Spróbowałam swoich sił w kiszeniu kapusty. Udało się! Jak na warunki blokowe kapusta wyszła naprawdę super.
Składniki:
10 kg białej kapusty poszatkowanej
1 kg marchewki startej na dużych lub średnich oczkach
15-17 g soli kamiennej
kilka połamanych listków laurowych
kminek, ziele angielskie - można pominąć
Sposób przygotowania:
1. Zrobiłam z połowy porcji. Soli dałam "na oko".
2. Kapustę, marchew, sól, połamane listki laurowe wymieszać dokładnie w dużej misie. W czasie mieszania warzywa zmniejszą swoją objętość.
3. Wymieszane warzywa pozostawić na godzinę i w międzyczasie przygotować sobie słoiki.
4. Przed nałożeniem kapusty do słoików należy ją odcisnąć z nadmiaru soku, ale nie całkowicie, bo kapusta wyjdzie sucha.
5. Podczas nakładania do słoików kapustę ugniatamy - pomogłam sobie drewnianą pałką. Jak zgromadziło się za dużo soku, to go odlewałam. Nie napełniamy słoików pod samo wieczko - podczas fermentacji kapusta buzuje i potrzebuje nieco przestrzeni. Słoiki zakręcić. Wynieść do piwnicy.
6. Po około 3 tygodniach kapusta jest gotowa.
Smacznego!!!
Uwielbiam ;-D
OdpowiedzUsuńSporo osób robi też w butelkach plastikowych. Nie do końca jestem przekonana, czy to zdrowe. Wersja szklana zdecydowanie do mnie przemawia:)
OdpowiedzUsuńTeż tak robię tylko znacznie większe ilości.jest niesamowicie pyszna.
OdpowiedzUsuń