Bardzo rzadko robię kremowe likiery, ale o tym kokosowym myślałam od dawna. Wyszedł naprawdę świetny - kremowy, delikatny, słodki. W sam raz na babskie spotkania i nie tylko ;-) Taki przepis na karnawałowy trunek z pewnością Wam może się przydać.
Składniki:
200 g wiórków kokosowych
250 ml spirytusu 96%
1 puszka / karton skondensowanego mleka słodzonego (500g)
1 puszka / karton skondensowanego mleka niesłodzonego (500g)
Sposób wykonania:
1. Wiórki kokosowe przełożyć do słoika, zalać spirytusem i odstawić na 7 dni.
2. Oba mleka połączyć ze sobą.
3. Wiórki dobrze odcisnąć z alkoholu, alkohol wymieszać z mlekiem. Przelać do butelki. Podawać schłodzony.
4. Wiórki można wykorzystać do ciasta.
Na zdrowie!
29 grudnia 2019
21 grudnia 2019
Wesołych Świąt!
Drodzy Czytelnicy
Życzę Wam zdrowych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia,
serdecznych spotkań w gronie rodziny i przyjaciół
oraz spełnienia marzeń!
A taką i inne piękne choinki można podziwiać w Muzeum Bombki Choinkowej w Nowej Dębie. Można się zakochać w tym miejscu. I przy okazji zakupić piękne szklane bombki na własną choinkę.
13 grudnia 2019
Pierogi z kapusty mieszanej
Dziś propozycja bezmięsnego obiadu. Takie pierożki świetnie będą też smakować przy wigilijnym stole.
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka wody
1 jajko
2 łyżki oleju
sól
Farsz:
500 g kiszonej kapusty
500 g białej kapusty
200 g pieczarek
kila suszonych grzybków (wcześniej należy je namoczyć)
2 cebule
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Należy zacząć od farszu. Kapustę białą poszatkować, zalać wodą, lekko posolić i gotować do miękkości.
2. Kapustę kiszoną zalać wodą, zagotować, odlać wodę i nalać świeżej. Gotować do miękkości.
3. Z obu kapust odlać wodę, wydusić z nadmiaru wody, trochę przestudzić. Obie kapusty można drobniej pokroić, łatwiej będzie nadziewać wtedy pierogi farszem.
4. Pieczarki drobno pokroić. Cebulę posiekać. Suszone wcześniej namoczone grzyby drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, zrumienić, po czym dodać pieczarki i dusić, aż woda z nich odparuje. Dodać obie kapusty, posiekane grzybki, dodać trochę soli i pieprzu, całość chwilę smażyć.
5. Zrobić ciasto: Ze składników zagnieść gładkie elastyczne ciasto, rozwałkować, wyciąć kółka, nałożyć farsz i zlepić pierogi. Pierogi wrzucić na osolony wrzątek, gotować na małym ogniu do wypłynięcia. Podawać z topionym masełkiem.
Smacznego!!!
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka wody
1 jajko
2 łyżki oleju
sól
Farsz:
500 g kiszonej kapusty
500 g białej kapusty
200 g pieczarek
kila suszonych grzybków (wcześniej należy je namoczyć)
2 cebule
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Należy zacząć od farszu. Kapustę białą poszatkować, zalać wodą, lekko posolić i gotować do miękkości.
2. Kapustę kiszoną zalać wodą, zagotować, odlać wodę i nalać świeżej. Gotować do miękkości.
3. Z obu kapust odlać wodę, wydusić z nadmiaru wody, trochę przestudzić. Obie kapusty można drobniej pokroić, łatwiej będzie nadziewać wtedy pierogi farszem.
4. Pieczarki drobno pokroić. Cebulę posiekać. Suszone wcześniej namoczone grzyby drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, zrumienić, po czym dodać pieczarki i dusić, aż woda z nich odparuje. Dodać obie kapusty, posiekane grzybki, dodać trochę soli i pieprzu, całość chwilę smażyć.
5. Zrobić ciasto: Ze składników zagnieść gładkie elastyczne ciasto, rozwałkować, wyciąć kółka, nałożyć farsz i zlepić pierogi. Pierogi wrzucić na osolony wrzątek, gotować na małym ogniu do wypłynięcia. Podawać z topionym masełkiem.
Smacznego!!!
12 grudnia 2019
Szybkie pierniczki
Super szybkie i pyszne pierniczki. Jeden z moich ulubionych przepisów!
Składniki (50-60 sztuk):
300 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej
100 g cukru pudru
2 jajka
100 g roztopionego i przestudzonego masła
100 g łagodnego płynnego miodu
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób wykonania:
1. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać lub zmiksować. Ciasto będzie klejące.
2. Stolnicę koniecznie podsypywać mąką podczas wałkowania ciasta. Ciasto rozwałkować na 4-5mm. Wykrawać foremkami kształty. Pierniczki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w niewielkich odległościach. Piec w 180st.C przez 8-10 minut.
3. Po wystudzeniu dowolnie udekorować. Pierniczki od razu są miękkie i takie pozostają nawet na kilka tygodni.
Smacznego!!!
Źródło: Moje wypieki
Składniki (50-60 sztuk):
300 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej
100 g cukru pudru
2 jajka
100 g roztopionego i przestudzonego masła
100 g łagodnego płynnego miodu
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób wykonania:
1. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać lub zmiksować. Ciasto będzie klejące.
