31 stycznia 2023

Sałatka z kaszą gryczaną i awokado

 Zostało trochę kaszy z obiadu, to w mig zamieniłam ją w pyszną sałatkę do pracy.

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1/2 kostki sera sałatkowego typu feta
  • 1/2 awokado
  • zielone oliwki (u mnie nadziane papryką)
  • kawałek czerwonej papryki
  • oliwa z oliwek
  • przyprawa do sałatek
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Awokado, czerwoną paprykę i ser pokroić w kostkę. Oliwki przekroić na połówki. Wszystko dodać do kaszy. 

2. Doprawić przyprawą do sałatek, świeżo mielonym pieprzem i oliwą. Wymieszać.

Smacznego!!!



29 stycznia 2023

Gulasz z szynki z pieczarkami i papryką

 Gulasz z warzywami jest zdecydowanie moim faworytem. Sos z dodatkiem pieczarek i papryki pasuje praktycznie do każdego mięsa. W sumie na blogu jest już trochę połączeń tego typu, a ostatnio przygotowałam gulasz na bazie szynki wieprzowej. Zapraszam po przepis.

Składniki:

  • 700 g szynki wieprzowej
  • 2 nieduże cebule
  • 7-10 pieczarek, w zależności od wielkości 
  • olej do smażenia 
  • mąka do oprószenia 
  • czosnek granulowany
  • słodka mielona papryka
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie, liść laurowy, kolorowy pieprz w ziarenkach
  • dowolne inne ulubione przyprawy 
  • 1/4 szklanki śmietanki 30% + 1/4 szklanki zimnej wody + 1 łyżka mąki 

Sposób przygotowania: 

1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Posypać czosnkiem granulowanym i słodką mieloną papryką. Oprószyć też trochę mąką. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso z każdej strony. 

2. W międzyczasie cebulę posiekać, w rondlu rozgrzać olej, zarumienić cebulę. Dodać obsmażone mięso i zalać gorącą wodą tak, by przykryła mięso. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, kolorowy pieprz, inne ulubione przyprawy. Gotować na małym ogniu. W międzyczasie uzupełniać wodę. 

3. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w kostkę. Warzywa dodać do sosu jak już mięso będzie miękkie. Gotować około 7-10 minut. 

4. W kubku wymieszać śmietankę, zimną wodę i mąkę. Wlać do sosu i mieszać, aż całość zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Dodaje jeszcze kminek. 

5. Gulasz smakuje nam najbardziej z kaszą gryczaną i buraczkami. 

Smacznego!

27 stycznia 2023

Pączki serowe (na serku homogenizowanym)

 Pączki serowe są ostatnio dość popularne. Nie ma się co dziwić, jeszcze trochę i będzie Tłusty Czwartek. Przygotowałam je z racji powoli kończących się ferii... Potem nie wiadomo, czy będzie czas, by je przyrządzić. Robi się je dość szybko i wychodzą naprawdę pyszne! A na blogu można znaleźć podobne pączki, ale na serze twarogowym (KLIK).

Składniki (na około 50 małych pączków):

  • 500 g mąki tortowej
  • 600 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka alkoholu (u mnie spirytus)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

1.  Serek i jajka powinny mieć temperaturę pokojową.

2. Mąkę i proszek przesiać do miski. Dodać pozostałe składniki, wymieszać łyżką lub mikserem z hakami.

3. Rozgrzać tłuszcz.

4. Nabierać łyżką małe porcje ciasta ( mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, ręce najlepiej mieć zwilżone olejem lub zimną wodą - łatwiej formuje się wtedy kulki). Uformować kulki, kłaść na olej i smażyć na rumiano na małym ogniu. Gotowe pączki wyłożyć na ręcznik papierowy. 

5. Przestudzone pączki obtoczyć lub oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!


Źródło: (z moimi małymi zmianami) blog I love bake
 

25 stycznia 2023

Owianka z bananem i słonecznikiem

 Dawno już nie było owsianki :-)

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych (u mnie żytnie)
  • woda + mleko - taka ilość, aby podczas gotowania zakryła płatki
  • szczypta soli
  • 1 mały banan
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • miód do smaku

Sposób wykonania:

1. Płatki owsiane ugotować w wodzie i mleku ze szczyptą soli. Gotowe wymieszać z miodem do smaku.

2. Dodać słonecznik i pokrojonego banana. Podawać.

Smacznego!!!


24 stycznia 2023

Ciasto cappuccino z orzechami

 Pyszne ciasto na dwóch rodzajach biszkoptów - jeden z cappuccino, a drugi z orzechami. I do tego masa cappuccino. Efekt końcowy bardzo zadowalający. Zapraszam do wypróbowania przepisu.

Składniki: 

Biszkopt cappuccino:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka octu
  • 4 łyżki wody
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki dowolnego proszku cappuccino
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt orzechowy:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 szklanka mielonych orzechów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Pianka cappuccino:

  • 1 duży kubek śmietany 18%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1/2 szklanki wody
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 opakowania śnieżki 
  • 2 łyżki dowolnego cappuccino (proszku) 

+ czekolada mleczna do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Zrobić biszkopt cappuccino, białka ubić ze szczyptą soli i cukrem. Żółtka utrzeć osobno z olejem, octem i wodą na puch. Obie masy połączyć. Przesiać mąki z proszkiem do pieczenia i cappuccino. Delikatnie wymieszać z masą używając szpatułki. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 160*C przez 30 minut. Po przestudzeniu przekroić na dwa blaty.

2. Zrobić biszkopt orzechowy. Białka ubić na sztywno, partiami dodawać cukier i po jednym żółtku. Potem dodać mąkę, proszek do pieczenia, orzechy i delikatnie wymieszać. Upiec i ostudzić.

3. Zrobić masę. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Wystudzić. Śnieżki ubić z zimnym mlekiem, dodać śmietanę i proszek cappuccino. Na koniec dodać tężącą galaretkę i zmiksować. Masę włożyć do lodówki i kontrolować jej konsystencję. Jak zacznie tężeć, wyłożyć na ciasto (4 łyżki masy odłożyć na wierzch). Przełożyć ciasto: biszkopt cappuccino, połowa masy, biszkopt orzechowy, połowa masy, biszkopt cappuccino. Na wierzch wyłożyć resztkę masy, całość posypać tartą czekoladą. Wstawić ciasto do lodówki. 

Smacznego!!!



23 stycznia 2023

Pieczone żeberka z miodem

 Bardzo proste żeberka, samo mięso i marynatę szybko się przygotowuje, ale żeberka należy zamarynować na minimum 6 godzin. 

Składniki:

  • 2 kg żeberek pasków 
  • 4 łyżki miodu, najlepiej płynnego
  • 4 łyżki musztardy ( dałam 3 łyżki stołowej i 1 łyżkę ostrej angielskiej) 
  • 4 łyżki sosu sojowego 

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyć, osuszyć. Pokroić na kawałki po jednej kostce. Składniki marynaty wymieszać. 

2. Żeberka umieścić w naczyniu żaroodpornym, polać marynatą i wymieszać . Przykryć i schować do lodówki przynajmniej na 6-8 godzin. 

3. Piec w 180*C przez godzinę. 

Smacznego!

Źródło: beszamel.se.pl

20 stycznia 2023

Spaghetti z pieczonymi warzywami i mascarpone

 Od czasu do czasu muszę przyjąć porządną porcję makaronu. Przygotowałam sos z tego, co miałam w lodówce. Polecam😊

Składniki:

  • makaron spaghetti lub inny ulubiony
  • 1/2 cukinii
  • pomidorki koktajlowe
  • kilka pieczarek
  • oliwa z oliwek 
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól
  • zioła kuchni włoskiej 
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • parmezan

Sposób przygotowania:

1. Pomidorki przepołowić, cukinię pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Czosnek zmiażdżyć lub drobno posiekać. Wszystko umieścić w naczyniu żaroodpornym, polać troszkę oliwą, dodać soli i ziół. 

2. Naczynie umieścić w piekarniku, piec w temperaturze 180*C przez 15-20 minut. W międzyczasie ugotować makaron.

3. Warzywa wyjąć z piekarnika, wymieszać. Dodać serek mascarpone, trochę parmezanu. Dodać odcedzony makaron. Wymieszać. 

4. Makaron z sosem rozłożyć na talerze. Posypać parmezanem.

Smacznego!


19 stycznia 2023

Sałatka z serem żółtym i tuńczykiem

 To sałatka, która nie wymaga dużo czasu do przygotowania, raptem 10 minut. W sumie najwięcej pracy wymaga pokrojenie samego sera w kostkę, a reszta to bajka😊 

Składniki:

  • 300 g żółtego sera
  • 1 puszka kukurydzy 
  • 1 puszka groszku
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 5-6 krążków ananasa z puszki
  • sól, pieprz
  • majonez 

Sposób przygotowania: 

1. Ser żółty pokroić w kostkę. 

2. Pozostałe i tuńczyka odsączyć z zalewy. Ananasa odsączyć i pokroić w kostkę. 

3. Dodać majonezu, soli i pieprzu i wymieszać. 

Gotowe. Prawda, że łatwizna? 

