Pierwszy raz robiłam sok z jabłek w sokowniku. Jabłuszka miałam bardzo słodkie, dlatego nie dodałam do niego ani grama cukru. Przed podaniem można go rozcieńczyć z wodą.
- jabłka
- gałązki mięty
- cukier - jeśli jabłka nie są bardzo słodkie, ja pominęłam
Pierwszy raz robiłam sok z jabłek w sokowniku. Jabłuszka miałam bardzo słodkie, dlatego nie dodałam do niego ani grama cukru. Przed podaniem można go rozcieńczyć z wodą.
Dawno już nie robiłam przecierów, a że koleżanka podarowała mi mega wielkie pomidory postanowiłam je przerobić.
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić na mniejsze części, zblendować.
2. Przelać do garnka, gotować przez 15 minut. Można dłużej, jeśli chcemy, by lepiej odparowały z nadmiaru soku. Dodać soli do smaku oraz odrobinę cukru (u mnie dosłownie pół łyżeczki).
3. Gorący sok przelać do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować przez 10-15 minut od zagotowania.
Smacznego!!!
Pyszna rozgrzewająca zupa krem. Idealna na takie dni jak teraz. Można ją zapakować do pracy i odgrzać w mikrofali. Ta wersja kremu z dyni jest szybsza do przygotowania niż ta z ubiegłego roku. Ale jest równie pyszna, w sumie trudno powiedzieć która lepsza... Polecam.
Składniki:
Dowolne dodatki:
Sposób wykonania:
1. W garnku rozgrzać masło, dodać cebulę i posiekany czosnek i chwilkę dusić. Dodać pokrojone w kostkę dynię i ziemniaki, starty imbir i kurkumę. Całość smażyć przez około 5 minut często mieszając.
2. Do warzyw wlać wodę - tyle, by było jej równo z warzywami. Gotować około 10 minut.
3. Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować 5 minut. Zupę zdjąć z ognia, zblendować, dodając jednocześnie mleko. Postawić na ogniu i doprawić solą i pieprzem. Podawać z dowolnymi dodatkami.
Źródło: Kwestia smaku
Witajcie. Dziś przychodzę do was z przepisem na włoską nutę. Przepis łatwy, składniki ogólnodostępne i dość szybko się robi. Przepis podpatrzony na Tik toku.
Składniki:
Sposób wykonania:
1. Pomidorki umyć, większe przekroić na połówki lub ćwiartki. Włożyć do naczynia żaroodpornego, dodać obrany czosnek - najlepiej posiekany, bo moje całe ząbki nie zmiękły podczas pieczenia. Posypać solą, ziołami, polać troszkę oliwą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec przez około 30 minut.
2. W połowie pieczenia nastawić wodę na makaron, ugotować w osolonym wrzątku.
3. Po upieczeniu pomidorki rozgnieść widelcem, można też całość zblendować na gładko. Dodać mascarpone, pieprz, posiekane listki bazylii i trochę parmezanu. Wymieszać.
4. Sos wymieszać z ugotowanym makaronem, rozłożyć na talerze i oprószyć parmezanem.
Smacznego!!!
Witajcie. Dawno temu już nie było na blogu tego typu sałatek. Ta na bazie pekinki i selera konserwowego robi się błyskawicznie.
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Kapustę drobno pokroić, lekko posolić i chwilkę zagnieść, by zmiękła. Dodać pozostałe składniki - odsączoną kukurydzę i selera.
2. Dodać trochę majonezu, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
Smacznego!!!
Proste i szybkie ciasto, do którego będziemy potrzebowali tylko dwóch jajek. Dzięki dodatku jogurtu naturalnego pozostaje lekko wilgotne. U nas zniknęło w jeden wieczór :-) Po prostu przepyszne! Wypróbujcie sami.
Składniki (tortownica 25cm):
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao.
2. W drugiej dużej misce ubić na puch jajka z cukrem. Następnie dodać olej i zmiksować.
3. Partiami na zmianę dodawać mieszankę z mąką i jogurt. Miksować na wolnych obrotach.
4. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, a na wierzchu ułożyć obrane i pokrojone w średniej grubości plastry gruszki.