2. Stolnicę koniecznie podsypywać mąką podczas wałkowania ciasta. Ciasto rozwałkować na 4-5mm. Wykrawać foremkami kształty. Pierniczki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w niewielkich odległościach. Piec w 180st.C przez 8-10 minut.
3. Po wystudzeniu dowolnie udekorować. Pierniczki od razu są miękkie i takie pozostają nawet na kilka tygodni.
Smacznego!!!
Źródło: Moje wypieki
8 grudnia 2019
Soczyste kotlety
Jakiś czas temu natrafiłam na ten przepis i już kilkukrotnie do niego wracałam. Można użyć dowolnego mięsa - piersi z kurczaka, indyka czy plastrów schabu. Polecam na niedzielny obiad i nie tylko ;-)
Składniki:
6 kotletów schabowych / porcji drobiu na kotlety
Marynata:
2 jajka
2 łyżki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka siekanej pietruszki / koperku
trochę soli, pieprzu
bułka tarta do panierki
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Do miski wbić jajka, dodać majonez i pozostałe składniki marynaty. Wymieszać.
2. Schab / piersi z kurczaka lekko rozbić. Mięso włożyć do marynaty na kilka godzin lub nawet na całą noc.
3. Przed smażeniem kotlety wyjąć, opanierować z obu stron w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, ale na niewielkim ogniu z obu stron.
4. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!!!
Źródło: Blog z apetytem
Składniki:
6 kotletów schabowych / porcji drobiu na kotlety
Marynata:
2 jajka
2 łyżki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka siekanej pietruszki / koperku
trochę soli, pieprzu
bułka tarta do panierki
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Do miski wbić jajka, dodać majonez i pozostałe składniki marynaty. Wymieszać.
2. Schab / piersi z kurczaka lekko rozbić. Mięso włożyć do marynaty na kilka godzin lub nawet na całą noc.
3. Przed smażeniem kotlety wyjąć, opanierować z obu stron w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, ale na niewielkim ogniu z obu stron.
4. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!!!
Źródło: Blog z apetytem
7 grudnia 2019
Ciasto pomarańczowo-śnieżkowe
Ciasto z dodatkiem pomarańczy jest przepyszne. Spróbujcie sami. U mnie z masą śnieżkową i galaretką.
Składniki (blaszka 24x28cm):
Ciasto:
1 duża pomarańcza
5 jajek
1/2 szklanka cukru
1 łyżka kakao
5 łyżek bułki tartej
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mielonych orzechów
Masa śnieżkowa:
1 dowolna galaretka + 1/2 szklanki wody
2 opakowania śnieżki
1 szklanka mleka
Dodatkowo:
1 dowolna galaretka rozpuszczona w szklance wrzątku i ostawiona do lekkiego stężenia
okrągłe biszkopty
Sposób wykonania:
1. Pomarańczę wyszczotkować, włożyć do garnka z wodą, gotować 10 minut, następnie odlać wodę, zalać świeżą zimną wodą. Pozostawić na noc. Następnego dnia pomarańczę w całości razem ze skórką zmielić w maszynce do mięsa.
2. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i pozostałe składniki. Na koniec dodać mielone orzechy oraz pomarańczę. Lekko wymieszać. Wyłożyć na blaszkę i piec do suchego patyczka w 180st.C.
3. Przygotować masę śnieżkową: galaretkę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubić z zimnym mlekiem, dodać tężącą galaretkę, zmiksować.
4. Przełożyć ciasto: połowa biszkoptu - 1/3 masy śnieżkowej - okrągłe biszkopty - tężąca galaretka - masa śnieżkowa - biszkopt pomarańczowy - masa śnieżkowa - tarta czekolada
5. Ciasto włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Smacznego!!!
Składniki (blaszka 24x28cm):
Ciasto:
1 duża pomarańcza
5 jajek
1/2 szklanka cukru
1 łyżka kakao
5 łyżek bułki tartej
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mielonych orzechów
Masa śnieżkowa:
1 dowolna galaretka + 1/2 szklanki wody
2 opakowania śnieżki
1 szklanka mleka
Dodatkowo:
1 dowolna galaretka rozpuszczona w szklance wrzątku i ostawiona do lekkiego stężenia
okrągłe biszkopty
Sposób wykonania:
1. Pomarańczę wyszczotkować, włożyć do garnka z wodą, gotować 10 minut, następnie odlać wodę, zalać świeżą zimną wodą. Pozostawić na noc. Następnego dnia pomarańczę w całości razem ze skórką zmielić w maszynce do mięsa.
2. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i pozostałe składniki. Na koniec dodać mielone orzechy oraz pomarańczę. Lekko wymieszać. Wyłożyć na blaszkę i piec do suchego patyczka w 180st.C.
3. Przygotować masę śnieżkową: galaretkę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubić z zimnym mlekiem, dodać tężącą galaretkę, zmiksować.
4. Przełożyć ciasto: połowa biszkoptu - 1/3 masy śnieżkowej - okrągłe biszkopty - tężąca galaretka - masa śnieżkowa - biszkopt pomarańczowy - masa śnieżkowa - tarta czekolada
5. Ciasto włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Smacznego!!!
30 listopada 2019
Kapuśniaczki Ani z kapustą i grzybami
Przepis na te kapuśniaczki dostałam od koleżanki Ani. To jeden z moich ulubionych przepisów. Przede wszystkim ciasto jest rewelacyjne. Robiłam już kiedyś na bazie tego ciasta paszteciki ze szpinakiem, rewelacja!
Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki
szczypta soli
1 całe jajko
2 żółtka
1 łyżka cukru
100 g drożdży
250 g margaryny/masła
1/2 szklanki śmietany
Farsz:
1/2 kg kiszonej kapusty
15 dag pieczarek
garść suszonych grzybów
2 cebule
2 łyżki oleju
szczypta cukru
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 łyżka majeranku
1/2 łyżki tymianku
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Zrobić farsz. Suszone grzyby zalać wodą, gotować do miękkości. Po wystudzeniu drobno pokroić. Kapustę przepłukać, drobno posiekać,zalać wodą, gotować do miękkości z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Po ugotowaniu usunąć liście i ziele. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę obrać, drobno posiekać. Zrumienić na niewielskiej ilości oleju po czym dodać pieczarki. Następnie dodać odciśniętą kapustę, pokrojone grzyby, całość chwilę dusić, doprawić solą, pieprzem i ziołami.
2. Zrobić ciasto, do śmietany wkruszyć drożdże, dodać cukier i całość wymieszać.
3. Na stolnicę przesypać mąkę, dodać masło/margarynę, sól, troszkę posiekać, po czym dodać śmietanę z drożdżami, jajko, żółtka i zagnieść ciasto.
4. Ciasto rozwałkować na grubość 7-10 mm, na jeden brzeg wyłożyć farsz i odciąć ciasto. Skleić i łączeniem położyć do spodu. Ostrym nożem pociąć w dowolne porcje.
5. Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem w odległościach od siebie, bo ładnie rosną. Posmarować wierzch pozostałym białkiem i posypać np. sezamem lub czarnuszką.
6. Piec w 180 st. C do zrumienienia się wierzchu (tak ok 15-20 minut). Podobnie postępujemy z pozostałym ciastem i farszem.
Smacznego!!!
Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki
szczypta soli
1 całe jajko
2 żółtka
1 łyżka cukru
100 g drożdży
250 g margaryny/masła
1/2 szklanki śmietany
Farsz:
1/2 kg kiszonej kapusty
15 dag pieczarek
garść suszonych grzybów
2 cebule
2 łyżki oleju
szczypta cukru
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 łyżka majeranku
1/2 łyżki tymianku
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Zrobić farsz. Suszone grzyby zalać wodą, gotować do miękkości. Po wystudzeniu drobno pokroić. Kapustę przepłukać, drobno posiekać,zalać wodą, gotować do miękkości z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Po ugotowaniu usunąć liście i ziele. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę obrać, drobno posiekać. Zrumienić na niewielskiej ilości oleju po czym dodać pieczarki. Następnie dodać odciśniętą kapustę, pokrojone grzyby, całość chwilę dusić, doprawić solą, pieprzem i ziołami.
2. Zrobić ciasto, do śmietany wkruszyć drożdże, dodać cukier i całość wymieszać.
3. Na stolnicę przesypać mąkę, dodać masło/margarynę, sól, troszkę posiekać, po czym dodać śmietanę z drożdżami, jajko, żółtka i zagnieść ciasto.
4. Ciasto rozwałkować na grubość 7-10 mm, na jeden brzeg wyłożyć farsz i odciąć ciasto. Skleić i łączeniem położyć do spodu. Ostrym nożem pociąć w dowolne porcje.
5. Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem w odległościach od siebie, bo ładnie rosną. Posmarować wierzch pozostałym białkiem i posypać np. sezamem lub czarnuszką.
6. Piec w 180 st. C do zrumienienia się wierzchu (tak ok 15-20 minut). Podobnie postępujemy z pozostałym ciastem i farszem.
Smacznego!!!
Etykiety:
Boże Narodzenie,
Drożdże,
Finger food,
Grzyby,
Kapusta,
Pieczarki,
Pieczywo,
Podkarpackie smaki,
Wigilia
28 listopada 2019
Piernik litewski
W ubiegły weekend upiekłam taki oto piernik. Cieszę się, że ciasto przełożyłam do blaszki prostokątnej, a nie keksówki, bo naprawdę pięknie urósł i był podzielny. Będzie się nadawał na świąteczny stół. Jest prosty i szybki w przygotowaniu. Polecam!
Składniki (blaszka 24x28cm lub 20x20cm):
1 szklanka z górką mąki pszennej tortowej
1 szklanka z górką mąki żytniej
3 jajka
3/4 szklanki cukru
250 g miodu
150 g masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka maślanki / kefiru / jogurtu naturalnego
2 łyżki przyprawy do piernika
250 g dowolnych bakalii (u mnie orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, rodzynki)
Sposób wykonania:
1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
2. W rondelku rozpuścić razem masło i miód, nie gotować. Odstawić do ostudzenia.
3. Mąki przesiać z sodą oczyszczoną oraz przyprawą do piernika.
4. Do bakalii dodać łyżkę mąki i wymieszać.
5. Jajka ubić z cukrami na puch, potem dodać miód z tłuszczem. Dodać też bakalie.
6. Następnie partiami dodawać przesiane mąki i maślankę / kefir / jogurt naturalny. Miksować tylko do połączenia.
7. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st.C przez ok 50-60 minut - do suchego patyczka. Piernik można dowolnie udekorować.
Smacznego!!!
