31 marca 2022

Sałatka z kaszą gryczaną i selerem naciowym

 Szukam pomysłów na selera naciowego i chyba znalazłam najlepsze połączenie. Sałatkę przygotowałam sobie do pracy. Można ją zjeść solo lub z kurczakiem czy rybą, co kto lubi. To także świetny sposób na wykorzystanie kaszy z poprzedniego dnia.

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1-2 łodygi selera naciowego
  • kilka pomidorów suszonych z zalewy 
  • 1/3 kostki sera sałatkowego typu feta
  • siekany szczypiorek
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

1. Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Ostudzić. 

2. Ser pokroić w kostkę lub pokruszyć, selera w plasterki, a pomidory w drobne kawałki. Wszystko wymieszać i doprawić solą i pieprzem, dodać też posiekany szczypiorek. 

Smacznego!!!

29 marca 2022

Sos musztardowo-miodowy

 Ekspresowy przepis na pyszny słodko-ostry sos. Ilość składników jest wręcz minimalna. Można oczywiście kupić gotową musztardę miodową, ale ta domowa jest znacznie lepsza. Szczególnie jeśli mamy miód z pewnego źródła.

Najlepiej do przygotowania tego typu sosu nada się musztarda sarepska lub dijon. A miód po który należy sięgnąć, to wielokwiatowy lub lipowy - nada wówczas łagodniejszego smaku. 

Do czego taki sos będzie idealny? Niektórzy już rozpoczęli sezon na grilla i właśnie do mięs z grilla będzie pasował świetnie. Nie tylko do przyrumienionej kiełbaski, ale także do mięs. 

Do czego jeszcze? Do różnych kanapek, tortilli, wrapów i burgerów. Sos musztardowo-miodowy doda im wyrazu, poprawi i podkreśli smak całej potrawy.

Taki sos to też świetny dodatek do sałatek. Szczególnie dobrze się będzie komponował z sałatkami na bazie zielonych sałat jak sałata lodowa, rukola, roszponka,a nawet sałata masłowa. Sos nada naszym sałatkom charakteru.

Ostatnia moja podpowiedź do czego użyć takiego sosu to ryby - pieczone, gotowane na parze czy grillowane. Nie ważne czy będzie to ryba biała czyli dorsz, miruna czy mintaj. Może być to też łosoś i pstrąg.

Jak widzicie, sos musztardowo-miodowy jest bardzo uniwersalny. Pasuje do wielu dań. Jego zaletą jest również łatwość i szybkość przygotowania oraz ogólnodostępne składniki. Zapraszam do wypróbowania.

Składniki:

  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • ewentualnie sól i pieprz (pominęłam)

Sposób przygotowania:

Składniki umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku.

Podawać do grillowanych kiełbasek, mięs, sałatek czy kanapek. 

Smacznego!!!

Źródło: fajnegotowanie.pl

Przy okazji chciałabym Wam polecić świetny sklep z miodami. Miodowe Wzgórze to pasieka zlokalizowana na terenie Warmii i Mazur. Znajduje się tam od 30 do 50 pasiek w zależności od sezonu. W ofercie sklepu znajdują się przeróżne miody, np. wielokwiatowy, rzepakowy, spadziowy, mniszkowy, faceliowy i inne. Zapraszam na oficjalną stronę sklepu. Wystarczy kliknąć na zdjęcie poniżej.


 

26 marca 2022

Schab w sosie własnym

 To najczęściej przygotowywany schab na obiad w moim domu. Wszyscy go lubimy. W podobny sposób robię też szynkę KLIK.

Składniki:

  • 1-1,5 kg schabu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki ziaren kminku
  • kilka ziarenek pieprzu
  • smalec lub inny tłuszcz do smażenia
  • woda
  • sól, pieprz
  • mąka do zagęszczenia sosu

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości 1 cm. Cebule i czosnek obrać, pokroić w kostkę.

