Pyszne, kruchutkie ciasteczka według przepisu mojej koleżanki. Takie ciasteczka wypieka jej teściowa Słowaczka. I ja je bardzo polubiłam, szybko się robi i smakują naprawdę super!
Składniki:
- 30 dag mąki
- 10 dag drobno siekanych orzechów włoskich (mogą być też mielone)
- 2 żółtka
- 220 g zimnego masła / margaryny
- 8 dag cukru pudru
Sposób wykonania:
1. Zimne masło margarynę posiekać z mąką, dodać resztę składników i zagnieść ciasto.
2. Po kawałku odrywać ciasto (porcja wielkości orzecha włoskiego), formować półksiężyce.
3. Piec w 180st.C do zrumienienia (tak około 10-15 minut w zależności od piekarnika).
4. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Z chęcią bym spróbował twoich półksiężyców ;)
OdpowiedzUsuńNajlepsze ciastka jakie jadłam zapraszam na bloga
OdpowiedzUsuńhttps://mojewyroby.wordpress.com/
Dziękuję ☺️
Usuń