Witajcie. Zapraszam po kolejną wersję gulaszu.
Składniki:
- 700 g szynki wieprzowej 
- 2 marchewki 
- 10 dużych pieczarek 
- 1 cebula 
- olej do smażenia 
- sól, pieprz 
- ziele angielskie, liść laurowy
- majeranek 
- woda
- 1 łyżka śmietany 18% + 2 łyżki mąki + trochę zimnej wody
- 2 ząbki czosnku 
Sposób przygotowania: 
1. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć pieprzem i solą. Obsmażyć na oleju. 
2. Następnie zalać wodą w takiej ilości, by przykryła mięso. Dodać ziele angielskie i liść laurowy, dusić do miękkości, w razie potrzeby uzupełnić wodę. 
3. Jak już mięso będzie miękkie, posiekać cebulę oraz czosnek, lekko zeszklić na oleju, po czym dodać pokrojone w plasterki pieczarki, dusić, aż nadmiar wody wyparuje. Dodać pokrojoną dowolnie marchewkę, szcze chwilę smażyć, po czym dodać zawartość patelni do gulaszu. Gotować, aż warzywa zmiękną. 
4. W kubku wymieszać dokładnie mąkę, kwaśną śmietanę oraz trochę zimnej wody. Dodać do gulaszu i podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Doprawić całość solą, pieprzem i majerankiem. 
5. Podawać wedle uznania, nam akurat najbardziej smakuje z kaszą gryczaną. 
Smacznego!!!