Źródło: Moje wypieki
Składniki (blaszka 24x28cm lub 20x20cm):
1 szklanka z górką mąki pszennej tortowej
1 szklanka z górką mąki żytniej
3 jajka
3/4 szklanki cukru
250 g miodu
150 g masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka maślanki / kefiru / jogurtu naturalnego
2 łyżki przyprawy do piernika
250 g dowolnych bakalii (u mnie orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, rodzynki)
Sposób wykonania:
1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
2. W rondelku rozpuścić razem masło i miód, nie gotować. Odstawić do ostudzenia.
3. Mąki przesiać z sodą oczyszczoną oraz przyprawą do piernika.
4. Do bakalii dodać łyżkę mąki i wymieszać.
5. Jajka ubić z cukrami na puch, potem dodać miód z tłuszczem. Dodać też bakalie.
6. Następnie partiami dodawać przesiane mąki i maślankę / kefir / jogurt naturalny. Miksować tylko do połączenia.
7. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st.C przez ok 50-60 minut - do suchego patyczka. Piernik można dowolnie udekorować.
Smacznego!!!
Źródło: Moje wypieki
22 listopada 2019
Sernik w orzechowym biszkopcie
Sernik w wersji świątecznej, który naprawdę świetnie smakuje. Jeśli kompletujecie już pomysły na świąteczny stół, to warto zwrócić uwagę na to ciasto.
Składniki (blaszka 24x28cm):
Biszkopt orzechowy:
100 g mielonych orzechów włoskich
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła - rozpuścić i ostudzić.
szczypta soli
Wkładka serowa:
1 kg sera trzykrotnie zmielonego lub dobrego wiaderkowego
5 jajek
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
olejek waniliowy
1/4 kostki margaryny
Masa śmietanowa:
400 ml kwaśnej śmietany 18%
300 g masła
5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Polewa:
150 g czekolady mlecznej lub deserowej
4 łyżki śmietany 30%
+ siekane lub mielone orzechy do posypania wierzchu
Sposób wykonania:
Ciasta najlepiej upiec dzień wcześniej.
1. Zrobić biszkopt orzechowy, oddzielić białka od żółtek, białka ubić, następnie dodać cukier, utrzeć i partiami dodawać po jednym żółtku. Partiami dodawać mąki i proszek do pieczenia, a na koniec wmieszać orzechy i masło.
2. Piec w 180st.C przez 35 minut.
3. Zrobić wkładkę serową. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodać budyń (proszek), mąkę i rozpuszczoną i ostudzoną margarynę. Potem partiami dodawać ser, aromat waniliowy, a na końcu delikatnie wmieszać ubitą na sztywno pianę. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w 170st.C przez 60 minut.
4. Ciasto orzechowe przekroić na dwa blaty.
5. Zrobić masę śmietanową, składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrami na puch, partiami dodawać śmietanę i lekko miksować lub mieszać łyżką.
6. Przełożyć ciasto: biszkopt orzechowy-masa śmietanowa-sernik-masa śmietanowa-biszkopt orzechowy.
7. Zrobić polewę, czekoladę i śmietanę rozpuścić razem w kąpieli wodnej. Polewą polać ciasto, wierzch posypać orzechami. Pozostawić do wystudzenia.
Smacznego!!!
Składniki (blaszka 24x28cm):
Biszkopt orzechowy:
100 g mielonych orzechów włoskich
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła - rozpuścić i ostudzić.
szczypta soli
Wkładka serowa:
1 kg sera trzykrotnie zmielonego lub dobrego wiaderkowego
5 jajek
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
olejek waniliowy
1/4 kostki margaryny
Masa śmietanowa:
400 ml kwaśnej śmietany 18%
300 g masła
5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Polewa:
150 g czekolady mlecznej lub deserowej
4 łyżki śmietany 30%
+ siekane lub mielone orzechy do posypania wierzchu
Sposób wykonania:
Ciasta najlepiej upiec dzień wcześniej.
1. Zrobić biszkopt orzechowy, oddzielić białka od żółtek, białka ubić, następnie dodać cukier, utrzeć i partiami dodawać po jednym żółtku. Partiami dodawać mąki i proszek do pieczenia, a na koniec wmieszać orzechy i masło.
2. Piec w 180st.C przez 35 minut.
3. Zrobić wkładkę serową. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodać budyń (proszek), mąkę i rozpuszczoną i ostudzoną margarynę. Potem partiami dodawać ser, aromat waniliowy, a na końcu delikatnie wmieszać ubitą na sztywno pianę. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w 170st.C przez 60 minut.
4. Ciasto orzechowe przekroić na dwa blaty.
5. Zrobić masę śmietanową, składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrami na puch, partiami dodawać śmietanę i lekko miksować lub mieszać łyżką.
6. Przełożyć ciasto: biszkopt orzechowy-masa śmietanowa-sernik-masa śmietanowa-biszkopt orzechowy.
7. Zrobić polewę, czekoladę i śmietanę rozpuścić razem w kąpieli wodnej. Polewą polać ciasto, wierzch posypać orzechami. Pozostawić do wystudzenia.
Smacznego!!!
