Strony

26 września 2022

Sok jabłko z miętą

 Pierwszy raz robiłam sok z jabłek w sokowniku. Jabłuszka miałam bardzo słodkie, dlatego nie dodałam do niego ani grama cukru. Przed podaniem można go rozcieńczyć z wodą.

 
Składniki:
  • jabłka 
  • gałązki mięty
  • cukier - jeśli jabłka nie są bardzo słodkie, ja pominęłam
Sposób przygotowania:
 
1.  Jabłka i miętę umyć. Jabłka przekroić, pozbyć się gniazd nasiennych, można obrać, ale ja nie obierałam. 
2. Owoce umieścić w koszu sokownika, dodać umytą miętę. Ilość według uznania. 
3. Gotować na wolnym ogniu. Kiedy owoce puszczą sok, przelać do garnka. 
4. Do otrzymanego soku można dodać cukier, jeśli sok jest mało słodki.
5. Otrzymany sok przelać do butelek lub słoiczków, dobrze zakręcić. Pasteryzować przez 10-15 minut.
 
Smacznego!!!




24 września 2022

Przecier pomidorowy II

 Dawno już nie robiłam przecierów, a że koleżanka podarowała mi mega wielkie pomidory postanowiłam je przerobić. 

Składniki:

  • pomidory
  • sól
  • cukier

Sposób przygotowania:

1. Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić na mniejsze części, zblendować.

2. Przelać do garnka, gotować przez 15 minut. Można dłużej, jeśli chcemy, by lepiej odparowały z nadmiaru soku. Dodać soli do smaku oraz odrobinę cukru (u mnie dosłownie pół łyżeczki). 

3. Gorący sok przelać do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować przez 10-15 minut od zagotowania. 

Smacznego!!!



22 września 2022

Zupa krem z dyni i imbiru

 Pyszna rozgrzewająca zupa krem. Idealna na takie dni jak teraz. Można ją zapakować do pracy i odgrzać w mikrofali. Ta wersja kremu z dyni jest szybsza do przygotowania niż ta z ubiegłego roku. Ale jest równie pyszna, w sumie trudno powiedzieć która lepsza... Polecam.

Składniki:

  • 700 g obranej dyni
  • 300 g ziemniaków
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 pomidor - sparzony bez skórki
  • sól, pieprz
  • woda
  • 1/3 szklanki mleka skondensowanego

Dowolne dodatki:

  • grzanki
  • pestki dyni
  • śmietanka
  • groszek ptysiowy

Sposób wykonania:

1. W garnku rozgrzać masło, dodać cebulę i posiekany czosnek i chwilkę dusić. Dodać pokrojone w kostkę dynię i ziemniaki, starty imbir i kurkumę. Całość smażyć przez około 5 minut często mieszając.

2. Do warzyw wlać wodę - tyle, by było jej równo z warzywami. Gotować około 10 minut. 

3. Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować 5 minut. Zupę zdjąć z ognia, zblendować, dodając jednocześnie mleko. Postawić na ogniu i doprawić solą i pieprzem. Podawać z dowolnymi dodatkami.

Źródło: Kwestia smaku

20 września 2022

Makaron z sosem z pieczonych pomidorów i mascarpone

 Witajcie. Dziś przychodzę do was z przepisem na włoską nutę. Przepis łatwy, składniki ogólnodostępne i dość szybko się robi. Przepis podpatrzony na Tik toku.

Składniki:

  • 250 g dowolnego makaronu (u mnie fusilli corti bucati)
  • 250 g pomidorków koktajlowych lub innych drobnych
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • przyprawa ziół włoskich
  • sól, pieprz
  • 1 pełna łyżka mascarpone
  • parmezan
  • świeże listki bazylii

Sposób wykonania:

1. Pomidorki umyć, większe przekroić na połówki lub ćwiartki. Włożyć do naczynia żaroodpornego, dodać obrany czosnek - najlepiej posiekany, bo moje całe ząbki nie zmiękły podczas pieczenia. Posypać solą, ziołami, polać troszkę oliwą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec przez około 30 minut. 