Smacznego 🙂

17 stycznia 2023

Smalec domowy

 Od bardzo dawna chodził za mną taki smalczyk. Zazwyczaj miałam okazję jadać go na weselach przy wiejskim stole, ale przygotowanie go w domu nie wymaga jakiś szczególnych umiejętności. Wyszedł przepyszny!

Składniki (na 3 słoiki wielkości jak na zdjęciu):

  • 700 g świeżej słoniny
  • 300 g wędzonego boczku
  • 150 g surowych wędzonych frankfurterek
  • 2 cebule
  • 1/2 niedużego jabłka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 3 listki laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

1. Słoninę zmielić w maszynce do mięsa na dużych oczkach, ewentualnie drobno pokroić.

2. Kiełbaski również zmielić.

3. Boczek pokroić w kosteczkę. Cebule i jabłko drobno posiekać. 

4. W garnku o grubym dnie umieścić zmieloną słoninę, ziele i liście. Postawić na małym ogniu i wytopić, aż zrobią się lekkie skwarki. Po tym wyjąć liście i ziele. 

5. Dodać posiekany boczek i kiełbaski. Jak boczek się przyrumieni, dodać cebulę i jabłko. Gotować na małym ogniu, aż cebula się zrumieni. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek. Zdjąć z ognia. Przestudzić i przelać do naczyń - u mnie 2 słoiki j 1 gliniane naczynie - wszystkie mniej więcej tej samej pojemności. 

6. Podawać na chlebie, można przed podaniem posolić i popieprzyć, świetnie też smakuje z ogórkiem kiszonym.

Smacznego!!!




10 stycznia 2023

Zapiekanka z tortellini i brokułem

 Pyszna zapiekanka pod beszamelem. Robiłam ostatnio na kolację, ale sprawdzi się też na obiad. 

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 250 g tortellini (u mnie z serem)
  • 7-8 pieczarek

Beszamel:

  • 500 ml mleka
  • 3 pełne łyżki mąki pszennej
  • 50 g masła
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa 
Sposób przygotowania:

1. Tortellini ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
2. Brokuła podzielić na różyczki, ugotować al dente w osolonej wodzie z odrobiną cukru.
3. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i usmażyć na patelni.
4. Zrobić beszamel. W rondelku roztopić masło,dodać mąkę i wymieszać. Wlać mleko, energicznie mieszać, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą,pieprzem i gałką muszkatołową.
5. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Wyłożyć tortellini, brokuła i pieczarki. Wymieszać. Całość zalać sosem beszamelowym. Piec w 180-190*C przez 30-40 minut do zrumienienia się wierzchu zapiekanki. 

Smacznego!!!

5 stycznia 2023

Potrawka z kurczaka

 Już dawno chodziła za mną taka potrawka. Całe wieki jej nie robiłam, a przecież jest taka pyszna i szybka do zrobienia. Polecam nie zwlekać i zabierać się do pracy :-) 

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem
  • sól, pieprz
  • mąka
  • bulion / rosół / woda do podlania
  • śmietanka 30% (u mnie 1/3 szklanki)
  • siekany koperek
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Oprószyć lekko mąką. Wymieszać.

2. Na patelni rozgrzać troszkę oleju, obsmażyć mięso. Dodać szklankę marchewki z groszkiem, podlać rosołem lub wodą tyle, by mięso i warzywa były zakryte. Gotować na wolnym ogniu około 15 minut. 

3. W szklance wymieszać dokładnie śmietankę z 1 czubatą łyżką mąki. Wlać do mięsa z warzywami, gotować, aż lekko zgęstnieje. Na koniec dodać siekany koperek (1 łyżka, u mnie z zamrażarki), ewentualnie doprawić pieprzem lub solą.

4. Podawać z ugotowanym osobno ryżem.

Smacznego!!!



3 stycznia 2023

Sałatka z rukolą i frankfurterką

 Szybka sałatka na kolację i nie tylko.

Składniki:

  • 2 garści umytej i osuszonej rukoli
  • 2 kiełbaski frankfurterki
  • 3 łyżki zielonych oliwek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • dowolny ser sałatkowy 
  • krem z balsamico
  • przyprawa do sałatek

Sposób przygotowania:

1. Pomidorki i oliwki przekroić na pół.

2. Kiełbaski pokroić w grubsze plasterki, podsmażyć na patelni.

3. Na talerzu ułożyć warstwowo kolejno: rukolę, ser dowolnie pokrojony, kiełbaski, pomidorki, oliwki. Całość oprószyć przyprawą do sałatek i udekorować kremem z balsamico.

Smacznego!!!