Pyszne pierniczki z dodatkiem ziemniaków, które od razu wychodzą miękkie. Robiłam je w tamtym roku, a dekorowanie zostawiłam dzieciom ;-) Dlatego wyszły takie urocze❤️❤️❤️
Składniki:
- 1 jajko
- 250-300 g ugotowanych ziemniaków (bez soli)
- 250 g miodu
- 150 g cukru
- 125 g masła / margaryny
- 450 g mąki pszennej
- 50g mąki żytniej
- 1 czubata łyżka przyprawy do piernika
- 1,5 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób wykonania:
1. Jeszcze gorące odcedzone ziemniaki przecisnąć przez praskę.
2. Do osobnego rondelka dać masło, miód, cukier, podgrzać i mieszać do rozpuszczenia się składników. Ciepłe składniki przełożyć do ziemniaków i zmiksować na gładko. Jak trochę ostygnie, to dodać jajko i jeszcze raz zmiksować.
3. W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Do suchych składników dodać mokre, wyrobić ciasto. Gotowe rozwałkować na grubość 5mm i wykrawać pierniczki.
4. Pierniczki wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem. Nie trzeba zachowywać szczególnie dużych odległości, bo pierniczki rosną głównie na wysokość.
5. Piec w 160 st.C przez 10-15 minut. Po wystudzeniu można udekorować.
Smacznego!
Piękne kolorowe pierniczki ;)
OdpowiedzUsuń