Przepis na te kapuśniaczki dostałam od koleżanki Ani. To jeden z moich ulubionych przepisów. Przede wszystkim ciasto jest rewelacyjne. Robiłam już kiedyś na bazie tego ciasta paszteciki ze szpinakiem, rewelacja!
Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki
szczypta soli
1 całe jajko
2 żółtka
1 łyżka cukru
100 g drożdży
250 g margaryny/masła
1/2 szklanki śmietany
Farsz:
1/2 kg kiszonej kapusty
15 dag pieczarek
garść suszonych grzybów
2 cebule
2 łyżki oleju
szczypta cukru
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 łyżka majeranku
1/2 łyżki tymianku
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Zrobić farsz. Suszone grzyby zalać wodą, gotować do miękkości. Po wystudzeniu drobno pokroić. Kapustę przepłukać, drobno posiekać,zalać wodą, gotować do miękkości z
dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Po ugotowaniu usunąć
liście i ziele. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę obrać, drobno posiekać. Zrumienić na niewielskiej ilości oleju
po czym dodać pieczarki. Następnie dodać odciśniętą kapustę, pokrojone grzyby, całość
chwilę dusić, doprawić solą, pieprzem i ziołami.
2. Zrobić ciasto, do śmietany wkruszyć drożdże, dodać cukier i całość wymieszać.
3. Na stolnicę przesypać mąkę, dodać masło/margarynę, sól, troszkę posiekać,
po czym dodać śmietanę z drożdżami, jajko, żółtka i zagnieść ciasto.
4. Ciasto rozwałkować na grubość 7-10 mm, na jeden brzeg wyłożyć farsz i
odciąć ciasto. Skleić i łączeniem położyć do spodu. Ostrym nożem pociąć
w dowolne porcje.
5. Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem w odległościach od
siebie, bo ładnie rosną. Posmarować wierzch pozostałym białkiem i
posypać np. sezamem lub czarnuszką.
6. Piec w 180 st. C do zrumienienia się wierzchu (tak ok 15-20 minut). Podobnie postępujemy z pozostałym ciastem i farszem.
Smacznego!!!
Czuć już świętami, pycha ;-D
OdpowiedzUsuń