Szybki, puszysty i pyszny piernik, który sprawdzi się również na tak zwaną ostatnią chwilę. Można go po upieczeniu i przestudzeniu przekroić i posmarować powidłem lub masą, ale nam zdecydowanie odpowiada taka najprostszą wersja oblana czekoladą.
Składniki (blaszka 20x32 lub lekko większa):
- 5 niewielkich jajek
- 230 g cukru
- 3 płaskie łyżki miodu
- 1 paczka przyprawy do piernika
- 450 g mąki pszennej
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 170 ml oleju
- 1 szklanka śmietany 12-18%, zastąpiłam gęstym jogurtem naturalnym typu greckiego
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać miód, śmietanę lub jogurt i wlać olej, zmiksować.
2. W osobnej misce wymieszać mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika. Dodać do ubitej masy i zmiksować na gładko.
3. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180*C przez 30-35 minut do suchego patyczka. Po ostudzeniu polać roztopioną czekoladą, dowolnie udekorować.
4. Jak już wspomniałam wcześniej, można piernik przełożyć dowolną masą lub powidłem czy dżemem.
Smacznego!!!