2. W połowie pieczenia nastawić wodę na makaron, ugotować w osolonym wrzątku. 

3. Po upieczeniu pomidorki rozgnieść widelcem, można też całość zblendować na gładko. Dodać mascarpone, pieprz, posiekane listki bazylii i trochę parmezanu. Wymieszać.

4. Sos wymieszać z ugotowanym makaronem, rozłożyć na talerze i oprószyć parmezanem.

Smacznego!!!

18 września 2022

Sałatka z kapusty pekińskiej i selera

 Witajcie. Dawno temu już nie było na blogu tego typu sałatek. Ta na bazie pekinki i selera konserwowego robi się błyskawicznie. 

Składniki:

  • 1/2 główki małej kapusty pekińskiej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 słoik selera konserwowego - u mnie słoik o wadze 370g
  • majonez
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Kapustę drobno pokroić, lekko posolić i chwilkę zagnieść, by zmiękła. Dodać pozostałe składniki - odsączoną kukurydzę i selera.

2. Dodać trochę majonezu, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.

Smacznego!!!



16 września 2022

Czekoladowe ciasto z gruszkami

 Proste i szybkie ciasto, do którego będziemy potrzebowali tylko dwóch jajek. Dzięki dodatku jogurtu naturalnego pozostaje lekko wilgotne. U nas zniknęło w jeden wieczór :-) Po prostu przepyszne! Wypróbujcie sami.

Składniki (tortownica 25cm):

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g mąki
  • 40 g ciemnego kakao
  • aromat waniliowy
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 125 g jogurtu greckiego - można wyjąć wcześniej z lodówki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 łyżeczki sody
  • 2-3 gruszki (lekko twarde)

Sposób przygotowania:

1. W misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao.

2. W drugiej dużej misce ubić na puch jajka z cukrem. Następnie dodać olej i zmiksować. 

3. Partiami na zmianę dodawać mieszankę z mąką i jogurt. Miksować na wolnych obrotach.

4. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, a na wierzchu ułożyć obrane i pokrojone w średniej grubości plastry gruszki. 

5. Piec w 180*C przez 50 minut - do suchego patyczka. 

Smacznego!!!

Źródło: na-talerzu.pl

15 września 2022

Maliny w miodzie czyli cud miód malina

Nie muszę chyba pisać, że połączenie miodu i maliny jest fantastyczne! Ale przygotowanie takich malin w miodzie wymaga cierpliwości, systematyczności i czułego oka. Słoik z tym specyfikiem należy nie tylko odwracać od czadu do czasu, ale i odgazowywać. W przeciwnym razie maliny się po prostu zburzą i zepsują i cały wysiłek pójdzie na marne. Proponuję zacząć od małego słoiczka i wypróbować swoich sił. 

Do malin należy użyć łagodnego miodu, akacjowego lub wielokwiatowego. Miód powinien być płynny, jeśli jest już skrystalizowany, to trzeba go lekko podgrzać i mieszać do rozpuszczenia, a następnie ostudzić. 

Nie zapominamy, że do zrobienia malin w miodzie słoik i nakrętka powinny być wyparzone i dobrze wysuszone. Zapraszam do przepisu krok po kroku.

Składniki:

  • maliny - tyle ile zmieści się do słoika
  • miód płynny - tyle, by pokrył maliny w słoiku

Sposób przygotowania:

1. Maliny delikatnie umyć, dokładnie osuszyć. Umieścić je w słoiku i zalać płynnym miodem. 

2. na początku maliny będą pokryte miodem, ale w miarę upływu czasu będą podnosić się do góry. Słoik zakręcić. Postawić go koniecznie na jakiejś podstawce - np. kratce do studzenia ciasta. Czas leżakowania będzie zależał od wielu czynników, np. owoców, temperatury w pomieszczeniu. 

