Od czasu do czasu lubię zrobić jakieś domowe pieczywko.
Składniki (na 10 sztuk):
20g świeżych drożdży
200 ml jogurtu naturalnego
100 ml wody
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
460 g mąki pszennej (typ 550)
1 jajko
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
1. Zrobić zaczyn: drożdże połączyć z wodą, połową jogurtu, miodem i 1 łyżką mąki. Wymieszać i odstawić do podrośnięcia.
2. Wyrośnięty zaczyn połączyć z pozostałymi składnikami, wymieszać, miskę z ciastem przykryć folią na 30 minut.
3. Blat posmarować olejem, wyrobić na nim chwilę ciasto, utworzyć wałek 60x8cm. Mocno posypać mąką, nożem odcinać bułeczki. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem w odstępach, przykryć ściereczką na 30 minut.
4. Przed pieczeniem umieścić na dnie piekarnika kokilkę z wodą. Bułki piec w 180 st.C przez 12-15 minut. Studzić na kratce.
Smacznego!!!
Źródło: Pinterest
Fantastyczne ;-D
OdpowiedzUsuńDzień dobry, bardzo podoba mi się pani blog i będę z niego korzystać. Robiła kiedyś pani bulion warzywny do zamknięcia w słoiku i spiżarni? Zofia
OdpowiedzUsuńWitam. Niestety nigdy takiego bulionu nie robiłam.
UsuńZapraszam na bloga jak najczęściej.
Pozdrawiam
Takie babeczki robiła moja babcia, są przepyszneeeee ; )
OdpowiedzUsuńApetyczne ;)
OdpowiedzUsuńdo zaczynu zimna czy ciepła woda? - aga
OdpowiedzUsuńCiepła, ale nie gorąca. Udanych wypieków.
Usuń