Strony

4 grudnia 2020

Pierniczki z ziemniakami

 Pyszne pierniczki z dodatkiem ziemniaków, które od razu wychodzą miękkie. Robiłam je w tamtym roku, a dekorowanie zostawiłam dzieciom ;-) Dlatego wyszły takie urocze❤️❤️❤️


Składniki:

  • 1 jajko
  • 250-300 g ugotowanych ziemniaków (bez soli)
  • 250 g miodu
  • 150 g cukru
  • 125 g masła / margaryny
  • 450 g mąki pszennej
  • 50g mąki żytniej
  • 1 czubata łyżka przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób wykonania:

1. Jeszcze gorące odcedzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. 

2. Do osobnego rondelka dać masło, miód, cukier, podgrzać i mieszać do rozpuszczenia się składników. Ciepłe składniki przełożyć do ziemniaków i zmiksować na gładko. Jak trochę ostygnie, to dodać jajko i jeszcze raz zmiksować.

3. W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Do suchych składników dodać mokre, wyrobić ciasto. Gotowe rozwałkować na grubość 5mm i wykrawać pierniczki. 

4. Pierniczki wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem. Nie trzeba zachowywać szczególnie dużych odległości, bo pierniczki rosną głównie na wysokość.

5. Piec w 160 st.C przez 10-15 minut. Po wystudzeniu można udekorować.

Smacznego!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!