21 listopada 2019
Pasta serowa z makrelą i suszonymi pomidorami
W zasadzie w tytule znajdują się niemal wszystkie składniki na tę pastę. Jeśli nie lubicie nudy na kanapkach, to polecam wypróbować coś nowego ;-)
Składniki:
1 opakowanie naturalnego serka
3-4 pomidory suszone
kawałek wędzonej makreli
1/2 małej cebulki
sól ,pieprz
Sposób wykonania:
1. Pomidory suszone wyjąć z zalewy, dowolnie pokroić.
2. Cebulkę drobniutko posiekać.
3. Mięso z makreli oczyścić z ości i skóry, rozdrobnić.
4. Wszystkie składniki połączyć. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!!!
Składniki:
1 opakowanie naturalnego serka
3-4 pomidory suszone
kawałek wędzonej makreli
1/2 małej cebulki
sól ,pieprz
Sposób wykonania:
1. Pomidory suszone wyjąć z zalewy, dowolnie pokroić.
2. Cebulkę drobniutko posiekać.
3. Mięso z makreli oczyścić z ości i skóry, rozdrobnić.
4. Wszystkie składniki połączyć. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!!!
19 listopada 2019
Kapusta kiszona w słoikach
Spróbowałam swoich sił w kiszeniu kapusty. Udało się! Jak na warunki blokowe kapusta wyszła naprawdę super.
Składniki:
10 kg białej kapusty poszatkowanej
1 kg marchewki startej na dużych lub średnich oczkach
15-17 g soli kamiennej
kilka połamanych listków laurowych
kminek, ziele angielskie - można pominąć
Sposób przygotowania:
1. Zrobiłam z połowy porcji. Soli dałam "na oko".
2. Kapustę, marchew, sól, połamane listki laurowe wymieszać dokładnie w dużej misie. W czasie mieszania warzywa zmniejszą swoją objętość.
3. Wymieszane warzywa pozostawić na godzinę i w międzyczasie przygotować sobie słoiki.
4. Przed nałożeniem kapusty do słoików należy ją odcisnąć z nadmiaru soku, ale nie całkowicie, bo kapusta wyjdzie sucha.
5. Podczas nakładania do słoików kapustę ugniatamy - pomogłam sobie drewnianą pałką. Jak zgromadziło się za dużo soku, to go odlewałam. Nie napełniamy słoików pod samo wieczko - podczas fermentacji kapusta buzuje i potrzebuje nieco przestrzeni. Słoiki zakręcić. Wynieść do piwnicy.
6. Po około 3 tygodniach kapusta jest gotowa.
Smacznego!!!
Składniki:
10 kg białej kapusty poszatkowanej
1 kg marchewki startej na dużych lub średnich oczkach
15-17 g soli kamiennej
kilka połamanych listków laurowych
kminek, ziele angielskie - można pominąć
Sposób przygotowania:
1. Zrobiłam z połowy porcji. Soli dałam "na oko".
2. Kapustę, marchew, sól, połamane listki laurowe wymieszać dokładnie w dużej misie. W czasie mieszania warzywa zmniejszą swoją objętość.
3. Wymieszane warzywa pozostawić na godzinę i w międzyczasie przygotować sobie słoiki.
4. Przed nałożeniem kapusty do słoików należy ją odcisnąć z nadmiaru soku, ale nie całkowicie, bo kapusta wyjdzie sucha.
5. Podczas nakładania do słoików kapustę ugniatamy - pomogłam sobie drewnianą pałką. Jak zgromadziło się za dużo soku, to go odlewałam. Nie napełniamy słoików pod samo wieczko - podczas fermentacji kapusta buzuje i potrzebuje nieco przestrzeni. Słoiki zakręcić. Wynieść do piwnicy.
6. Po około 3 tygodniach kapusta jest gotowa.
Smacznego!!!
17 listopada 2019
Spaghetti z pomidorami i mascarpone
Już dawno chodził za mną taki makaron. Robi się ekspresowo - sos był gotowy nawet szybciej niż makaron się ugotował ;-) A jaki pyszny, po prostu niebo w gębie. Zresztą spróbujcie sami! Polecam!
Składniki (na 1 dużą lub 2 małe porcje):
100 g makaronu spaghetti
4 suszone pomidory
8 pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 pełna łyżka serka mascarpone
1 garść rukoli
100 ml białego wytrawnego wina - u mnie woda ;-)
Sposób wykonania:
1. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku.
2. W międzyczasie przygotować sos: na patelni rozgrzać troszkę oleju, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, lekko posolić, po czym dodać drobno pokrojone suszone pomidory oraz pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki. Chwilkę smażyć, podlać winem/ wodą, dodać mascarpone. Dodać pieprzu i soli, gotować do momentu, aż sos się zredukuje.
2. Na koniec dodać 2/3 rukoli, wrzucić odcedzony makaron i całość zamieszać.
3. Przełożyć na talerz/talerze i przykryć pozostałą rukolą.
Smacznego!!!
Źródło: Pasja tworzenia
Składniki (na 1 dużą lub 2 małe porcje):
100 g makaronu spaghetti
4 suszone pomidory
8 pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 pełna łyżka serka mascarpone
1 garść rukoli
100 ml białego wytrawnego wina - u mnie woda ;-)
Sposób wykonania:
1. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku.
2. W międzyczasie przygotować sos: na patelni rozgrzać troszkę oleju, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, lekko posolić, po czym dodać drobno pokrojone suszone pomidory oraz pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki. Chwilkę smażyć, podlać winem/ wodą, dodać mascarpone. Dodać pieprzu i soli, gotować do momentu, aż sos się zredukuje.
2. Na koniec dodać 2/3 rukoli, wrzucić odcedzony makaron i całość zamieszać.
3. Przełożyć na talerz/talerze i przykryć pozostałą rukolą.
Smacznego!!!
Źródło: Pasja tworzenia
11 listopada 2019
Bułki pszenne na jogurcie
Od czasu do czasu lubię zrobić jakieś domowe pieczywko.
Składniki (na 10 sztuk):
20g świeżych drożdży
200 ml jogurtu naturalnego
100 ml wody
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
460 g mąki pszennej (typ 550)
1 jajko
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
1. Zrobić zaczyn: drożdże połączyć z wodą, połową jogurtu, miodem i 1 łyżką mąki. Wymieszać i odstawić do podrośnięcia.
2. Wyrośnięty zaczyn połączyć z pozostałymi składnikami, wymieszać, miskę z ciastem przykryć folią na 30 minut.
3. Blat posmarować olejem, wyrobić na nim chwilę ciasto, utworzyć wałek 60x8cm. Mocno posypać mąką, nożem odcinać bułeczki. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem w odstępach, przykryć ściereczką na 30 minut.
4. Przed pieczeniem umieścić na dnie piekarnika kokilkę z wodą. Bułki piec w 180 st.C przez 12-15 minut. Studzić na kratce.
Smacznego!!!
Źródło: Pinterest
Składniki (na 10 sztuk):
20g świeżych drożdży
200 ml jogurtu naturalnego
100 ml wody
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
460 g mąki pszennej (typ 550)
1 jajko
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
1. Zrobić zaczyn: drożdże połączyć z wodą, połową jogurtu, miodem i 1 łyżką mąki. Wymieszać i odstawić do podrośnięcia.
2. Wyrośnięty zaczyn połączyć z pozostałymi składnikami, wymieszać, miskę z ciastem przykryć folią na 30 minut.
3. Blat posmarować olejem, wyrobić na nim chwilę ciasto, utworzyć wałek 60x8cm. Mocno posypać mąką, nożem odcinać bułeczki. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem w odstępach, przykryć ściereczką na 30 minut.
4. Przed pieczeniem umieścić na dnie piekarnika kokilkę z wodą. Bułki piec w 180 st.C przez 12-15 minut. Studzić na kratce.
Smacznego!!!
Źródło: Pinterest
9 listopada 2019
Placki ziemniaczane z serem i pieczarkami
Uwielbiam, bardzo bardzo bardzo lubię placki ziemniaczane. A wersja z serem i pieczarkami naprawdę jest świetna, spróbujcie sami!
Składniki:
5-6 dużych ziemniaków
1 jajko
1 mała cebulka
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz
20 dag pieczarek
masło klarowane
tarty żółty ser
siekany szczypiorek
Sposób wykonania:
1. Robimy placki: obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać drobniutko posiekaną cebulkę, jajko, mąkę (ostrożnie, żeby nie za dużo bo placki nie będą rumiane!), doprawić solą i i pieprzem, wymieszać. Usmażyć na rozgrzanym oleju.
2. Pieczarki pokroić w plasterki, poddusić na maśle klarowanym, dodać troszkę soli i pieprzu.
3. Na placki nałożyć podduszone pieczarki, posypać siekanym koperkiem i tartym żółtym serem. Podpiec w piekarniku do momentu, aż ser się rozpuści.
Smacznego!!!
Składniki:
5-6 dużych ziemniaków
1 jajko
1 mała cebulka
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz
20 dag pieczarek
masło klarowane
tarty żółty ser
siekany szczypiorek
Sposób wykonania:
1. Robimy placki: obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać drobniutko posiekaną cebulkę, jajko, mąkę (ostrożnie, żeby nie za dużo bo placki nie będą rumiane!), doprawić solą i i pieprzem, wymieszać. Usmażyć na rozgrzanym oleju.
2. Pieczarki pokroić w plasterki, poddusić na maśle klarowanym, dodać troszkę soli i pieprzu.
3. Na placki nałożyć podduszone pieczarki, posypać siekanym koperkiem i tartym żółtym serem. Podpiec w piekarniku do momentu, aż ser się rozpuści.
Smacznego!!!
3 listopada 2019
Pierniczki staropolskie
Wcale się nie pospieszyłam z tym przepisem, nie martwcie się. Do tych pierników potrzebne nam ciasto dojrzewające, a jeszcze chwila i można go nastawić. U mnie będzie na 100%.
W ubiegłym roku zrobiłam z jednej porcji 3 pierniki przekładane dżemem z czarnej porzeczki oraz dużą porcję tradycyjnych wykrawanych pierniczków.
W tym roku wykrawanych pierników zamierzam zrobić jeszcze więcej!
Etap I - przygotowanie ciasta należy zacząć 4-6 tygodni przed Świętami. Im dłużej leżakuje, tym lepiej.
Składniki:
500 g miodu
250 g margaryny
2 niepełne szklanki cukru
1 kg mąki
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
2-3 opakowania przyprawy do piernika
Sposób przygotowania:
1. Miód, cukier i margarynę stopniowo rozpuścić w rondlu, aż do rozpuszczenia. Nie gotować. Odstawić do przestudzenia.
2. Sodę rozpuścić w mleku.
3. Do miski przełożyć wszystkie składniki łącznie z tymi wcześniej rozpuszczonymi i zagnieść ciasto. Ja to zrobiłam mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Należy zrobić to starannie, aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto wychodzi luźne, ale podczas leżakowania w chłodzie zgęstnieje.
4. Ciasto przełożyć do kamionkowego, emaliowanego lub szklanego naczynia. Przykryć lnianą ściereczką i pokrywką lub grubą folią i schować do lodówki lub w chłodne miejsce na 6 tygodni.
Etap II - Pieczenie:
Uwaga! Piec na 5 - 7 dni przed świętami!
Ciasto podzielić na 3 części. Dwie części przeznaczyć na przekładanego piernika, a resztę na małe pierniczki.
Ciasto rozwałkować, wykrawać foremkami dowolne kształty, układać na blaszce w dużej odległości od siebie, blaszka powinna być wyłożona papierem. Piec w 180 st.C ok 10 minut. Pierniczki ładnie rosną i trzymają kształt, nie rozlewają się.
Po upieczeniu i wystudzeniu można je polukrować, polać polewą, posypać posypką - pełna dowolność. U mnie zostały takie golaski bez żadnych dekoracji, takie lubimy najbardziej. Można je bardzo długo przechowywać, najlepiej w szczelnym opakowaniu.
Smacznego!!!
W ubiegłym roku zrobiłam z jednej porcji 3 pierniki przekładane dżemem z czarnej porzeczki oraz dużą porcję tradycyjnych wykrawanych pierniczków.
W tym roku wykrawanych pierników zamierzam zrobić jeszcze więcej!
Etap I - przygotowanie ciasta należy zacząć 4-6 tygodni przed Świętami. Im dłużej leżakuje, tym lepiej.
Składniki:
500 g miodu
250 g margaryny
2 niepełne szklanki cukru
1 kg mąki
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
2-3 opakowania przyprawy do piernika
Sposób przygotowania:
1. Miód, cukier i margarynę stopniowo rozpuścić w rondlu, aż do rozpuszczenia. Nie gotować. Odstawić do przestudzenia.
2. Sodę rozpuścić w mleku.
3. Do miski przełożyć wszystkie składniki łącznie z tymi wcześniej rozpuszczonymi i zagnieść ciasto. Ja to zrobiłam mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Należy zrobić to starannie, aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto wychodzi luźne, ale podczas leżakowania w chłodzie zgęstnieje.
4. Ciasto przełożyć do kamionkowego, emaliowanego lub szklanego naczynia. Przykryć lnianą ściereczką i pokrywką lub grubą folią i schować do lodówki lub w chłodne miejsce na 6 tygodni.
Etap II - Pieczenie:
Uwaga! Piec na 5 - 7 dni przed świętami!
Ciasto podzielić na 3 części. Dwie części przeznaczyć na przekładanego piernika, a resztę na małe pierniczki.
Ciasto rozwałkować, wykrawać foremkami dowolne kształty, układać na blaszce w dużej odległości od siebie, blaszka powinna być wyłożona papierem. Piec w 180 st.C ok 10 minut. Pierniczki ładnie rosną i trzymają kształt, nie rozlewają się.
Po upieczeniu i wystudzeniu można je polukrować, polać polewą, posypać posypką - pełna dowolność. U mnie zostały takie golaski bez żadnych dekoracji, takie lubimy najbardziej. Można je bardzo długo przechowywać, najlepiej w szczelnym opakowaniu.
Smacznego!!!
29 października 2019
Sos grzybowy z natką pietruszki
Ostatnio byliśmy na grzybach, a że sezon się powoli kończy, to pasowało przynajmniej raz zrobić sos grzybowy. Tym razem według nieco innej receptury niż robię zazwyczaj. Sosik bardzo smaczny!
Składniki:
500 g świeżych leśnych grzybów - u mnie podgrzybki i maślaczki
2 pełne łyżki masła
1 mała cebulka
2-4 ząbki czosnku
mały kubek śmietany 30% (200g)
sól, pieprz
natka pietruszki
1 łyżka octu jabłkowego
Sposób wykonania:
1. Oczyszczone grzyby dowolnie pokroić, cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i czosnek, chwilkę poddusić, po czym dodać pokrojone grzyby. Całość dusić ok 20 minut.
2. Po tym czasie wlać śmietankę, dodać posiekaną pietruszkę - ilość wedle uznania, sól, pieprz do smaku oraz ocet jabłkowy. Z octem oczywiście uważać, żeby nie dać do za dużo, najlepiej dodawać małymi porcjami po łyżeczce i sprawdzać, czy smak nam odpowiada.
3. Sos gotować jeszcze 2-3 minutki i gotowe. Podawać wedle uznania.
Smacznego!!!
Źródło: Ania gotuje
Składniki:
500 g świeżych leśnych grzybów - u mnie podgrzybki i maślaczki
2 pełne łyżki masła
1 mała cebulka
2-4 ząbki czosnku
mały kubek śmietany 30% (200g)
sól, pieprz
natka pietruszki
1 łyżka octu jabłkowego
Sposób wykonania:
1. Oczyszczone grzyby dowolnie pokroić, cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i czosnek, chwilkę poddusić, po czym dodać pokrojone grzyby. Całość dusić ok 20 minut.
2. Po tym czasie wlać śmietankę, dodać posiekaną pietruszkę - ilość wedle uznania, sól, pieprz do smaku oraz ocet jabłkowy. Z octem oczywiście uważać, żeby nie dać do za dużo, najlepiej dodawać małymi porcjami po łyżeczce i sprawdzać, czy smak nam odpowiada.
3. Sos gotować jeszcze 2-3 minutki i gotowe. Podawać wedle uznania.
Smacznego!!!
Źródło: Ania gotuje
26 października 2019
Owsianka z nektarynką
Owsianka zawsze najlepsza na śniadanie!
