Uwielbiam, bardzo bardzo bardzo lubię placki ziemniaczane. A wersja z serem i pieczarkami naprawdę jest świetna, spróbujcie sami!
Składniki:
5-6 dużych ziemniaków
1 jajko
1 mała cebulka
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz
20 dag pieczarek
masło klarowane
tarty żółty ser
siekany szczypiorek
Sposób wykonania:
1. Robimy placki: obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach,
dodać drobniutko posiekaną cebulkę, jajko, mąkę (ostrożnie, żeby nie za dużo bo
placki nie będą rumiane!), doprawić solą i i pieprzem, wymieszać. Usmażyć na
rozgrzanym oleju.
2. Pieczarki pokroić w plasterki, poddusić na maśle klarowanym, dodać
troszkę soli i pieprzu.
3. Na placki nałożyć podduszone pieczarki, posypać siekanym koperkiem i
tartym żółtym serem. Podpiec w piekarniku do momentu, aż ser się rozpuści.
Smacznego!!!
Cudo!
OdpowiedzUsuń