20 czerwca 2024

Sałatka z kaszą bulgur i pomidorami

 Kasza bulgur to moja druga ulubiona kasza zaraz po gryczanej. Szczególnie lubię z nią wszelkie sałatki. 

Składniki:

  • 100 g kaszy bulgur (surowej)
  • 1-2 pomidory
  • 2-3 łyżki czarnych oliwek
  • 1 mała wędzona pierś z kurczaka
  • + dowolny dressing (u mnie była to oliwa, czosnek, oregano, sól, pieprz)

Sposób przygotowania:

1. Mięso pokroić w kostkę. 

2. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

3. Oliwki pokroić w połówki, a pomidory w kostkę. 

4. Wszystkie składniki połączyć, dodać oliwę, sól, pieprz, 1 zmiażdżony ząbek czosnku oraz trochę oregano i wymieszać. 

5. Sałatkę schodzić w lodówce.

Smacznego!!! 



17 czerwca 2024

Drożdżowe oczka z serem i morelą / Drożdżówki z serem i morelą

Kochani, dziś domowa piekarnia. Robiłam w weekend takie drożdżóweczki z dodatkiem sera i moreli. Podobne można kupić u nas w lokalnej cukierni, ale domowe zdecydowanie wygrywają! Zapraszam po przepis. 

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (typ 480 lub 500)
  • 200 ml ciepłego mleka 
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 3 łyżki cukru
  • 80 g roztopionego masła 
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olejek cytrynowy

Ser: 

  • 350-400 g sera białego, twarożku 
  • 2 żółtka 
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki cukru - lub do smaku

Dodatkowo:

  • 6 dużych ładnych moreli (wypestkowanych), jeśli macie małe morele, to można nałożyć dwie połówki na każdą drożdżówkę
  • pozostałe białko o posmarowania rogali
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

1. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, tylko mleko należy podgrzać, by było ciepłe, ale nie gorące. 

2. W misce robimy rozczyn, drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, potem dolać mleko i dodać 2 pełne łyżki mąki. Wymieszać, przykryć i odstawić do podrośnięcia na 10-15 minut. 

3. W międzyczasie jajka z pozostałym cukrem utrzeć na puch. 

4. Do jajek przesiać pozostałą mąkę dodać sól, roztopione masło, olejek, wyrośnięty rozczyn. Ciasto miksować mikserem z hakami przez 8-10 minut. Uformować kulę, włożyć z powrotem do miski, przykryć i odstawić do podwojenia objętości (ok 1-1,5h). 

5. Ser rozetrzeć widelcem. Dodać do niego żółtka, cukier waniliowy i cukier i wymieszać. Można całość zblendować, jeśli ktoś woli gładki serek.

6. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, podzielić na cztery części. Każdą część podzielić na 3 części i uformować kulki. Wyłożyć w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej kulce zrobić wgłębienie za pomocą dna małej szklanki. Nałożyć masę serową, a na wierzch na środek wcisnąć połowę moreli skórką do dołu. Przykryć i odstawić na 15 minut do napuszenia. Rozgrzać piekarnik do 180*C.

6. Przed włożeniem drożdżówek do piekarnika posmarować je rozmąconym białkiem.

7. Piec przez 15 - 17 minut do zrumienienia.

8. Gotowe drożdżówki można oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego!!!

15 czerwca 2024

Pieczona fasolka z kiełbasą w sosie pomidorowym

 Dziś przychodzę do was z bardzo prostym i szybkim daniem z piekarnika. Taka zapiekanka idealna będzie na obiad czy kolację. Krucho u mnie z czasem ostatnio, dlatego robię coś szybkiego, by zjeść ciepły obiad. Zapraszam.

Składniki: 

  • 1 puszka pieczonej fasolki w sosie pomidorowym (420g)
  • 3-4 kiełbasy śląskie 
  • 1 cebula
  • 1 pomidor 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól, pieprz 
  • majeranek 
  • olej do smażenia 

Sposób przygotowania: 

1. Na patelni rozgrzać troszkę oleju. Wrzucić posiekaną cebulę, a po chwili dodać czosnek. Podsmażyć. Dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę i smażyć, aż się zarumieni. 

2. Do kiełbasy z cebulą dodać puszkę z fasolką wraz z sosem, koncentrat pomidorowy i pokrojonego pomidora. Całość podgrzewać jakieś 5 minut, aż wszystko będzie gorące. Doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. 

3. Zawartość patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zapiec bez przykrywania w piekarniku przez 20-25 minut w 180*C. 

4. Podawać z pieczywem. 

Smacznego!!!

