6 czerwca 2024

Sałatka z brokułem i rzodkiewką

 Pyszna sałatka, która sprawdzi się na kolację czy do dań z grilla.

Składniki: 

  • 1 brokuł
  • 2 pomidory 
  • 1 pęczek rzodkiewki 
  • 1 mała puszka kukurydzy 
  • 1 opakowanie sera sałatkowego typu feta 
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki ziaren słonecznika 

Sos: 

  • 2 łyżki majonezu 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól, pieprz 
  • 1 łyżeczka suszonego lub świeżego koperku

Sposób przygotowania: 

1. Brokuła podzielić na różyczki. Ugotować ale center w lekko osolonej wodzie ze szczyptą cukru. Odcedzić, przelać zimną wodą i pozostawić na durszlaku do całkowitego wystudzenia.

2. Pomidory pokroić w kostkę, cebulę w piórka, kukurydzę odsączyć z zalewy. Rzodkiewki pokroić w półplasterki. Ser pokroić w kostkę.

3. Czosnek przepuścić przez praskę. Dodać jogurt i majonez, doprawić solą, pieprzem i koperkiem. Całość zamieszać. 

4. Słonecznik uprażyć na suchej patelni.

5. Sałatkę ułożyć warstwowo, brokuł, kukurydza, pomidor, cebula, ser, sos, słonecznik. Można podzielić składniki na pół i zrobić więcej warstw. Jeśli zamierzacie podać sałatkę nieco później, to sosem polewamy ją przed podaniem.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!