5. Piec w 180*C przez 50 minut - do suchego patyczka.
Smacznego!!!
Źródło: na-talerzu.pl
Nie muszę chyba pisać, że połączenie miodu i maliny jest fantastyczne! Ale przygotowanie takich malin w miodzie wymaga cierpliwości, systematyczności i czułego oka. Słoik z tym specyfikiem należy nie tylko odwracać od czadu do czasu, ale i odgazowywać. W przeciwnym razie maliny się po prostu zburzą i zepsują i cały wysiłek pójdzie na marne. Proponuję zacząć od małego słoiczka i wypróbować swoich sił.
Do malin należy użyć łagodnego miodu, akacjowego lub wielokwiatowego. Miód powinien być płynny, jeśli jest już skrystalizowany, to trzeba go lekko podgrzać i mieszać do rozpuszczenia, a następnie ostudzić.
Nie zapominamy, że do zrobienia malin w miodzie słoik i nakrętka powinny być wyparzone i dobrze wysuszone. Zapraszam do przepisu krok po kroku.
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Maliny delikatnie umyć, dokładnie osuszyć. Umieścić je w słoiku i zalać płynnym miodem.
2. na początku maliny będą pokryte miodem, ale w miarę upływu czasu będą podnosić się do góry. Słoik zakręcić. Postawić go koniecznie na jakiejś podstawce - np. kratce do studzenia ciasta. Czas leżakowania będzie zależał od wielu czynników, np. owoców, temperatury w pomieszczeniu.
3. Raz na dobę należy zmienić pozycję słoika - czyli postawić do góry nogami. Należy też odgazowac, czyli lekko odkręcić zakrętkę tylko tyle by zgromadzone w środku gazy mogły się wydostać. Po lekko uniesionym wieczku mozna poznać, że w słoiku zgromadziły się gazy.
4. Początkowo syrop będzie mętny, ale w miarę upływu czasu będzie bardziej klarowny.
5. Kiedy już syrop będzie całkowicie klarowny (powinno zająć to kilka dni) odgazować słoik po raz ostatni, zakręcić i włożyć do lodówki. Po 2-3 tygodniach maliny w miodzie będą gotowe.
6. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!!!
Źródło: zwidokiemnastol.pl
Pyszny omlet z warzywami, których nam akurat teraz nie brakuje.
Składniki:
Sposób wykonania:
1. Jajka wbić do szklanki, dodać trochę mleka, soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać.
2. Warzywa umyć, cukinię pokroić w cienkie plasterki, paprykę w kostkę lub krótkie paski, a cebulę piórka.
3. Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić warzywa i całość chwilkę smażyć. Wlać masę jajeczną, posypać wierzch tartym żółtym serem, patelnię przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu, aż jajka się zetną.
4. Przed podaniem można posypać szczypiorkiem.
Smacznego!!!
Witajcie. Dziś alkohol wysokoprocentowy. Sezon na śliwki w pełni, więc polecam zrobić śliwowicę. Jej kolor będzie w dużej mierze zależał od samych śliwek. Ja swoją robiłam w ubiegłym roku pod koniec września, użyłam śliwek węgierek. Jest to trunek, który wymaga długiego leżakowania, ale warto czekać. Na jesienno-zimowe zimne wieczory będzie świetnie rozgrzewać.
Składniki:
Sposób wykonania:
1. Umyte śliwki przepołowić, wyjąć pestki.
2. Owoce włożyć do dużego słoja, zalać wódką i spirytusem, odstawić na 4-5 tygodni.
3. Po tym czasie zlać alkohol, a owoce zasypać cukrem. Odstawić na kolejne 4 tygodnie. W międzyczasie potrząchać słojem, by cukier się rozpuścił.
4. Odlać syrop, wymieszać ze zlanym wcześniej alkoholem.Odstawić do leżakowania. Po miesiącu można przefiltrować, rozlać do butelek i ponownie odstawić, najlepiej na kilka miesięcy.