12 czerwca 2024

Pychotka / Pani Walewska

 Ciasto znane i lubiane, mam do niego szczególny sentyment, ponieważ moja mama piekła je na różne uroczystości. Nie jest to jednak jej receptura, ponieważ jak to u niej w zeszycie, brakuje szczegółów😏 Moja mama w swoim zeszycie zapisywała przepisy hasłowo typu: zrobić jasny /ciemny biszkopt, zrobić krem budyniowy, zrobić ciasto kruche itp. I dlatego skorzystałam z przepisu mojej koleżanki, która akurat przyniosła to ciasto z okazji swoich urodzin. Zapraszam.

Składniki (blaszka 30x28cm):

Kruche ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Beza: 

  • 6 białek
  • niecałe 300 g cukru, najlepiej drobnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Krem budyniowy:

  • 1 litr mleka
  • 3 budynie śmietankowe
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 300 g masła
  • 2-4 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • dżem z czarnej porzeczki
  • posiekane orzechy włoskie 

Sposób przygotowania: 

1. Zrobić kruche ciasto. Zagnieść wszystkie składniki, podzielić na dwie części, schłodzić w lodówce. 

2. Zrobić bezę, do białek dodać cukier i sok z cytryny, ubijać na sztywno przez 10 minut, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. 

3. Kruche blaty rozwałkować na dwie jednakowe blaszki, ciasto posmarować dżemem porzeczkowym, a na to wyłożyć bezę. Wierzch posypać siekanymi orzechami. Piec ciasta w 180*C przez około 25 minut. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia. 

4. Zrobić krem budyniowy. Z 1 litra mleka odlać 300ml i rozpuścić w nim budynie, mąkę ziemniaczaną oraz cukier. Resztę mleka zagotować, wlać mieszankę budyniową i gotować i mieszać, aż zgęstnieje. Wierzch budyniu przykryć folią. Ostudzić całkowicie. 

5. Masło i budyń powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyniu i ucierać. 

6. Na jeden kruchy spód wyłożyć masę budyniową, przykryć drugim blatem. Ciasto schłodzić minimum 8 godzin. 

Smacznego!!!





9 czerwca 2024

Surówka z młodej kapusty i ogórka

 Kochani, dziś chciałabym was zaprosić po przepis na przepyszną surówkę. Robię ją bardzo często, bo bardzo wszystkim smakuje, nawet mojemu synowi, bo jeśli chodzi o surówki, to jest bardzo wybredny. 

To idealna surówka na teraz, kiedy mamy dostęp do świeżych warzyw. Zróbcie raz, a zapewniam, że będziecie do niej wracać bardzo często 🙂

Składniki: 

  • 1/2 główki młodej kapusty 
  • 1 mała puszka kukurydzy 
  • 1 ogórek wężowy 
  • 1 mała czerwona cebula 
  • 1 łyżka majonezu 
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 
  • sól, pieprz 
  • 1-2 łyżki posiekanego świeżego koperku 

Sposób przygotowania: 

1. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, poszatkować. Umieścić w misce, lekko posolić, wynieść ręcznie i pozostawić na 5-10 minut. 

2. W międzyczasie cebulkę pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć. Odparła umyć, można obrać, ale nie trzeba. Przekroić wzdłuż, następnie pokroić w półplasterki. 

3. Wszystkie składniki dodać do kapusty. Dodać majonez, jogurt, pieprz i koperek i dokładnie całość zamieszać. 

4. Uwaga, surówka będzie równie smaczna na drugi dzień. 

Smacznego!!!

7 czerwca 2024

Truskawkowy spritz

 Lekki sezonowy drink z dodatkiem truskawek.

Składniki:

  • 1 garstka świeżych truskawek
  • 1 plaster pomarańczy
  • lód
  • 1 miarka wody gazowanej
  • 2 miarki alkoholu typu aperol (u mnie był to Bocian Orancello)
  • 3 miarki musującego białego wina
  • ewentualnie odrobina cukru do truskawek, jeśli nie są bardzo słodkie

Sposób przygotowania:

1. Umyte, odszypułkowane truskawki umyć, umieścić w blenderze (ewentualnie dodać cukier)  i zmiksować na gładko. 

2. Truskawki wymieszać z aperolem / orancello. 

3. W szklance umieścić lód. Wlać mieszankę z truskawkami, dodać wino wodę i wino musujące. Na koniec dodać plaster pomarańczy przekrojony na pół oraz udekorować, np. truskawką. 

Na zdrowie!

6 czerwca 2024

Sałatka z brokułem i rzodkiewką

 Pyszna sałatka, która sprawdzi się na kolację czy do dań z grilla.

Składniki: 

  • 1 brokuł
  • 2 pomidory 
  • 1 pęczek rzodkiewki 
  • 1 mała puszka kukurydzy 
  • 1 opakowanie sera sałatkowego typu feta 
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki ziaren słonecznika 

Sos: 

  • 2 łyżki majonezu 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól, pieprz 
  • 1 łyżeczka suszonego lub świeżego koperku

Sposób przygotowania: 

1. Brokuła podzielić na różyczki. Ugotować ale center w lekko osolonej wodzie ze szczyptą cukru. Odcedzić, przelać zimną wodą i pozostawić na durszlaku do całkowitego wystudzenia.

