To jedno z moich ulubionych ciast według receptury siostry Anastazji. Trochę je zmodyfikowałam, upiekłam niższy biszkopt (choć mógłby być jeszcze trochę niższy), a zamiast białej masy na bazie masła zrobiłam bitą śmietanę. Wyszło pysznie. Mój synek stwierdził, że to jego ukochane ciasto🙂
Składniki (35x23cm):
Biszkopt:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki oleju
Masa budyniowa:
- 500 ml mleka
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
Masa jabłkowa:
- 4 duże jabłka
- 1 zielona galaretka
Warstwa galaretkowa:
- 500 ml gorącej wody
- 2 wiśniowe galaretki
Warstwa śmietanowa:
- 350-400 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
Warstwa kokosowa:
- 80 g kokosu
- 1 łyżka masła
- 1 czubata łyżka cukru
Dodatkowo:
Sposób wykonania:
1. Z podanych składników zrobić biszkopt, piec i ostudzić.
2. Zrobić budyń, większą część mleka zagotować z cukrem, a resztę mleka połączyć z proszkiem budyniowym, wlać do gotującego się mleka i gotować i mieszać, aż zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Potem utrzeć z masłem w temperaturze pokojowej na gładki krem.
3. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Przełożyć do rondelka i chwilę smażyć. Do gorących jabłek dodać suchą zieloną galaretkę, dokładnie wymieszać.
4. Przygotować czerwoną galaretkę, odstawić do lekkiego stężenia.
5. Przełożyć ciasto (od dołu): biszkopt, połowa masy budyniowej, masa jabłkowa (w tym momencie ciasto przełożyć do lodówki, by masa jabłkowa dobrze stężała), następnie na jabłka wyłożyć resztę masy budyniowej, na masę wyłożyć okrągłe biszkopty, zalać tężejącą czerwoną galaretką, znów włączyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Przygotować warstwę śmietanową, żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić, schłodzoną śmietanę ubić z cukrem. Trochę śmietany wymieszać z żelatyną, po czym dodać tę mieszankę do reszty śmietany i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na galaretkę.
Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier i kokos i smażyć, aż się kokos przyrumieni. Ostudzony (!) kokos wyłożyć na warstwę śmietanową.
Ciasto schłodzić.
Smacznego!
Źródło: 100 Nowych Ciast, przepisy siostry Anastazji