22 listopada 2019

Sernik w orzechowym biszkopcie

Sernik w wersji świątecznej, który naprawdę świetnie smakuje. Jeśli kompletujecie już pomysły na świąteczny stół, to warto zwrócić uwagę na to ciasto.


Składniki (blaszka 24x28cm):

Biszkopt orzechowy:
100 g mielonych orzechów włoskich
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła - rozpuścić i ostudzić.
szczypta soli

Wkładka serowa:
1 kg sera trzykrotnie zmielonego lub dobrego wiaderkowego
5 jajek
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
olejek waniliowy
1/4 kostki margaryny

Masa śmietanowa:
400 ml kwaśnej śmietany 18%
300 g masła
5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego

Polewa:
150 g czekolady mlecznej lub deserowej
4 łyżki śmietany 30%
+ siekane lub mielone orzechy do posypania wierzchu

Sposób wykonania:

Ciasta najlepiej upiec dzień wcześniej.
1. Zrobić biszkopt orzechowy, oddzielić białka od żółtek, białka ubić, następnie dodać cukier, utrzeć i partiami dodawać po jednym żółtku. Partiami dodawać mąki i proszek do pieczenia, a na koniec wmieszać orzechy i masło.
2. Piec w 180st.C przez 35 minut.
3. Zrobić wkładkę serową. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodać budyń (proszek), mąkę i rozpuszczoną i ostudzoną margarynę. Potem partiami dodawać ser, aromat waniliowy, a na końcu delikatnie wmieszać ubitą na sztywno pianę. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w 170st.C przez 60 minut.
4. Ciasto orzechowe przekroić na dwa blaty.
5. Zrobić masę śmietanową, składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrami na puch, partiami dodawać śmietanę i lekko miksować lub mieszać łyżką.
6. Przełożyć ciasto: biszkopt orzechowy-masa śmietanowa-sernik-masa śmietanowa-biszkopt orzechowy.
7. Zrobić polewę, czekoladę i śmietanę rozpuścić razem w kąpieli wodnej. Polewą polać ciasto, wierzch posypać orzechami. Pozostawić do wystudzenia.

Smacznego!!!

18 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie ciasta, już wiem co zrobię na święta. Dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest tak apetyczny i uroczy, że każdego dnia muszę tu wpaść i popatrzeć na ten wypiek. Oj, udał Ci się Aniu i to bardzo, wygląda "jak z obrazka". Alicja

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja już sernik przetestowałam. Jest genialny. Będę ponownie robić na święta :D super, super, super! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ❤️❤️❤️ Super!
      To może jakaś fotka do galerii?
      Pozdrawiam

      Usuń
    2. Witam! W jakiej formie piekłaś?

      Usuń
    3. Piszę przy składnikach - 24x28cm.🙂

      Usuń
  4. Rozumiem,że składamy ciasto po upieczeniu i w związku z tym mam pytanie czy ciasta się nie oddzielają przy krojeniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ciasto składamy po upieczeniu. Nie miałam żadnych problemów z krojeniem. Kroiło się idealnie.

      Usuń
  5. Chciałbym zapytać czy ser wyjmie się z brytwanki bez problemu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jeśli lekko przywrze bokami do blaszki, to odcinam dookoła nożem, potem przykładam deskę od góry, przewracam do góry nogami, ściągam papier do pieczenia i znow do góry nogami na kolejną deskę go przekładam.

      Usuń
  6. Czy zamiast masła ze śmietaną można dać śmietane 30%, z mascarpone ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o masę śmietanowa? Można zrobić na bazie mascarpone.

      Usuń
  7. Wkładkę serową można upiec dzień wcześniej? Jeżeli tak, to przechowywać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można upiec wcześniej. Wystarczy ją przechować w chłodnym miejscu, nie musi być to lodówka, ale może.

      Usuń
  8. Mam pytanie, czy ciasto orzechowe wyrasta. Moje niestety nie wyrosło i tak się zastanawiam czy przyczyną może być to że przez pomyłkę po ubiciu piany zamiast cukru dodała 1 żółtko a później dopiero cukier i pozostałe żółtka?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!