2. Na patelni rozgrzać smalec, obsmażyć schab z obu stron na brązowo. Przełożyć do garnka. Na tej samej patelni zeszklić cebulę i czosnek, przełożyć do mięsa. Na patelnię wlać wodę, doprowadzić do wrzenia i dokładnie oczyścić patelnię ze wszystkich 'smaczków'. Wodę przelać do mięsa i uzupełnić wodą, by przykryła mięso. To właśnie te smaki z patelni sprawia, że sos będzie ciemniejszy. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarenkach, kminek. Gotować 1-1,5 h aż mięso będzie miękkie.

3. 1 czubatą łyżkę mąki rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlać do gotującego się mięsa i gotować aż zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. 

Smacznego!!!

24 marca 2022

Ciasto biszkoptowa inka

 Pyszne biszkoptowe ciasto z kawą inką i kremem budyniowym robionym na ciepło. Polecam serdecznie!

Składniki (blaszka 23x33 lub mniejsza):

Biszkopt kawowy:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kawy inki (proszku)
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju

Biszkopt jasny:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła

Sposób przygotowania:

1. Zrobić biszkopt kawowy, białka ubić, porcjami dodawać cukier, potem żółtka, olej, a na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kawą inką. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę, piec w 180*C przez 30 minut. Ostudzić i przekroić na dwa blaty.

2. Zrobić podobnie jasny biszkopt, piec w 180*C przez 15-20 minut. Ostudzić.

3. Zrobić krem: pół szklanki mleka wymieszać z mąkami, pozostałe mleko zagotować z cukrami. Do gotującego się mleka wlać mieszankę z mąką, zagotować, energicznie mieszając, aż zgęstnieje. Masło pokroić na kawałki, wrzucać do gorącego budyniu po kawałku i mieszać aż całkowicie się wchłonie. 

4. Przełożyć ciasto: jeden blat kawowy, połowa gorącej masy budyniowej, biszkopt jasny, reszta masy, biszkopt kawowy. 

5. Po wystudzeniu można zrobić polewę lub oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!

Źródło: blog 'Takie tam moje pomysły'

22 marca 2022

Pesto z rukoli

Czasem jest tak, że zostaje mi sporo rukoli. Odkryłam, że można z niej przygotować naprawdę pyszne pesto. Jest idealne do makaronu czy kanapki. Polecam😁

Składniki:

  • 2/3 paczki rukoli - może być lekko zwiędnięta
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 100-120 ml oleju lub oliwy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól
  • odrobina miodu

Sposób przygotowania:

1. Nasiona słonecznika przesypać do wysokiego naczynia. Rozdrobnić je za pomocą blendera.

2. Dodać olej, czosnek, trochę soli i miodu, zbledować. Dodać rukolę i ponownie zblendować. Pesto przełożyć do słoika i włożyć do lodówki. 

Smacznego!!!

Źródło: olgasmile.com

19 marca 2022

Sernik kolorowy

 Pyszny sernik według receptury siostry Anastazji. Pyszny, niebanalny, zdecydowanie wart powtórzenia i polecenia.

Składniki (duża blaszka):

Ciasto kruche:

  • 500g mąki pszennej
  • 200g masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 8 żółtek
  • 200g cukru pudru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany 12-18%
  • 3 łyżeczki kakao

Ser: 

  • 1 kg sera białego zmielonego
  • 200g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 8 białek

Sposób wykonania:

1. Przed przystąpieniem do robienia ciasta należy pamiętać, że składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.

2. Zrobić kruche ciasto. Wszystkie składniki poza kakao zagnieść. Gotowe ciasto podzielić na 3 części, do jednej wmieszać kakao. 

3. Zrobić serową masę: zmielony ser utrzeć z pozostałymi składnikami poza białkami, białka ubić osobno ze szczyptą soli i wymieszać delikatnie z masą serową.

4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć jedno ciasto kruche, wylać połowę sera, wyłożyć ciasto z dodatkiem kakao, potem reszta masy serowej i na koniec ostatnie jasne kruche ciasto.

