Pyszne i bardzo pożywne placki z dodatkiem dwóch serów. Najlepiej smakują z domowym sosem czosnkowym. Pychotka!
Składniki (na dwa placki)
- 2 jajka
- 100 g sera twarogowego
- 30 g sera żółtego
- 30 g mąki pełnoziarnistej (2 pełne łyżki)
- 30 ml mleka
- sól do smaku
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- masło klarowane do smażenia
Sposób wykonania:
1. Twaróg, mleko, jajka, sól , proszek do pieczenia i mąkę dokładnie zmiksować.
2. Ser żółty zetrzeć na tarce, dodać do ciasta wraz ze szczypiorkiem.
3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła klarownego, usmażyć placki z obu stron na rumiano pod przykryciem i na małym ogniu. Przy przekładaniu placka na drugą stronę można pomóc sobie talerzem.
4. Placki podawać z sosem czosnkowym.
Smacznego!
Źródło: Fit przepisy baletnicy
Wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńProszę napisać ile proszku do pieczenia należy dodać, nie widze go w składnikach.
Pozdrawiam. :)
Witam, już dopisuję do przepisu. Dzięki za czujność. Pozdrawiam.
UsuńDziękuję, jutro robię te placuszki. :)
UsuńPycha:)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, aż ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuń