3 listopada 2019

Pierniczki staropolskie

Wcale się nie pospieszyłam z tym przepisem, nie martwcie się. Do tych pierników potrzebne nam ciasto dojrzewające, a jeszcze chwila i można go nastawić. U mnie będzie na 100%.
W ubiegłym roku zrobiłam z jednej porcji 3 pierniki przekładane dżemem z czarnej porzeczki oraz dużą porcję tradycyjnych wykrawanych pierniczków.

W tym roku wykrawanych pierników zamierzam zrobić jeszcze więcej!


Etap I - przygotowanie ciasta należy zacząć 4-6 tygodni przed Świętami. Im dłużej leżakuje, tym lepiej.

Składniki:

500 g miodu
250 g margaryny
2 niepełne szklanki cukru
1 kg mąki
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
2-3 opakowania przyprawy do piernika

Sposób przygotowania:

1. Miód, cukier i margarynę stopniowo rozpuścić w rondlu, aż do rozpuszczenia. Nie gotować. Odstawić do przestudzenia.
2. Sodę rozpuścić w mleku.
3. Do miski przełożyć wszystkie składniki łącznie z tymi wcześniej rozpuszczonymi i zagnieść ciasto. Ja to zrobiłam mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Należy zrobić to starannie, aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto wychodzi luźne, ale podczas leżakowania w chłodzie zgęstnieje.
4. Ciasto przełożyć do kamionkowego, emaliowanego lub szklanego naczynia. Przykryć lnianą ściereczką i pokrywką lub grubą folią i schować do lodówki lub w chłodne miejsce na 6 tygodni.


Etap II - Pieczenie:

Uwaga! Piec na 5 - 7 dni przed świętami!
Ciasto podzielić na 3 części. Dwie części przeznaczyć na przekładanego piernika, a resztę na małe pierniczki.
Ciasto rozwałkować, wykrawać foremkami dowolne kształty, układać na blaszce w dużej odległości od siebie, blaszka powinna być wyłożona papierem. Piec w 180 st.C ok 10 minut. Pierniczki ładnie rosną i trzymają kształt, nie rozlewają się.


Po upieczeniu i wystudzeniu można je polukrować, polać polewą, posypać posypką - pełna dowolność. U mnie zostały takie golaski bez żadnych dekoracji, takie lubimy najbardziej. Można je bardzo długo przechowywać, najlepiej w szczelnym opakowaniu.


Smacznego!!!

6 komentarzy:

  1. ja osobiście za piernikami nie przepadam , ale zawsze dla rodzinki piekę na święta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło, że poświęcasz się dla rodziny😄 też często przygotowuje coś za czym nie przepadam, ale moja rodzinka lubi. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Ile pierniczków wychodzi z przedstawionego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robił z 1/4 porcji i wyszły mi 3 blachy z piekarnika. A z reszty zrobiłam piernik przekładany dżemem.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!