3. Raz na dobę należy zmienić pozycję słoika - czyli postawić do góry nogami. Należy też odgazowac, czyli lekko odkręcić zakrętkę tylko tyle by zgromadzone w środku gazy mogły się wydostać. Po lekko uniesionym wieczku mozna poznać, że w słoiku zgromadziły się gazy. 

4. Początkowo syrop będzie mętny, ale w miarę upływu czasu będzie bardziej klarowny. 

5. Kiedy już syrop będzie całkowicie klarowny (powinno zająć to kilka dni) odgazować słoik po raz ostatni, zakręcić i włożyć do lodówki. Po 2-3 tygodniach maliny w miodzie będą gotowe. 

6. Przechowywać w lodówce. 

Smacznego!!!

Źródło: zwidokiemnastol.pl

12 września 2022

Omlet z cukinią i papryką

 Pyszny omlet z warzywami, których nam akurat teraz nie brakuje.

Składniki:

  • 2 jajka
  • odrobina mleka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka sera żółtego tartego
  • kawałek papryki
  • kawałek cukinii 
  • kawałek cebuli
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

1. Jajka wbić do szklanki, dodać trochę mleka, soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać.

2. Warzywa umyć, cukinię pokroić w cienkie plasterki, paprykę w kostkę lub krótkie paski, a cebulę piórka.

3. Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić warzywa i całość chwilkę smażyć. Wlać masę jajeczną, posypać wierzch tartym żółtym serem, patelnię przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu, aż jajka się zetną. 

4. Przed podaniem można posypać szczypiorkiem.

Smacznego!!!

10 września 2022

Śliwowica / Nalewka ze śliwek

Witajcie. Dziś alkohol wysokoprocentowy. Sezon na śliwki w pełni, więc polecam zrobić śliwowicę. Jej kolor będzie w dużej mierze zależał od samych śliwek. Ja swoją robiłam w ubiegłym roku pod koniec września, użyłam śliwek węgierek. Jest to trunek, który wymaga długiego leżakowania, ale warto czekać. Na jesienno-zimowe zimne wieczory będzie świetnie rozgrzewać. 

Składniki:

  • 2 kg śliwek węgierek
  • 600 g cukru
  • 1 litr spirytusu 96%
  • 1 litr wódki 40%

Sposób wykonania:

1. Umyte śliwki przepołowić, wyjąć pestki. 

2. Owoce włożyć do dużego słoja, zalać wódką i spirytusem, odstawić na 4-5 tygodni.

3. Po tym czasie zlać alkohol, a owoce zasypać cukrem. Odstawić na kolejne 4 tygodnie. W międzyczasie potrząchać słojem, by cukier się rozpuścił.

4. Odlać syrop, wymieszać ze zlanym wcześniej alkoholem.Odstawić do leżakowania. Po miesiącu można przefiltrować, rozlać do butelek i ponownie odstawić, najlepiej na kilka miesięcy. 

5. Śliwek nie wyrzucam. Przekładam do słoika, zakręcam i przechowuję w lodówce. Mogą stać naprawdę długo i można je wykorzystać do deserów i ciast dla dorosłych. 

Na zdrówko!


Źródło: eksplozjasmaku.es


9 września 2022

Tarte buraki ma zimę

 Co roku robię buraki z papryką, a od czasu do czasu z chrzanem. W tym roku zrobiłam jeszcze kilka słoików tartych buraków bez jakiś szczególnych dodatków. To będzie dobra baza do zrobienia sałatki do obiadu czy sałatki śledziowej z buraczkami.

Składniki:

  • 5 kg buraków
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 łyżki soli 

Sposób przygotowania:

1. Buraki ugotować w łupinach. Ostudzić i obrać. Zetrzeć na tarce jarzynowej.

2. Buraki umieścić w garnku. Porcjami dodawać sól, cukier i ocet - najlepiej doprawić do smaku, bo buraki bywają różne i np. nie będzie potrzeby używania pełnej porcji cukru. Całość chwilę gotować.

3. Gorące buraki umieścić. W słoikach. Dobrze jw ubić w słoikach. Zakręcić i pasteryzować przez 15 minut. 

Smacznego!!!

