28 lutego 2025

Tortilla z wędzoną makrelą

 Bardzo lubię tortillę, można w nią cokolwiek zawinąć i w ten sposób komponować różne smakołyki. Tym razem wykorzystałam wędzoną makrelę. Wyszło pysznie!

Składniki:

  • placki tortilli
  • wędzona makrela
  • rukola
  • pomidor
  • majonez

Sposób przygotowania:

1. Makrelę bardzo dokładnie oczyścić z ości. 

2. Na placki tortilli nałożyć rukolę, trochę wędzonej makreli, plasterki pomidora i odrobinę majonezu. 

3. Całość zwinąć, lekko zrumienić na patelni z obu stron. 

Smacznego!!!

26 lutego 2025

Makaron ze szpinakiem i serem feta

 Pyszne szybkie danie. Spokojnie całość przygotujesz w tyle, ile gotuje się makaron. 

Składniki: 

  • 200 g ulubionego makaronu
  • 200 g świeżego szpinaku 
  • 200 g twardej fety
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki masła klarowanego 
  • świeżo mielony pieprz 
  • tarty parmezan
  • opcjonalnie czarne oliwki

Sposób przygotowania: 

1. Makaron ugotować w osolonej wodzie. 

2. W międzyczasie na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać szpinak, a po chwili zmiażdżone ząbki czosnku i dusić, aż liście znacznie zmniejszą swoją objętość.

3. Dodać do szpinaku fetę pokrojoną w niedużą kostkę. Dusić jeszcze max 2 minutki. Ugotowany makaron podać ze szpinakiem, posypać trochę tartym parmezanem i dodać pokrojone na pół oliwki. 

Smacznego! 

Inspiracja: Ania gotuje

21 lutego 2025

Naleśniki z serem, malinami i miętą

 Te naleśniki podpatrzyłam w restauracji Olimp. Zazwyczaj jak jedziemy na zakupy do rzeszowskiej galerii, to później idziemy coś zjeść do Olimpu. Nabieramy sobie na co mamy ochotę, no i moja córka wzięła sobie właśnie takiego naleśnika. Jaki on był pyszny!!! Całą robotę zrobił tutaj jeden dodatek - świeża mięta. Nadaje całemu nadzieniu fajnej nuty smakowej. Spróbujcie, a nie pożałujecie. 

Składniki: 

Naleśniki (10-12 sztuk):

  • 1 szklanka mleka 
  • 1 szklanka wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • szczypta soli 
  • mąka - ile zabierze ciasto 

Nadzienie: 

  • 250 g sera twarogowego
  • 2 łyżki cukru 
  • 1/3 - 1/2 szklanki malin - mogą być mrożone, ale należy je wcześniej odmrozić 
  • 2-3 listki świeżej mięty 

Sposób przygotowania: 

1. Przygotować ciasto i usmażyć naleśniki. 

2. Twarożek rozdrobnić widelcem, dodać cukier, maliny i drobno posiekane listki mięty. Dokładnie wymieszać. 

3. Na naleśniki wyłożyć trochę nadzienia, posmarować nadzieniem. Złożyć w kopertę. 

4. Naleśniki podsmażyć na patelni. Podawać z owocami malin, można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem, ale ten punkt pominęłam. 

Smacznego!!!

20 lutego 2025

Sałatka makaronowa ze świeżymi warzywami

 Świetna sałatka, wygląda niepozornie, ale naprawdę jest smaczna. Do tej sałatki świetnie sprawdzi się drobny makaron, np. orzo. Najmniejszy, jaki ja znalazłam w kuchni, to mini kokardki. Sałatka świetnie nada się na kolację, do lunchboxa, a w sezonie letnim do dań z grilla.

Składniki:

  • 250 g drobnego makaronu
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1 zielony ogórek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała czerwona cebula
  • 100-150 g twardego sera feta
  • siekany koperek
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki oliwy 

Sposób przygotowania:

1.  Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. 

2. Warzywa umyć, pomidorki przekroić na połówki, ogórka obrać i pokroić w kosteczkę, paprykę również. Cebulę drobno posiekać.

3. Makaron połączyć z warzywami, wkruszyć fetę, dodać oliwę, sól, pieprz, trochę soku z cytryny i posiekany świeży koperek. Wymieszać. 

