17 listopada 2019

Spaghetti z pomidorami i mascarpone

Już dawno chodził za mną taki makaron. Robi się ekspresowo - sos był gotowy nawet szybciej niż makaron się ugotował ;-) A jaki pyszny, po prostu niebo w gębie. Zresztą spróbujcie sami! Polecam!



Składniki (na 1 dużą lub 2 małe porcje):

100 g makaronu spaghetti
4 suszone pomidory
8 pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 pełna łyżka serka mascarpone
1 garść rukoli
100 ml białego wytrawnego wina - u mnie woda ;-)

Sposób wykonania:

1. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku.
2. W międzyczasie przygotować sos: na patelni rozgrzać troszkę oleju, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, lekko posolić, po czym dodać drobno pokrojone suszone pomidory oraz pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki. Chwilkę smażyć, podlać winem/ wodą, dodać mascarpone. Dodać pieprzu i soli, gotować do momentu, aż sos się zredukuje.
2. Na koniec dodać 2/3 rukoli, wrzucić odcedzony makaron i całość zamieszać.
3. Przełożyć na talerz/talerze i przykryć pozostałą rukolą.

Smacznego!!!
 
Źródło: Pasja tworzenia

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!