30 grudnia 2020

Sałatka z rukolą, szynką hiszpańską i gruszką

 Jedna z moich ulubionych lekkich sałatek. Przepis na nią mam od koleżanki. Użyłam oryginalnej szynki hiszpańskiej (jamon serrano), ale może być też parmeńska czy szwarcwaldzka. Są do siebie podobne.

 
 
Składniki:
  • 40g rukoli (ok 1/3 lub 1/2 opakowania)
  • 2 pomidory
  • 100 g szynki hiszpańskiej (lub innej dojrzewającej)
  • 100 g sera sałatkowego typu feta
  • 3 łyżki orzechów włoskich + łyżka miodu
  • 1 mała gruszka
  • Dressing:
  • 5 łyżek oliwy
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • zioła prowansalskie

Sposób wykonania:

1. Rukolę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.

2. Szynkę obsmażyć na patelni, lekko rozdrobnić na mniejsze kawałki. 

3. Pomidory umyć, pokroić w półplasterki. Ser pokroić w kostkę, Gruszkę obrać i pokroić w kawałki.

4. Składniki dressingu wymieszać. 

5. Orzechy i miód umieścić w garnuszku, podgrzać aż miód rozpuści się i wymieszać.

6. Na półmisku ułożyć: rukolę, pomidorki, szynkę, fetę, orzechy z miodem, gruszkę i całość przed podaniem polać dressingiem.

Smacznego!!!

Podobną sałatkę można znaleźć tutaj KLIK.


29 grudnia 2020

Mini hot dogi

 Fajna przekąska na rodzinne spotkania i nie tylko ;-) Doskonale sprawdzi się podczas wieczoru sylwestrowego. 

Składniki:

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki
  • szczypta soli
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru
  • 100 g drożdży
  • 250 g margaryny/masła
  • 1/2 szklanki śmietany

Farsz:

  • parówki (u mnie 10 sztuk)
  • kilka plasterków żółtego sera

Dodatkowo:

  • jajko do posmarowania hot dogów
  • ziarna sezamu

 Sposób wykonania:

1. Zrobić ciasto, do śmietany wkruszyć drożdże, dodać cukier i całość wymieszać.

2. Na stolnicę przesypać mąkę, dodać margarynę, sól, troszkę posiekać, po czym dodać śmietanę z drożdżami, jajko, żółtka i zagnieść ciasto.

3. Ciasto podzielić, rozwałkować na grubość 7-10 mm na kształt pasków długości parówki. Na cieście ułożyć plastry sera żółtego, położyć parówkę i całość zwinąć. Zwiniętego hot doga przekroić na 2 lub 3 części - w zależności jak duże kawałki chcemy uzyskać. Ja kroiłam na 3 części. Podobnie postąpić z pozostałym ciastem, serem i parówkami. 

4. Każdego mini hot doga naciąć od góry w 1-2 miejscach ostrym nożem, posmarować jajkiem i posypać sezamem. 

5. Piec w 180 st. C do zrumienienia się wierzchu (tak ok 15-20 minut).

Można podawać na ciepło lub na zimno.

Smacznego!!!



27 grudnia 2020

Koszyczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem

 Pyszne koszyczki, które sprawdzą się na każdą okazję. To już kolejna wersja takiej przekąski na blogu. Tutaj (KLIK) można znaleźć wersję z pieczarkami.

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 450 g szpinaku
  • 150 g sera twarogowego / fety
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • ser żółty

Sposób wykonania:

1.  Na patelni rozgrzać troszkę oleju, dodać szpinak i dusić aż się rozpadnie. Dodać zmiażdżone ząbki czosnku, chwilkę smażyć. Zdjąć z ognia, wkruszyć biały ser, doprawić całość solą i pieprzem.

2. Ciasto francuskie pokroić w kwadraty, włożyć do foremki na muffinki. Na każdą porcję wyłożyć trochę farszu  i całość lekko posypać tartym żółtym serem.

4. Zapiec w 180st.C przez około 20 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.

Smacznego!!!

22 grudnia 2020

Śledzie z żurawiną i cebulą

 To sposób na śledzie na ostatnią chwilę. Po 2 godzinach leżakowania w słoiku można jeść. Ale oczywiście najlepsze są po 2 dniach ;-) 

Składniki:

  • 6 płatów śledzi solonych
  • 1 cebula
  • 3/4 szklanki suszonej żurawiny
  • 1 łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny
  • 3 goździki
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 ziele angielskie
  • olej do zalania (u mnie rzepakowy)

Sposób wykonania:

1. Śledzie wymoczyć w wodzie przez 1-2 godziny. Moje śledzie były cienkie więc moczyłam godzinkę.

2. Cebulę pokroić w piórka.

3. Żurawinę zalać ciepłą wodą. Jeśli śledzie będą marynować się dłużej niż dwa dni, to wtedy nie ma potrzeby wcześniej moczyć żurawiny.

4. Odsączone z wody śledzie pokroić na kawałki. W słoiku na przemian układać śledzie, cebulę i żurawinę. Dorzucić ziele angielskie, pieprz i goździki, dodać łyżkę soku z cytryny lub octu balsamicznego. Całość zalać olejem o neutralnym smaku.

