Na te pyszne bułeczki drożdżowe trafiłam zupełnie przypadkowo gdzieś na insta. Przepis przepisałam do swojego zeszytu, bo bardzo mi się spodobał i o nim zapomniałam... I wertując niedawno kartki z przepisami, natknęłam się na nie ponownie i postanowiłam przygotować na rodzinny wypad nad wodę. To był strzał w dziesiątkę. Zniknęły bardzo szybko. Pyszne, puszyste z jabłuszkiem otulone cukrem z cynamonem.
Składniki (tortownica 26 cm):
- 150 ml ciepłego mleka 
- 30 g świeżych drożdży (lub 1,5 łyżeczki drożdży suszonych)
- 2 łyżki cukru 
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli 
- 50 g roztopionego masła 
- 1 łyżka gęstej słodkiej śmietany 
- 370-380 g mąki pszennej 
Dodatkowo: 
- 3-4 małe jabłka 
- cukier
- cynamon 
- jajko do posmarowania bułeczek 
- cukier puder do oprószenia 
Sposób przygotowania: 
1. Ciepłe mleko wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić na 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Następnie dodać jajko, sól, śmietanę i roztopione masło. Całość wymieszać. 
2. Do mieszanki wsypać mąkę, wymieszać i wyrobić ciasto. Jak już będzie gładkie i elastyczne, włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć i odstawić do podrośnięcia na 30-40 minut w ciepłe miejsce. 
3. Jabłka obrać, pokroić na ósemki i posypać cukrem i cynamonem. 
4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Wycinać koła, na każdy krążek nakładać po kawałku jabłka i zlepiać jak pierogi. Ułożyć obok siebie w tortownicy, odstawić na kilka minut. Nie zmieściły mi się wszystkie pierożki w tortownicy. Pozostałe 9 sztuk. Ułożyłam na blaszce luzem i upiekłam. 
5. Wierzch pierożków - bułeczek posmarować rozmąconym jajkiem. Tortownicę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 25-30 minut do zrumienienia. Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem. 
Smacznego!!!