Smacznego!!!

17 lutego 2025

Koktajl anansowo-bananowy z otrębami

 Pyszny koktajl, który śmiało można sobie zrobić na drugie śniadanie. 

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 1 mały banan
  • kawałek świeżego ananasa
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka dowolnych otrębów 

Sposób przygotowania:

1. Banana i ananasa pokroić w mniejsze kawałki. Przełożyć do kielich blendera.

2. Dodać mleko, miód i otręby. Zmiksować na gładko. 

3. Podawać zaraz po przygotowaniu. 

Smacznego!!!


14 lutego 2025

Czekoladowe babeczki z nadzieniem serowym a'la izaura

 Pyszne ekspresowe muffinki, które w smaku przypominają kultowy sernik Izaura. 

Składniki (na 12 babeczek):

Ciasto czekoladowe:

  • 1 szklanka mąki 
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka
  • 80 ml oleju
  • 100 g cukru 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • opcjonalnie kilka kropel waniliowego aromatu

Ciasto serowe:

  • ok 500 g sera z wiaderka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

2. Piekarnik nagrzać do 180*C.

3. Zrobić ciasto czekoladowe. Wszystkie składniki mokre wymieszać trzepaczką. Następnie wsypać składniki suche i wymieszać tylko do połączenia składników. 

4. Składniki na ciasto serowe wymieszać w osobnej misce. 

5. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami. Do każdej nakładać po łyżce ciasta czekoladowego i serowego. 

6. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 180*C. 

Smacznego!!!

 
Źródło: IG, em_foodlove

12 lutego 2025

Ziemniaczane talarki zapiekane w serowym sosie

 Pyszne ziemniaczki z piekarnika, które można potraktować jako dodatek np. do jajka sądzonego i szklaneczki zsiadłego mleka lub po prostu można zjeść solo. Są przepyszne!

Składniki: 

  • 1 kg ziemniaków
  • 150 ml śmietanki 30%, dałam śmietanę 18%
  • 150 ml mleka 
  • 100-150 g sera żółtego, najlepiej cheddar 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 pełna łyżka masła 
  • 1 łyżka mąki 
  • sól, pieprz 
  • szczypta gałki muszkatołowej 

Sposób przygotowania: 

1. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. 

2. Na patelni rozgrzać masło, dodać zmiażdżony czosnek, a po chwili dodać mąkę. Chwilkę smażyć. 

3. Na patelnię wlać mleko i dodać śmietanę, gotować i mieszać do zgęstnienia. 

4. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a na koniec dodać tarty cheddar. Wymieszać. 

5. Naczynie żaroodporne wyłożyć talarkami ziemniaczanymi, zalać sosem serowym, wierzch posypać jeszcze tartym cheddarem lub innym żółtym serem. 

6. Całość piec w 180*C przez 40-45 minut. 

7. Podawać solo lub z jajkiem sadzonym i zsiadłym mlekiem / kefirem / maślanką.

Smacznego!!!

Inspiracja: IG, kuchenne_mecyje

10 lutego 2025

Krupnik jaglany

Kasza jaglana ponoć najzdrowsza kasza, ale my ciągle jemy jej niewiele. Najchętniej jadamy kasze gryczaną, a krupnik zawsze robiłam z jęczmiennej. Tym razem postanowiłam zrobić zupę na kaszy jaglanej i wyszła naprawdę pyszna. Polecam.


Składniki:
  • 3 skrzydełka drobiowe
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie koperek lub majeranek 
  • 1 łyżka masła klarowanego

Sposób przygotowania:

1. Skrzydełka ugotować z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Gotuję w 3-litrowym garnku. 
2. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, a marchew i pietruszkę w plasterki lub kostkę. Cebulę posiekać. 
3. Do gotującego się wywaru dodać marchew, pietruszkę, cebulę. Gotować.
4. Na patelni rozgrzać masło, dodać kaszę i smażyć 2 lub 3 minutki. Potem na patelnię dodać jeszcze ziemniaki pokrojone w kostkę, chwilę smażyć.
5. Kaszę z ziemniakami dodać do zupy. Całość gotować na wolnym ogniu do czasu, gdy warzywa i kasza będą miękkie. Kiedy zupa się ugotuje dodać koperku lub majeranku i doprawić do smaku. Dodatkowo dodaję jeszcze obskubane mięso ze skrzydełek.