5. Całość piec w 180-200*C przez 50-60 minut. Mój piekarnik ostatnio zaczął przypalać, dlatego ja piekę e temperaturze niższej, czyli 180*C.

Źródło: 103 ciasta siostry Anastazji

17 marca 2022

Colesław w wersji light

 Dziś propozycja popularnej surówki z białej kapusty w nieco lżejszej formie. 

Składniki:

  • 250 g białej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebulka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka octu winnego z białego wina
  • posiekany szczypiorek (można pominąć)
  • 1-2 łyżki oleju (u mnie lnianego, ale może być inny neutralny)

Sposób przygotowania:

1. Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej, a cebulę drobno posiekać.

2. Warzywa połączyć, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Włożyć do lodówki na około 30 minut, by smaki się przegryzły. 

Smacznego!!!



11 marca 2022

Mini kanapeczki ze śledziem i jajkiem

 Pyszne kanapeczki ze śledziem i jajkiem oraz innymi pysznymi dodatkami. Będą idealne na leniwe śniadanie, kolację czy spotkanie w gronie rodziny i przyjaciół.


Składniki:

  • bagietki lub bułki
  • płaty śledziowe po wiejsku
  • serek naturalny do posmarowania
  • ogórki kiszony
  • jajka ugotowane na twardo
  • suszone pomidory w oliwie
  • czerwona cebula
  • siekany koperek

Sposób przygotowania:

1. Bułki lub bagietki pokroić na kromki. Posmarować serkiem.

2. Jajka i ogórki pokroić w plasterki, płaty na mniejsze kawałki, cebulę w półplasterki, a suszone pomidory drobno posiekać. 

3. Wszystkie składniki ułożyć na kanapeczkach. Wierzch posypać siekanym koperkiem.

Smacznego!!!

Źródło: Instagram

9 marca 2022

Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą

 Pyszna sycąca zapiekanka ze składników, które łatwo znaleźć w domu. Odgrzana na drugi dzień smakuje równie dobrze, a nawet i jeszcze lepiej :-)

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 laska kiełbasy zwyczajnej
  • 1 cebula
  • 1 mały kubek śmietany 12%
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 100 ml bulionu
  • 70-80g sera żółtego
  • sól, pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obrać, ugotować na półtwardo. 

2. W międzyczasie kiełbasę pokroić w półplasterki, cebulę posiekać. 

3. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, a potem kiełbasę. Zarumienić.

4. Paprykę pokroić w kostkę.

5. Ziemniaki pokroić w plasterki. Połowę ziemniaków ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym odrobiną oleju. Na ziemniakach ułożyć większą część kiełbasy z cebulą, posypać pokrojoną papryką. Znów ułożyć warstwę ziemniaków, a na to resztę kiełbasy.

6. W misce wymieszać jajka, śmietanę, bulion, zioła i tarty żółty ser. Doprawić solą i pieprzem i całością zalać zapiekankę. Przykryć folią lub pokrywką i piec około 30 minut w 180*C. Potem zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze 10 minut do zrumienienia.

Smacznego!

Źródło: Instagram, kuchenne_mecyje

4 marca 2022

Spaghetti z pesto i pomidorkami

 Do przygotowania tego szybkiego dania wystarczy dosłownie kilka składników. Nie podaję dokładnej ilości składników - wszystko zależy od tego dla ilu osób szykujemy to danie.

Składniki:

  • makaron spaghetti
  • zielone pesto (domowej roboty lub ulubione gotowe)
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka oliwy
  • tarty ser parmezan 
  • ewentualnie pieprz

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

2. Pomidorki umyć, przekroić na połówki i wymieszać z oliwą i pieprzem. Przełożyć na patelnię i chwilkę poddusić.

3. Do ugotowanego i odcedzonego makaronu dodać pesto i wymierzać, dorzucić pomidorki i delikatnie zamieszać. Pomidorki można wcześniej krótko obsmażyć na oleju.

4. Przełożyć na talerze, posypać tartym serem typu parmezan. 

Smacznego!!!