5. Słoik schować do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na dobę lub dwie. 

Smacznego!!!

Źródło: Gotujemy i jemy

 

 Życzę wszystkim błogosławionych, 

zdrowych i wesołych 

Świąt Bożego Narodzenia, 

a w Nowym Roku wszelkiej pomyślności!


 

15 grudnia 2020

Ciasteczka reniferki

 Jeśli szukacie sposobu na zajęcie czymś kreatywnym swoich dzieci, to zapraszam po pomysł na reniferki. To ciasteczka składane z gotowych elementów ;-) Życzę udanej zabawy!

Składniki:

  • okrągłe herbatniki
  • precelki
  • cukierki typu lentilki (czerwone)
  • czekolada roztopiona 
  • kolorowe cukrowe pisaki

Sposób wykonania:

Okrągły herbatnik to głowa naszego renifera. Za pomocą roztopionej czekolady przyklejamy rogi z precelków. Kolorowymi pisakami cukrowymi rysujemy oczka i buźkę. A nos w postaci cukierka lentilki przyklejamy za pomocą topioną czekoladą. Odstawiamy do stężenia.

Udanej zabawy i smacznego!!!

11 grudnia 2020

Grochówka wojskowa

 ...w mojej wersji. Zupy z grochem lub fasolą zazwyczaj robię w okresie jesienno-zimowym. Ale gotuję je na samym wywarze z grochu lub fasoli, a nie na tłustym mięsie. Smakują równie dobrze i nie są bardzo tłuste. Zapraszam po przepis na grochówkę wojskową z ziemniaczkami ;-)


 Składniki:

  • 1 szklanka łuskanego grochu (połówki)
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 4-5 niedużych ziemniaków
  • liść laurowy 
  • ziele angielskie
  • 1/3 łyżeczki kminku
  • 2 laski ulubionej kiełbasy
  • sól, pieprz
  • suszony majeranek

Sposób wykonania:

1. Dzień wcześniej zalać groch wodą i odstawić na noc.

2. Następnego dnia dorzucić listek laurowy, ziele angielskie i gotować do miękkości. W razie potrzeby uzupełniać wodę.

3. Marchewkę, ziemniaki i cebulę obrać. Posiekaną cebulę zeszklić na niewielkiej ilości oleju, po czym dodać pokrojoną marchewkę, całość chwilkę dusić, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i jeszcze chwilę całość dusić. Warzywa z patelni wrzucić do gotującej się zupy. Dodać też kminek. Gotować, aż warzywa będą miękkie.

 4. W międzyczasie kiełbasę dowolnie pokroić, podsmażyć na patelni, a potem dorzucić do zupy. Chwilkę gotować. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie suszonym majerankiem.

Smacznego!!!





10 grudnia 2020

Sernik z ananasem

 Bardzo szybki i pyszny sernik. Najlepiej smakuje, jak dobrze stężeje w chłodnym miejscu. Można użyć innych owoców - ananasy były dobre, ale był trochę twarde i do krojenia przydaje się porządny ostry nóż.  


Składniki:

  • 1 kg dobrego sera wiaderkowego (u mnie z Piątnicy)
  • 200 g masła - rozpuścić i ostudzić
  • 250 g serka mascarpone
  • 6 jajek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 budynie śmietankowe bez dodatku cukru (proszek)
  • 1 puszka ananasa

Sposób wykonania:

1.  Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

2. W dużej misce umieścić ser, serek mascarpone, jajka, rozpuszczone masło, proszek budyniowy i cukier. Zmiksować na małych obrotach miksera. Po minucie masa już powinna być gładka.

3. Blaszkę 20x36cm wyłożyć papierem do pieczenia, na wierzch ułożyć odsączone plastry ananasa. Można je pokroić jak ktoś woli.

4. Sernik piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku przez 1 godzinę. Następnie zmniejszyć moc pieczenia do 140 st.C i piec jeszcze ok 30 minut, warto pilnować, by sernik się nie przypalił. U mnie piekł się w sumie 1h 20 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawić sernik na 10 minut. Potem lekko uchylić drzwiczki i tak studzić sernik. Letni wyjąć z piekarnika. Po całkowitym wystudzeniu włożyć do lodówki lub w inne chłodne miejsce, by dobrze stężał. 

Smacznego!

Źródło: Ania gotuje

7 grudnia 2020

Orzechowe półksiężyce

 Pyszne, kruchutkie ciasteczka według przepisu mojej koleżanki. Takie ciasteczka wypieka jej teściowa Słowaczka. I ja je bardzo polubiłam, szybko się robi i smakują naprawdę super!

Składniki:

  • 30 dag mąki
  • 10 dag drobno siekanych orzechów włoskich (mogą być też mielone)
  • 2 żółtka
  • 220 g zimnego masła / margaryny
  • 8 dag cukru pudru

Sposób wykonania:

1. Zimne masło margarynę posiekać z mąką, dodać resztę składników i zagnieść ciasto.

2. Po kawałku odrywać ciasto (porcja wielkości orzecha włoskiego), formować półksiężyce.

3. Piec w 180st.C do zrumienienia (tak około 10-15 minut w zależności od piekarnika).

4. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!



