierzchu ułożyć połówki jajek rozcięciem do góry. Oprószyć świeżo mielonym pieprzem. 

Smacznego!!!

Źródło: IG, zesmakiemnaty 

14 marca 2025

Omlet z kukurydzą

 Pyszny żółty omlet na śniadanie!

Składniki:

  • 2 jajka 
  • 1/2 małej cebuli
  • 2 plasterki drobiowej wędliny
  • 2-3 łyżeczki kukurydzy konserwowej
  • trochę mleka
  • sól, pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Szynkę pokroić w kostkę, cebulę posiekać, obsmażyć na oleju. 

2. W międzyczasie jajka wymieszać widelcem z mlekiem, solą, pieprzem i odsączoną kukurydzą. 

3. Na patelnię wlać mieszankę jajeczną. Smażyć pod przykryciem, aż wierzch omletu się zetnie. 

Smacznego!!!

 

13 marca 2025

Roladki drobiowe z ogórkiem i papryką

 Zupełnie zapomniałam jak fajnym obiadem są wszelkie roladki drobiowe. Dziś zapraszam was na takie faszerowane kiszonym ogórkiem oraz papryką. Robi się dość szybko, a smakują rewelacyjnie!

Składniki (na 8 sztuk):

  • 4 niewielkie pojedyncze piersi z kurczaka
  • dowolna przyprawa do mięsa
  • majonez
  • ogórek kiszony
  • świeża czerwona papryka 
  • kilka plasterków żółtego sera

Sposób przygotowania:

1. Mięso z kurczaka umyć osuszyć i przekroić wzdłuż. Rozbić na kotlety. Posypać dowolną przyprawą.

2. Ogórka i paprykę pokroić w paski. 

3. Każdy kawałek mięsa posmarować cienko majonezem z jednej strony, nałożyć pół plasterka sera żółtego, pasek ogórka i pasek papryki. Zwinąć ciasno w rulonik i ułożyć zwinięciem do dołu w naczyniu żaroodpornym. 

4. Wszystkie roladki z wierzchu posmarować cieniutko majonezem i posypać tartym żółtym serem - u mnie kwadraciki, bo miałam ser w plasterkach. 

5. Piec 30-35 minut w 180*C bez przykrycia. 

Smacznego!!!


Źródło: IG, cossiegotuje