Składniki:
1/2 szklanki płatków owsianych (u mnie żytnie)
woda + mleko - taka ilość, aby podczas gotowania zakryła płatki
szczypta soli
1 świeża nektarynka
Sposób wykonania:
1. Płatki przełożyć do garnka, zalać wodą i mlekiem tak, aby zakryły płatki na 1 cm powyżej ich poziomu. Ilość mleka i wody wedle uznania. Dodać też szczyptę soli. Gotować ok 3-4 minut.
2. Ugotowane płatki przełożyć na talerz, dodać pokrojoną w kostkę nektarynkę.
Smacznego!!!
Składniki:
1/2 szklanki płatków owsianych (u mnie żytnie)
woda + mleko - taka ilość, aby podczas gotowania zakryła płatki
szczypta soli
1 świeża nektarynka
Sposób wykonania:
1. Płatki przełożyć do garnka, zalać wodą i mlekiem tak, aby zakryły płatki na 1 cm powyżej ich poziomu. Ilość mleka i wody wedle uznania. Dodać też szczyptę soli. Gotować ok 3-4 minut.
2. Ugotowane płatki przełożyć na talerz, dodać pokrojoną w kostkę nektarynkę.
Smacznego!!!
19 października 2019
Cytrynówka / Nalewka cytrynowa
Jedna z moich ulubionych domowych nalewek to cytrynówka. To alkohol, który można zrobić o każdej porze roku. Ilość cukru można dostosować do swoich potrzeb.
Składniki (wyszło mi 3 litry gotowej cytrynówki):
12 cytryn
1 litr spirytusu 96%
1,5 litra wody
2 szklanki cukru (dodałam jeszcze 1/2 szklanki do smaku)
Sposób wykonania:
1. Cytryny sparzyć wrzątkiem, osuszyć, obieraczką do warzyw obrać ze skórki. Ważne, aby obrać cieniutko bez białej części, bo cytrynówka może być gorzka. Z cytryn wycisnąć sok.
2. Wodę zagotować, rozpuścić w niej cukier i odstawić do wystudzenia.
3. Do dużego słoja wrzucić skórki cytrynowe, wlać wodę z cukrem, sok z cytryn i spirytus. Pozostawić na 24 godziny.
4. Cytrynówkę przelać przez sito, by pozbyć się skórek, a następnie przez kilkukrotnie złożoną gazę i przelać do butelek.
5. Smakuje już po tygodniu, gdy się przegryzie.
Na zdrówko!
Składniki (wyszło mi 3 litry gotowej cytrynówki):
12 cytryn
1 litr spirytusu 96%
1,5 litra wody
2 szklanki cukru (dodałam jeszcze 1/2 szklanki do smaku)
Sposób wykonania:
1. Cytryny sparzyć wrzątkiem, osuszyć, obieraczką do warzyw obrać ze skórki. Ważne, aby obrać cieniutko bez białej części, bo cytrynówka może być gorzka. Z cytryn wycisnąć sok.
2. Wodę zagotować, rozpuścić w niej cukier i odstawić do wystudzenia.
3. Do dużego słoja wrzucić skórki cytrynowe, wlać wodę z cukrem, sok z cytryn i spirytus. Pozostawić na 24 godziny.
4. Cytrynówkę przelać przez sito, by pozbyć się skórek, a następnie przez kilkukrotnie złożoną gazę i przelać do butelek.
5. Smakuje już po tygodniu, gdy się przegryzie.
Na zdrówko!
18 października 2019
Ryba w kukurydzianej panierce
Panierka kukurydziana jest bardzo popularna, ale dla mnie to w sumie nowość. Robiłam ją dopiero pierwszy raz. Smakowała mi, ale chyba pozostanę fanką tradycyjnej panierki.
Składniki:
1 filet ryby - u mnie dorsz
mąka kukurydziana
2 jajka
1 łyżka śmietany 18%
bułka tarta
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
Sposób wykonania:
1. Rybę odmrozić, opłukać i osuszyć. Podzielić na porcje. Oprószyć solą i pieprzem.
2. Jajka wymieszać ze śmietaną.
3. Panierować rybę, najpierw w mące kukurydzianej, następnie w jajku ze śmietaną, a na końcu w bułce tartej.
4. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano.
Smacznego!!!
Składniki:
1 filet ryby - u mnie dorsz
mąka kukurydziana
2 jajka
1 łyżka śmietany 18%
bułka tarta
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
Sposób wykonania:
1. Rybę odmrozić, opłukać i osuszyć. Podzielić na porcje. Oprószyć solą i pieprzem.
2. Jajka wymieszać ze śmietaną.
3. Panierować rybę, najpierw w mące kukurydzianej, następnie w jajku ze śmietaną, a na końcu w bułce tartej.
4. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano.
Smacznego!!!
16 października 2019
Koktajl z suszoną śliwką
Pożywny koktajl z suszoną śliwką, który świetnie poprawia trawienie i oczyszcza jelita.
Składniki:
5 suszonych śliwek
200 ml maślanki / kefiru
2-3 łyżki płatków owianych / żytnich
1 łyżka miodu
1 płaska łyżka kakao
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować na gładko. Można na chwilę odłożyć koktajl, płatki napęcznieją i zrobi się gęsty, że trzeba będzie go wyjadać łyżeczką ;-)
Smacznego!!
Składniki:
5 suszonych śliwek
200 ml maślanki / kefiru
2-3 łyżki płatków owianych / żytnich
1 łyżka miodu
1 płaska łyżka kakao
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować na gładko. Można na chwilę odłożyć koktajl, płatki napęcznieją i zrobi się gęsty, że trzeba będzie go wyjadać łyżeczką ;-)
Smacznego!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)