Pyszna sałatka, która sprawdzi się na kolację czy do dań z grilla.
Składniki:
- 1 brokuł
- 2 pomidory
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 opakowanie sera sałatkowego typu feta
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 łyżki ziaren słonecznika
Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka suszonego lub świeżego koperku
Sposób przygotowania:
1. Brokuła podzielić na różyczki. Ugotować ale center w lekko osolonej wodzie ze szczyptą cukru. Odcedzić, przelać zimną wodą i pozostawić na durszlaku do całkowitego wystudzenia.
2. Pomidory pokroić w kostkę, cebulę w piórka, kukurydzę odsączyć z zalewy. Rzodkiewki pokroić w półplasterki. Ser pokroić w kostkę.
3. Czosnek przepuścić przez praskę. Dodać jogurt i majonez, doprawić solą, pieprzem i koperkiem. Całość zamieszać.
4. Słonecznik uprażyć na suchej patelni.
5. Sałatkę ułożyć warstwowo, brokuł, kukurydza, pomidor, cebula, ser, sos, słonecznik. Można podzielić składniki na pół i zrobić więcej warstw. Jeśli zamierzacie podać sałatkę nieco później, to sosem polewamy ją przed podaniem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!