5 grudnia 2020

Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami

 Pyszne krokiety, które niedawno przygotowałam. Do farszu użyłam własnej kiszonej kapusty ze słoika, którą robiłam końcem września (KLIK). Pychotka! Krokiety świetnie smakują do czystego czerwonego barszczu w wieczór wigilijny i nie tylko, ale mi najbardziej podchodzą z... keczupem! Naprawdę ;-)


Składniki:

  • 14 usmażonych naleśników

Farsz:

  • 400 g kapusty kiszonej
  • kilka pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • olej do smażenia
  • pieprz, sól
  • majeranek

Do panierki:

  • 2 rozmącone jajka
  • bułka tarta

Sposób wykonania:

1. Robimy farsz, kapustę płuczemy jeśli jest bardzo kwaśna, zalewamy wodą. Po zagotowaniu odlewamy wodę, zalewamy świeżą i gotujemy, aż kapusta zmięknie. W razie potrzeby uzupełniamy wodę. Po ugotowaniu ponownie odlewamy wodę, po przestudzeniu siekamy kapustę drobniej.

2. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, wrzucamy posiekaną cebulkę i chwilę dusimy. Po chwili dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki, dusimy, aż pieczarki stracą nadmiar wody. Dodajemy ugotowaną wcześniej i posiekaną kapustę, całość chwilę dusimy na patelni, doprawiamy pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą.

3. Na naleśnik nakładamy po pełniej łyżce farszu, składamy. Dobrze zwinięte krokiety panierujemy najpierw w rozmąconym jajku, a potem w bułce tartej. Rumienimy z obu stron na patelni z olejem na małym ogniu.

Smacznego!!!

4 grudnia 2020

Pierniczki z ziemniakami

 Pyszne pierniczki z dodatkiem ziemniaków, które od razu wychodzą miękkie. Robiłam je w tamtym roku, a dekorowanie zostawiłam dzieciom ;-) Dlatego wyszły takie urocze❤️❤️❤️


Składniki:

  • 1 jajko
  • 250-300 g ugotowanych ziemniaków (bez soli)
  • 250 g miodu
  • 150 g cukru
  • 125 g masła / margaryny
  • 450 g mąki pszennej
  • 50g mąki żytniej
  • 1 czubata łyżka przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób wykonania:

1. Jeszcze gorące odcedzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. 

2. Do osobnego rondelka dać masło, miód, cukier, podgrzać i mieszać do rozpuszczenia się składników. Ciepłe składniki przełożyć do ziemniaków i zmiksować na gładko. Jak trochę ostygnie, to dodać jajko i jeszcze raz zmiksować.

3. W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Do suchych składników dodać mokre, wyrobić ciasto. Gotowe rozwałkować na grubość 5mm i wykrawać pierniczki. 

4. Pierniczki wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem. Nie trzeba zachowywać szczególnie dużych odległości, bo pierniczki rosną głównie na wysokość.

5. Piec w 160 st.C przez 10-15 minut. Po wystudzeniu można udekorować.

Smacznego!

2 grudnia 2020

Kruche ciasteczka z marmoladą

Święta zbliżają się małymi kroczkami, dlatego kilka kolejnych wpisów będzie poświęcona wypiekom, a szczególnie ciastkom. Dziś ciasteczka z marmoladą ;-)

Ciasteczka rewelacyjne, kruchutkie, maślane, po prostu wspaniałe! W sam raz na jeden kęs. Tym razem zrobiłam je w formie kwiatuszków, ale na Święta planuję powycinać gwiazdki😁

Składniki:

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 2 żółtka
  • 250g masła (nie margaryny)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • 2 białka
  • twarda marmolada lub powidła
  • cukier kryształ

Sposób wykonania:

1. Składniki na ciasto zagnieść, ciasto schłodzić w lodówce.

2. Rozwałkować ciasto na grubość 5mm, wycinać dowolne kształty. Na środek ciasteczka nałożyć troszkę marmolady, resztę ciastka posmarować z wierzchu białkiem i posypać odrobiną cukru kryształu.

3. Ciasteczka piec w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 170 at.C przez 10-15 minut. Piec do momentu, aż brzegi ciastek zaczną się rumienić.

Smacznego! 

Źródło: Moje walijskie pichcenie

1 grudnia 2020

Sałatka z selera naciowego z żurawiną

 Ta sałatka to połączenie dwóch smaków - słonego i słodkiego. Minimum składników, a smakuje naprawdę super! Do sałatki można dodać szynki.

Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • kilka łodyg selera naciowego
  • 20 - 30 dag szynki konserwowej (pominęłam)
  • 1-2 garstki suszonej żurawiny
  • majonez
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

1. Selera opłukać i pokroić w paseczki. Szynkę pokroić w kosteczkę, a kukurydzę odsączyć z zalewy. 

2. Wszystkie składniki wraz z żurawiną umieścić w misce, dodać majonezu, soli, pieprzu i wymieszać.

I gotowe. Szybko, prosto i smacznie :-)

Smacznego!!!