Bardzo rzadko robię kremowe likiery, ale o tym kokosowym myślałam od dawna. Wyszedł naprawdę świetny - kremowy, delikatny, słodki. W sam raz na babskie spotkania i nie tylko ;-) Taki przepis na karnawałowy trunek z pewnością Wam może się przydać.
Składniki:
200 g wiórków kokosowych
250 ml spirytusu 96%
1 puszka / karton skondensowanego mleka słodzonego (500g)
1 puszka / karton skondensowanego mleka niesłodzonego (500g)
Sposób wykonania:
1. Wiórki kokosowe przełożyć do słoika, zalać spirytusem i odstawić na 7 dni.
2. Oba mleka połączyć ze sobą.
3. Wiórki dobrze odcisnąć z alkoholu, alkohol wymieszać z mlekiem. Przelać do butelki. Podawać schłodzony.
4. Wiórki można wykorzystać do ciasta.
Na zdrowie!
29 grudnia 2019
21 grudnia 2019
Wesołych Świąt!
Drodzy Czytelnicy
Życzę Wam zdrowych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia,
serdecznych spotkań w gronie rodziny i przyjaciół
oraz spełnienia marzeń!
A taką i inne piękne choinki można podziwiać w Muzeum Bombki Choinkowej w Nowej Dębie. Można się zakochać w tym miejscu. I przy okazji zakupić piękne szklane bombki na własną choinkę.
13 grudnia 2019
Pierogi z kapusty mieszanej
Dziś propozycja bezmięsnego obiadu. Takie pierożki świetnie będą też smakować przy wigilijnym stole.
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka wody
1 jajko
2 łyżki oleju
sól
Farsz:
500 g kiszonej kapusty
500 g białej kapusty
200 g pieczarek
kila suszonych grzybków (wcześniej należy je namoczyć)
2 cebule
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Należy zacząć od farszu. Kapustę białą poszatkować, zalać wodą, lekko posolić i gotować do miękkości.
2. Kapustę kiszoną zalać wodą, zagotować, odlać wodę i nalać świeżej. Gotować do miękkości.
3. Z obu kapust odlać wodę, wydusić z nadmiaru wody, trochę przestudzić. Obie kapusty można drobniej pokroić, łatwiej będzie nadziewać wtedy pierogi farszem.
4. Pieczarki drobno pokroić. Cebulę posiekać. Suszone wcześniej namoczone grzyby drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, zrumienić, po czym dodać pieczarki i dusić, aż woda z nich odparuje. Dodać obie kapusty, posiekane grzybki, dodać trochę soli i pieprzu, całość chwilę smażyć.
5. Zrobić ciasto: Ze składników zagnieść gładkie elastyczne ciasto, rozwałkować, wyciąć kółka, nałożyć farsz i zlepić pierogi. Pierogi wrzucić na osolony wrzątek, gotować na małym ogniu do wypłynięcia. Podawać z topionym masełkiem.
Smacznego!!!
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka wody
1 jajko
2 łyżki oleju
sól
Farsz:
500 g kiszonej kapusty
500 g białej kapusty
200 g pieczarek
kila suszonych grzybków (wcześniej należy je namoczyć)
2 cebule
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Należy zacząć od farszu. Kapustę białą poszatkować, zalać wodą, lekko posolić i gotować do miękkości.
2. Kapustę kiszoną zalać wodą, zagotować, odlać wodę i nalać świeżej. Gotować do miękkości.
3. Z obu kapust odlać wodę, wydusić z nadmiaru wody, trochę przestudzić. Obie kapusty można drobniej pokroić, łatwiej będzie nadziewać wtedy pierogi farszem.
4. Pieczarki drobno pokroić. Cebulę posiekać. Suszone wcześniej namoczone grzyby drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, zrumienić, po czym dodać pieczarki i dusić, aż woda z nich odparuje. Dodać obie kapusty, posiekane grzybki, dodać trochę soli i pieprzu, całość chwilę smażyć.
5. Zrobić ciasto: Ze składników zagnieść gładkie elastyczne ciasto, rozwałkować, wyciąć kółka, nałożyć farsz i zlepić pierogi. Pierogi wrzucić na osolony wrzątek, gotować na małym ogniu do wypłynięcia. Podawać z topionym masełkiem.
Smacznego!!!
12 grudnia 2019
Szybkie pierniczki
Super szybkie i pyszne pierniczki. Jeden z moich ulubionych przepisów!
Składniki (50-60 sztuk):
300 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej
100 g cukru pudru
2 jajka
100 g roztopionego i przestudzonego masła
100 g łagodnego płynnego miodu
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób wykonania:
1. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać lub zmiksować. Ciasto będzie klejące.
2. Stolnicę koniecznie podsypywać mąką podczas wałkowania ciasta. Ciasto rozwałkować na 4-5mm. Wykrawać foremkami kształty. Pierniczki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w niewielkich odległościach. Piec w 180st.C przez 8-10 minut.
3. Po wystudzeniu dowolnie udekorować. Pierniczki od razu są miękkie i takie pozostają nawet na kilka tygodni.
Smacznego!!!
Źródło: Moje wypieki
Składniki (50-60 sztuk):
300 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej
100 g cukru pudru
2 jajka
100 g roztopionego i przestudzonego masła
100 g łagodnego płynnego miodu
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób wykonania:
1. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać lub zmiksować. Ciasto będzie klejące.
