Dziś zapraszam was po przepis na moje ulubione gołąbki. W dodatku są zrobione na młodej kapuście - istny rarytas :-)
Składniki:
1 duża główka młodej kapusty
Farsz:
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 1 szklanka ryżu
- 500-600g mięsa mielonego (u mnie od łopatki)
- 2 cebule
- kilka suszonych grzybków
- kilka pieczarek
- sól, pieprz
- majeranek
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzać trochę oleju, dodać kaszę, w momencie, gdy kasza zacznie charakterystycznie pachnieć, dolać wody (2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy). Dodać trochę soli, przykryć pokrywką i gotować, aż kasza wchłonie cały płyn. W taki sam sposób przygotować ryż. Tak przygotowane ryż i kasza będą sypkie.
2. Mięso smażymy na oleju, lekko doprawiamy solą. Mięso dodajemy do kaszy i ryżu.
3. Cebulę siekamy, rumienimy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy do kaszy.
4. Farsz dokładnie mieszamy, doprawiamy majerankiem, przyprawą do
gołąbków, pieprzem i ewentualnie solą. Dodajemy jeszcze drobno pokrojone
suszone grzybki (wcześniej namoczone) oraz starte na dużych oczkach i podsmażone pieczarki.
5. Z kapusty ściągamy liście wierzchnie, odkładamy. Wycinamy głąb kapusty.
6. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem octu. Wkładamy kapustę i kolejno ściągamy sparzone liście kapusty.
7. Przy każdym liściu odkrawamy zgrubiałą część, nakładamy farsz i i
ciasto zwijamy. Na dnie brytfanki kładziemy liść, na nim układamy
gołąbki. Zalewamy wodą do 2/3 wysokości brytfanki.
8. Całość przykrywamy liściem wierzchnim i pokrywką. Pieczemy godzinę w 180-190 st.C.
9. Gołąbki podajemy z ulubionym sosem. Polecam!
Smacznego!!!
Tak, zrobię.
OdpowiedzUsuńBasiu, polecam🙂
UsuńDziękuję za przepis, super wszystko opisujesz. Mam młodą kapustę więc się zabiorę do robotki. Pozdrawiam i cieszę się że dzielisz się przepisami. Podobnie robię gołąbki ale kaszę i ryż razem gotuję, tym razem spróbuje według Twojego przepisu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz. życzę udanego robienia gołąbków i smacznego! Pozdrawiam
Usuń