5. Śliwek nie wyrzucam. Przekładam do słoika, zakręcam i przechowuję w lodówce. Mogą stać naprawdę długo i można je wykorzystać do deserów i ciast dla dorosłych.
Na zdrówko!
Co roku robię buraki z papryką, a od czasu do czasu z chrzanem. W tym roku zrobiłam jeszcze kilka słoików tartych buraków bez jakiś szczególnych dodatków. To będzie dobra baza do zrobienia sałatki do obiadu czy sałatki śledziowej z buraczkami.
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Buraki ugotować w łupinach. Ostudzić i obrać. Zetrzeć na tarce jarzynowej.
2. Buraki umieścić w garnku. Porcjami dodawać sól, cukier i ocet - najlepiej doprawić do smaku, bo buraki bywają różne i np. nie będzie potrzeby używania pełnej porcji cukru. Całość chwilę gotować.
3. Gorące buraki umieścić. W słoikach. Dobrze jw ubić w słoikach. Zakręcić i pasteryzować przez 15 minut.
Smacznego!!!
Źródło: blog MojeTworyPrzetwory
To już trzecia wersja gołąbków bez zawijania, tym razem z piekarnika. Nam dorosłym smakują, ale dzieci wolą tradycyjne. Dodam jeszcze, że gołąbki bez zawijania najlepiej smakują na drugi dzień.
Składniki:
Gołąbki:
Sos pomidorowy:
Sposób przygotowania:
1. Kapustę zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
2. Ryż ugotować w lekko osolonej wrzątku. Może być ugotowany na półtwardo.
3. Cebulę pokroić w kostkę, zarumienić na oleju.
4. W dużej misce umieścić ryż, kapustę, mięso, zrumienioną cebulę, wbić jajko, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest mało klejąca i zwarta, dodaję łyżkę suchej kaszy manny.
5. Z masy uformować gołąbki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
6. Przygotować sos. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić w rondlu, po czym wlać wodę lub bulion oraz passatę. Całość gotować około 10 minut.
7. W szklance wymieszać mąkę, śmietanę i zimną wodę. Wlać do gotującego się sosu i chwilkę pogotować. Doprawić pieprzem i solą.
8. Gotowym sosem zalać gołąbki. Naczynie przykryć pokrywką. Piec w 180*C przez 1 godzinę. Podawać z kluskami śląskimi, ziemniakami lub kaszą. Przed podaniem można posypać siekanym koperkiem.
Smacznego!!!
Źródło: Instagram, annascooking
Przepis na ten sos mam od koleżanki z pracy. Jest rewelacyjny! Jest idealny do kanapki, wędlin, grzanek, jako dodatek do sosów, pizzy - do czego dusza zapragnie.
Składniki:
Sposób przygotowania:
1. Paprykę oczyścić, umyć, zmielić w maszynce do mielenia.
2. W dużym garnku zagotować ocet z cukrem, po czym wlać zmielone papryki. gotować bez przykrycia przez 20 minut.
3. Po tym czasie do papryki dodać zmiażdżone ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy, sól, ziele angielskie i liść laurowy. Ponownie gotować przez 20-30 minut, by sos odparował. Następnie wyjąć ziele angielskie i liść laurowy, wlać olej i wymieszać, zagotować.
4. Gorący sos przelać do wcześniej przygotowanych słoików. Dobrze zakręcić i odwrócić do góry dnem. Nie ma potrzeby pasteryzacji. Z podanej porcji wyszło mi 13 słoiczków niedużej wielkości.
Smacznego!!!
Kolejny pyszny orzeźwiający drink pochodzący z Włoch. Do jego przygotowania użyłam domowego syropu z kwiatów czarnego bzu (klik). Jeśli zdecydujecie się na kupny syrop, to pamiętajcie by był słodzony.
Składniki na jedną porcję:
Sposób wykonania:
1. Woda, prosecco i syrop powinny być schłodzone.
2. Do kieliszka włożyć lód, wlać syrop, prosecco i wodę. Wymieszać. Dodać plasterki limonki i listki mięty.
Na zdrowie!