2. Pomidory pokroić w kostkę, cebulę w piórka, kukurydzę odsączyć z zalewy. Rzodkiewki pokroić w półplasterki. Ser pokroić w kostkę.

3. Czosnek przepuścić przez praskę. Dodać jogurt i majonez, doprawić solą, pieprzem i koperkiem. Całość zamieszać. 

4. Słonecznik uprażyć na suchej patelni.

5. Sałatkę ułożyć warstwowo, brokuł, kukurydza, pomidor, cebula, ser, sos, słonecznik. Można podzielić składniki na pół i zrobić więcej warstw. Jeśli zamierzacie podać sałatkę nieco później, to sosem polewamy ją przed podaniem.

Smacznego!!!

5 czerwca 2024

Gołąbki z kaszą, ryżem i mięsem

 Dziś zapraszam was po przepis na moje ulubione gołąbki. W dodatku są zrobione na młodej kapuście - istny rarytas :-)

Składniki:

1 duża główka młodej kapusty

Farsz:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 1 szklanka ryżu
  • 500-600g mięsa mielonego (u mnie od łopatki)
  • 2 cebule
  • kilka suszonych grzybków
  • kilka pieczarek
  • sól, pieprz
  • majeranek

Sposób przygotowania:


1. Na patelni rozgrzać trochę oleju, dodać kaszę, w momencie, gdy kasza zacznie charakterystycznie pachnieć, dolać wody (2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy). Dodać trochę soli, przykryć pokrywką i gotować, aż kasza wchłonie cały płyn. W taki sam sposób przygotować ryż. Tak przygotowane ryż i kasza będą sypkie.
2. Mięso smażymy na oleju, lekko doprawiamy solą. Mięso dodajemy do kaszy i ryżu.
  3. Cebulę siekamy, rumienimy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy do kaszy.
4. Farsz dokładnie mieszamy, doprawiamy majerankiem, przyprawą do gołąbków, pieprzem i ewentualnie solą. Dodajemy jeszcze drobno pokrojone suszone grzybki (wcześniej namoczone) oraz starte na dużych oczkach i podsmażone pieczarki.
5. Z kapusty ściągamy liście wierzchnie, odkładamy. Wycinamy głąb kapusty.
6. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem octu. Wkładamy kapustę i kolejno ściągamy sparzone liście kapusty.
7. Przy każdym liściu odkrawamy zgrubiałą część, nakładamy farsz i i ciasto zwijamy. Na dnie brytfanki kładziemy liść, na nim układamy gołąbki. Zalewamy wodą do 2/3 wysokości brytfanki.
8. Całość przykrywamy liściem wierzchnim i pokrywką. Pieczemy godzinę w 180-190 st.C.
9. Gołąbki podajemy z ulubionym sosem. Polecam!

Smacznego!!! 


1 czerwca 2024

Sernik kajmakowy na zimno z owocami i galaretką

 Niezwykle szybki w przygotowaniu, z niewielkiej ilości składników i pyszny sernik na zimno. Przepis pochodzi z kartki z kalendarza. 

Składniki (blaszka 24x24 cm): 

Spód: 

  • około 250 g herbatników 
  • garść orzechów 
  • 160 g masła 

Masa serowa: 

  • 750 g sera na sernik (twarogu z wiaderka) 
  • 300 g masy kajmakowej z puszki 
  • 30 g żelatyny 
  • 10 łyżek wody 

Dodatkowo: 

  • dowolne owoce
  • 2 galaretki + 500 ml gorącej wody

Sposób przygotowania: 

1. Zrobić spód, masło roztopić. Herbatniki pokruszyć, orzechy posiekać. W misce umieścić herbatniki i orzechy, dodać przestudzone masło i wymieszać. Od razu wyłożyć na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie wyrównać. Foremkę włożyć do lodówki. 

2. Żelatynę rozpuścić w wodzie. Odstawić do napęcznienia. 

3. W międzyczasie ser i masę kajmakową umieścić w misce, zmiksować na gładko. 

4. Napęczniałą żelatynę podgrzać, ale nie zagotować. Do żelatyny dodać dwie łyżki masy serowo-kajmakowej, wymieszać i wlać do pozostałej masy, zmiksować na gładko i wyłożyć na wcześniej przygotowany spód. Włożyć do lodówki. 

5. Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody, ostudzić do lekkiego stężenia. 

6. Na wierzch sernika wyłożyć dowolne owoce, u mnie truskawki i borówki leśne. Zalać lekko tężącą galaretką. 

7. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. 

Smacznego!!!