2. Stolnicę koniecznie podsypywać mąką podczas wałkowania ciasta. Ciasto rozwałkować na 4-5mm. Wykrawać foremkami kształty. Pierniczki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w niewielkich odległościach. Piec w 180st.C przez 8-10 minut.
3. Po wystudzeniu dowolnie udekorować. Pierniczki od razu są miękkie i takie pozostają nawet na kilka tygodni.
Smacznego!!!
Źródło: Moje wypieki
8 grudnia 2019
Soczyste kotlety
Jakiś czas temu natrafiłam na ten przepis i już kilkukrotnie do niego wracałam. Można użyć dowolnego mięsa - piersi z kurczaka, indyka czy plastrów schabu. Polecam na niedzielny obiad i nie tylko ;-)
Składniki:
6 kotletów schabowych / porcji drobiu na kotlety
Marynata:
2 jajka
2 łyżki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka siekanej pietruszki / koperku
trochę soli, pieprzu
bułka tarta do panierki
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Do miski wbić jajka, dodać majonez i pozostałe składniki marynaty. Wymieszać.
2. Schab / piersi z kurczaka lekko rozbić. Mięso włożyć do marynaty na kilka godzin lub nawet na całą noc.
3. Przed smażeniem kotlety wyjąć, opanierować z obu stron w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, ale na niewielkim ogniu z obu stron.
4. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!!!
Źródło: Blog z apetytem
Składniki:
6 kotletów schabowych / porcji drobiu na kotlety
Marynata:
2 jajka
2 łyżki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka siekanej pietruszki / koperku
trochę soli, pieprzu
bułka tarta do panierki
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Do miski wbić jajka, dodać majonez i pozostałe składniki marynaty. Wymieszać.
2. Schab / piersi z kurczaka lekko rozbić. Mięso włożyć do marynaty na kilka godzin lub nawet na całą noc.
3. Przed smażeniem kotlety wyjąć, opanierować z obu stron w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, ale na niewielkim ogniu z obu stron.
4. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!!!
Źródło: Blog z apetytem
7 grudnia 2019
Ciasto pomarańczowo-śnieżkowe
Ciasto z dodatkiem pomarańczy jest przepyszne. Spróbujcie sami. U mnie z masą śnieżkową i galaretką.
Składniki (blaszka 24x28cm):
Ciasto:
1 duża pomarańcza
5 jajek
1/2 szklanka cukru
1 łyżka kakao
5 łyżek bułki tartej
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mielonych orzechów
Masa śnieżkowa:
1 dowolna galaretka + 1/2 szklanki wody
2 opakowania śnieżki
1 szklanka mleka
Dodatkowo:
1 dowolna galaretka rozpuszczona w szklance wrzątku i ostawiona do lekkiego stężenia
okrągłe biszkopty
Sposób wykonania:
1. Pomarańczę wyszczotkować, włożyć do garnka z wodą, gotować 10 minut, następnie odlać wodę, zalać świeżą zimną wodą. Pozostawić na noc. Następnego dnia pomarańczę w całości razem ze skórką zmielić w maszynce do mięsa.
2. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i pozostałe składniki. Na koniec dodać mielone orzechy oraz pomarańczę. Lekko wymieszać. Wyłożyć na blaszkę i piec do suchego patyczka w 180st.C.
3. Przygotować masę śnieżkową: galaretkę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubić z zimnym mlekiem, dodać tężącą galaretkę, zmiksować.
4. Przełożyć ciasto: połowa biszkoptu - 1/3 masy śnieżkowej - okrągłe biszkopty - tężąca galaretka - masa śnieżkowa - biszkopt pomarańczowy - masa śnieżkowa - tarta czekolada
5. Ciasto włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Smacznego!!!
Składniki (blaszka 24x28cm):
Ciasto:
1 duża pomarańcza
5 jajek
1/2 szklanka cukru
1 łyżka kakao
5 łyżek bułki tartej
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mielonych orzechów
Masa śnieżkowa:
1 dowolna galaretka + 1/2 szklanki wody
2 opakowania śnieżki
1 szklanka mleka
Dodatkowo:
1 dowolna galaretka rozpuszczona w szklance wrzątku i ostawiona do lekkiego stężenia
okrągłe biszkopty
Sposób wykonania:
1. Pomarańczę wyszczotkować, włożyć do garnka z wodą, gotować 10 minut, następnie odlać wodę, zalać świeżą zimną wodą. Pozostawić na noc. Następnego dnia pomarańczę w całości razem ze skórką zmielić w maszynce do mięsa.
2. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i pozostałe składniki. Na koniec dodać mielone orzechy oraz pomarańczę. Lekko wymieszać. Wyłożyć na blaszkę i piec do suchego patyczka w 180st.C.
3. Przygotować masę śnieżkową: galaretkę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubić z zimnym mlekiem, dodać tężącą galaretkę, zmiksować.
4. Przełożyć ciasto: połowa biszkoptu - 1/3 masy śnieżkowej - okrągłe biszkopty - tężąca galaretka - masa śnieżkowa - biszkopt pomarańczowy - masa śnieżkowa - tarta czekolada
5. Ciasto włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)