Źródło: blog MojeTworyPrzetwory


7 września 2022

Gołąbki bez zawijania z piekarnika

 To już trzecia wersja gołąbków bez zawijania, tym razem z piekarnika. Nam dorosłym smakują, ale dzieci wolą tradycyjne. Dodam jeszcze, że gołąbki bez zawijania najlepiej smakują na drugi dzień.

Składniki:

Gołąbki:

  • 600 g mięsa mielonego ( u mnie łopatka wieprzowa)
  • 1,5 szklanki suchego ryżu
  • 1/2 główki niewielkiej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • majeranek

Sos pomidorowy:

  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 2 szklanki wody lub bulionu
  • sól, pieprz 
  • 1 cebula 
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki śmietany 18% 
  • odrobina zimnej wody

Sposób przygotowania:

1. Kapustę zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 

2. Ryż ugotować w lekko osolonej wrzątku. Może być ugotowany na półtwardo. 

3. Cebulę pokroić w kostkę, zarumienić na oleju. 

4. W dużej misce umieścić ryż, kapustę, mięso, zrumienioną cebulę, wbić jajko, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest mało klejąca i zwarta, dodaję łyżkę suchej kaszy manny. 

5. Z masy uformować gołąbki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. 

6. Przygotować sos. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić w rondlu, po czym wlać wodę lub bulion oraz passatę. Całość gotować około 10 minut.

7. W szklance wymieszać mąkę, śmietanę i zimną wodę. Wlać do gotującego się sosu i chwilkę pogotować. Doprawić pieprzem i solą. 

8. Gotowym sosem zalać gołąbki. Naczynie przykryć pokrywką. Piec w 180*C przez 1 godzinę. Podawać z kluskami śląskimi, ziemniakami lub kaszą. Przed podaniem można posypać siekanym koperkiem. 

Smacznego!!!

Źródło: Instagram, annascooking

3 września 2022

Pasta paprykowa / Sos paprykowy na zimę

 Przepis na ten sos mam od koleżanki z pracy. Jest rewelacyjny! Jest idealny do kanapki, wędlin, grzanek, jako dodatek do sosów, pizzy - do czego dusza zapragnie.

Składniki:

  • 3 kg papryki czerwonej
  • 7 papryczek chilli
  • 2 główki czosnku
  • 300 g koncentratu pomidorowego
  • 3/4 szklanki octu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3 płaskie łyżki soli
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe

Sposób przygotowania: 

1. Paprykę oczyścić, umyć, zmielić w maszynce do mielenia.
2. W dużym garnku zagotować ocet z cukrem, po czym wlać zmielone papryki. gotować bez przykrycia przez 20 minut. 

3. Po tym czasie do papryki dodać zmiażdżone ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy, sól, ziele angielskie i liść laurowy. Ponownie gotować przez 20-30 minut, by sos odparował. Następnie wyjąć ziele angielskie i liść laurowy, wlać olej i wymieszać, zagotować.

4. Gorący sos przelać do wcześniej przygotowanych słoików. Dobrze zakręcić i odwrócić do góry dnem. Nie ma potrzeby pasteryzacji. Z podanej porcji wyszło mi 13 słoiczków niedużej wielkości.

Smacznego!!!




2 września 2022

Hugo

Kolejny pyszny orzeźwiający drink pochodzący z Włoch. Do jego przygotowania użyłam domowego syropu z kwiatów czarnego bzu (klik). Jeśli zdecydujecie się na kupny syrop, to pamiętajcie by był słodzony.

Składniki na jedną porcję:

  • 1 miarka syropu z kwiatów z czarnego bzu
  • 2 miarki wody gazowanej
  • 3 miarki prosecco
  • kostki lodu
  • listki mięty
  • plasterki limonki

Sposób wykonania:

1. Woda, prosecco i syrop powinny być schłodzone.

2. Do kieliszka włożyć lód, wlać syrop, prosecco i wodę. Wymieszać. Dodać plasterki limonki i listki mięty.  

Na zdrowie!