SMACZNEGO :)

8 lutego 2025

Gulasz z szynki z marchewką i pieczarkami

 Witajcie. Zapraszam po kolejną wersję gulaszu.

Składniki:

  • 700 g szynki wieprzowej 
  • 2 marchewki 
  • 10 dużych pieczarek 
  • 1 cebula 
  • olej do smażenia 
  • sól, pieprz 
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • majeranek 
  • woda
  • 1 łyżka śmietany 18% + 2 łyżki mąki + trochę zimnej wody
  • 2 ząbki czosnku 

Sposób przygotowania: 

1. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć pieprzem i solą. Obsmażyć na oleju. 

2. Następnie zalać wodą w takiej ilości, by przykryła mięso. Dodać ziele angielskie i liść laurowy, dusić do miękkości, w razie potrzeby uzupełnić wodę. 

3. Jak już mięso będzie miękkie, posiekać cebulę oraz czosnek, lekko zeszklić na oleju, po czym dodać pokrojone w plasterki pieczarki, dusić, aż nadmiar wody wyparuje. Dodać pokrojoną dowolnie marchewkę, szcze chwilę smażyć, po czym dodać zawartość patelni do gulaszu. Gotować, aż warzywa zmiękną. 

4. W kubku wymieszać dokładnie mąkę, kwaśną śmietanę oraz trochę zimnej wody. Dodać do gulaszu i podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Doprawić całość solą, pieprzem i majerankiem. 

5. Podawać wedle uznania, nam akurat najbardziej smakuje z kaszą gryczaną. 

Smacznego!!! 

7 lutego 2025

Miodownik z serem i jabłkami

 Pyszne ciasto, które spokojnie zrobicie w jedno popołudnie. Nie wygląda, ale naprawdę szybko się robi. Jest już podobne na blogu KLIK, ale blaty są kruche bez dodatku miodu. Ta wersja miodowa zdecydowanie bardziej mi smakuje.

Składniki:

Miodowe blaty: 

  • 3 szklanki mąki 
  • 3 łyżki miodu 
  • 150 g masła lub margaryny 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 2 jajka 
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 

Masa serowa: 

  • 500 g sera twarogowego z wiaderka 
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego 
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 100 g masła 

Masa jabłkowa: 

  • 1 litr prażonych jabłek 
  • 2 dowolne galaretki - dałam czerwone

Sposób przygotowania: 

1. Składniki na blaty miodowe umieścić w misce i zmiksować za pomocą miksera z hakami. Wyjąć ciasto i wyrobić na blacie, po czym podzielić na 3 części. Każdą wałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia, piec w 180*C przez 10-12 minut do zrumienienia. Przestudzić. 

2. Jabłka umieścić w garnuszku, jak już mus będzie gorący, zdjąć z ognia i wsypać suche galaretki. Mieszać, aż galaretka czlkowiecie się rozpuści. Ostudzić. 

3. Zrobić gotowaną masę serową. W misce wymieszać mleko z proszkiem budyniowym oraz jajkami. W garnku rozpuścić masło z cukrem, po czym dodać ser i zagotować, ciągle mieszając. Jak masa będzie gorąca, wlać mieszankę z budyniami. Gotować na małym ogniu i mieszać, aż masa zgęstnieje. 

4. Przekładamy ciasto: 

  • blat miodowy
  • gorąca masa serowa 
  • blat miodowy
  • jabłka z galaretką 
  • blat miodowy

Wszystko docisnąć i odstawić w chłodne miejsce do stężenia. Ciasto można udekorować wedle uznania, ale ja pozostawiłam wierzch bez żadnych dodatków. 

Źródło: Pinterest

6 lutego 2025

Jajko sadzone na żółtym serze

 Proste i efektowne jajko na śniadanie.

Składniki:

  • 1 plaster żółtego sera
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • koperek

Sposób przygotowania:

1. Na zimnej patelni umieścić plaster sera, ostrożnie wbić na niego jajko. Oprószyć solą i pieprzem. 

2. Patelnię ustawić na średnim ogniu, przykryć pokrywką i smażyć przez 4-5 minutek. 

3. Gotowe jajko zdjąć z patelni, można posypać koperkiem. 

Smacznego!!!