13 listopada 2024

Omlet z mozzarellą i boczkiem

 Wiecie, że bardzo lubię omlety i robię je w przeróżnej wersji. 

Składniki:

  • 2 jajka 
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • kawałek boczku
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 mała papryka słodka
  • 3-4 pomidorki koktajlowe
  • trochę mleka
  • sól, pieprz
  • szczypiorek
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Boczek pokroić w kostkę, cebulę posiekać, obsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dorzucić pokrojoną paprykę i pomidorki koktajlowe.

2. W międzyczasie jajka wymieszać widelcem z mlekiem, solą i pieprzem. Kulkę mozzarelli pokroić w plastry.

3. Na patelnię wlać mieszankę jajeczną, dorzucić na wierzch szczypior i wyłożyć plasterki mozzarelli. Smażyć pod przykryciem, aż wierzch omletu się zetnie. 

Smacznego!!!


11 listopada 2024

Ekspresowy piernik

 Szybki, puszysty i pyszny piernik, który sprawdzi się również na tak zwaną ostatnią chwilę. Można go po upieczeniu i przestudzeniu przekroić i posmarować powidłem lub masą, ale nam zdecydowanie odpowiada taka najprostszą wersja oblana czekoladą.

Składniki (blaszka 20x32 lub lekko większa):

  •  5 niewielkich jajek 
  • 230 g cukru 
  • 3 płaskie łyżki miodu 
  • 1 paczka przyprawy do piernika 
  • 450 g mąki pszennej 
  • 1 łyżka sody oczyszczonej 
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 170 ml oleju
  • 1 szklanka śmietany 12-18%, zastąpiłam gęstym jogurtem naturalnym typu greckiego 

Sposób przygotowania: 

1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać miód, śmietanę lub jogurt i wlać olej, zmiksować. 

2. W osobnej misce wymieszać mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika. Dodać do ubitej masy i zmiksować na gładko. 

3. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180*C przez 30-35 minut do suchego patyczka. Po ostudzeniu polać roztopioną czekoladą, dowolnie udekorować. 

4. Jak już wspomniałam wcześniej, można piernik przełożyć dowolną masą lub powidłem czy dżemem. 

Smacznego!!! 

8 listopada 2024

Sałatka makaronowa z brokułem i porem

 Kolejna wariacja na temat sałatki makaronowej z brokułem. 

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 200 g makaronu małe kokardki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 mały por
  • 1-2 średnie ogórki kiszone
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotować w osolonej wodzie. 

2. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować na półtwardo w osolonej wodzie z odrobiną cukru. 

3. Por pokroić w półplasterki, przelać wrzątkiem. 

4. Ogórki dowolnie pokroić, a kukurydzę odsączyć z zalewy. 

5. Wszystko połączyć. Dodać majonez, jogurt, zmiażdżony ząbek czosnku oraz sól i pieprz i wymieszać. 

Smacznego!!!

6 listopada 2024

Mrożone grzyby leśne

 Sezon na grzybobranie powoli dobiega końca. Jak zachować świeżość grzybów na dłużej? Na blogu możecie znaleźć sposób na mrożone maślaki

Ale grzyby leśne mrożę również w inny sposób. 

Oczyszczone grzyby leśne (borowiki, podgrzybki, kozaki) pokroić w grubsze plastry, a małe okazy można pozostawić w całości. 

W garnku zagotować wodę, posolić i wrzucić grzyby. Gotować na wolnym ogniu niecałe 10 minut, odcedzić k przestudzić. 

Grzyby poporcjować do małych woreczków do mrożenia i zamrozić. 

Tak przygotowane grzyby można wykorzystać do uszek, sosów, zup, jako dodatek do kapusty itp. 

Smacznego!

5 listopada 2024

Sałatka z buraczków z koperkiem

 Pyszna sałatka, która sprawdzi się do obiadu. 

Składniki:

  • 2 średniej wielkości buraki (u mnie około 600g)
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 2 łyżeczki śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny - 1 lub 2 łyżki
  • 2 łyżki siekanego koperku

Sposób przygotowania:

1. Buraki ugotować w łupinach do miękkości. Przestudzić i obrać. Pokroić w drobną kosteczkę. 

2. Do buraczków dodać pozostałe składniki, posiekaną drono czerwoną cebulę, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. 

3. Schłodzić przed podaniem. 

Smacznego!!!